Instant visserij in het voorjaar


21 april 2016 | Kevin Diederen

‘Als ik zeg dat ik altijd blij ben als het weer voorjaar is, trap ik openstaande deuren in. Maar ja, wie houdt er nu niet van fris groene knopjes aan bomen, fluitende vogels en langer wordende dagen?’ Kevin Diederen aan het woord in een al eerder in ons magazine gepubliceerd artikel.

Deze spiegel lustte wel een snack tijdens de seks…

 

Terwijl de watertemperatuur stijgt, schud ik de winterdepressie van mij af. Vooral de overgang van winter naar het vroege voorjaar zorgt altijd voor een glimlach. Daarnaast zie ik mijzelf ook meer als een instant visser en ligt mijn sterkte vooral in flexibel inspelen op omstandigheden. Mobiel zijn, kansen zien, creatief zijn en hopelijk vangen.

 

Instant visserij in het voorjaar 2

Als de vissen zich in de ondieptes verzamelen, zul je ze daar natuurlijk ook moeten zoeken.

 

Het begint natuurlijk al met het kiezen van het juiste water. Ben hierbij ook vooral eerlijk naar jezelf. Wil je dolgraag die ene targetvis pakken? Dan is het natuurlijk een kwestie van daar vissen waar dit exemplaar zijn rondjes zwemt. Persoonlijke voorkeur is dus een van de doorslaggevende factoren. Maar gezond verstand zorgt er voor dat mijn voorkeur uit gaat naar wateren die overzichtelijk en ondiep zijn. Door deze beperkte diepte hebben ze het voordeel al snel op te warmen. Vooral als er ook nog van die echt ondiepe oeverzones zijn die in de zon liggen, merk je dat de eerste zonnige dagen de vis soms al triggeren om rond te zwemmen en mondjesmaat te azen. Maar hoe ziet de concurrentie eruit en dan met name hun voergedrag op het water? Zijn dit vooral ‘dagjesvissers’ die met regelmaat instant hun ding doen? Jeugdige karperjagers die niet de financiële mogelijkheid hebben om flink te keer te gaan? Of zijn het de mannen die bij een watertemperatuur van een schamele tien graden al een emmertje of twee open trekken? Bij de laatste snap je natuurlijk dat je kansen samen met elke handvol bollen in het diepe verdwijnen.

 

 


 

Springt er ergens vis? Zie je watervogels steeds voer opduiken?

 


 

 

Instant visserij in het voorjaar 3

 

Instant visserij in het voorjaar 4

 

Instant visserij in het voorjaar 5

Koude nachten in het voorjaar zijn vaak funest voor de vangsten.

 

Het vroege voorjaar

Op het moment dat de winter op zijn einde begint te lopen, zit ik vaak al graag aan het water. Met in de gedachte dat het waarschijnlijk toch nog niks zal worden, is het dan heerlijk vooruitblikken. Regelmatig van stek wisselend, kun je op een nieuw water alvast wat informatie inwinnen over het bodemverloop en de mogelijkheden. Als je toch nog een beetje wilt peilen, waarom dan niet tijdens korte sessies? Daarnaast kan je gelijk een oogje in het zeil houden. Springt er ergens vis? Zie je watervogels steeds voer opduiken? Met een beetje geluk weet je de vis te vinden en vang je nog voordat de rest van de vissers wakker worden uit hun winterslaap al enkele bonusvissen. Maar kijk ook uit dat je nog niet te fanatiek wordt. Het is mij al meerdere malen gebeurd dat ik met de nachtvorst en dagen met een waterig zonnetje zat te blanken en de motivatie kwijt was voordat het al echt was begonnen. En die mooi-weer-vissers, die pas net de hengels afgestoft hadden maar lachen… Mijn aanpak richt ik volledig op het vissen voor een enkele aanbeet. Waarom zou je het risico nemen de vissen te overvoeren, als je ze ook meteen tijdens de eerste hap kunt prikken? Kleine funnelwebjes met grondvoer, stringertjes met enkele boilies, compacte hoopjes van slechts een handje vol partikels of zelfs single hookbait… Het klinkt zo voor de hand liggend, maar toch zie je het verrassend weinig vissers doen. Die saaie standaard 20 mm knikker laat ik echter nog liever even thuis.

 

Instant visserij in het voorjaar 6

Ondiep water, mobiel vissen en attractief haakaas deden deze schub de das om.

 

Favoriete tijd

Al vele jaren zijn de laatste weken van april en de eerste van mei mijn favoriete jaargetijde. Op de wateren waar ik de afgelopen lentes heb doorgebracht, zijn de vissen dan al lekker actief en zich aan het voorbereiden op de paai. De vissen opzoeken op plekken waar ze zich het meest comfortabel voelen, is vaak dé weg naar succes. Ondiepe zones waar de zon het water goed kan opwarmen en de koudere winden weinig invloed hebben, zijn helemaal top. Maar denk ook aan rietkragen en struiken die het warme zonlicht goed vasthouden en daarnaast voor de nodige beschutting zorgen. Het vorige voorjaar viste ik een sessie op een ondiep Frans kanaal. Daar waren de vissen al flink aan het zwemmen en verkasten teammakker David Wouters en ik regelmatig om de gespotte vissen bij te blijven. Na het vangen van enkele vissen schoven deze zomaar een kilometer op. In het heldere water lukte het echter vrij eenvoudig om dezelfde school terug te vinden en deze met tactisch geplaatste hengels wederom in te sluiten. Opvallend hierbij was dat de plekken waar de vissen zich ophielden juist de stukken kanaal betrof waar iets minder bomen stonden. Zouden de vissen daar profiteren van het feit dat er meer zonlicht bij het water kan komen? Tijdens de bewuste sessie visten zowel David als ik met kleinere voerhoeveelheden; in een lang weekend met meerdere goede vissen verbruikten we slechts een paar kilo.

 

Instant visserij in het voorjaar 7

Ondiep water, zoals kanaaltjes, komt natuurlijk sneller op gang.

 

Speld in een hooiberg? Of een kers op de taart?

Om voor mijzelf een bepaalde zekerheid in te bouwen, zie ik ook graag dat de vissen het haakaas er als eerste uitpikken. Door met een standaard boilie te vissen heb je daarentegen het ‘speld in een hooiberg effect’. Vissen met hetgeen waarmee je ook voert, betekent weliswaar dat er voor een vis weinig reden is om je haakaas te wantrouwen, maar ook dat er weinig reden is deze juist als eerste te pakken. Het visueel aantrekkelijker maken van de haakboilie, noot of partikel is al een goede optie. Een subtiel snowmannetje met een fluo pop-up of een stukje Fake Food mais is hiervoor uitermate geschikt.

 

 


 

Als ze uit nieuwsgierigheid dat ene balletje aan de hair pakken, is het doel al bereikt

 


 

 

Instant visserij in het voorjaar 8

Funnelwebjes gevuld met grondvoer verhogen de attractie rond je haakaas.

 

De laatste twee jaar ben ik ook steeds vaker gebruik gaan maken van gesoakt haakaas. Door attractors in de buitenmantel van je boilie te laten trekken, zullen deze onder water veel sneller een geur- en smaakspoor uitwasemen. Dit kan uiteindelijk net dat kleine duwtje in de rug van een niet azende karper zijn. Als ze uit nieuwsgierigheid dat ene balletje aan de hair pakken, is het doel al bereikt. Met producten als Goo heb je overigens het beste uit twee werelden. Vanwege de sterk kleurende eigenschap kun je heel eenvoudig de kleur van je haakaas aanpassen en ook nog eens profiteren van de lokkende werking van de verschillende vloeibare attractoren. Een veel gemaakte opmerking van mede-vissers is dat ze met dit soort zaken meer brasem vangen. Dit is in mijn ogen enkel positief, aangezien het aantoont dat het de receptoren van een vis wel degelijk prikkelt. Al zal je er dus voor moeten zorgen dat het niet de spuigaten uit loopt en je stek op een groot witvisfestijn begint te lijken. In dat geval zou je namelijk kunnen spreken van té goed aas.

 

Instant visserij in het voorjaar 9

Chod rigs zijn perfect om fluo pop-ups mee aan te bieden.

 

Instant visserij in het voorjaar 10

Als het liefdesritueel achter de rug is, is de karper meteen een stuk  makkelijker te vangen.

 

Is paaiende vis vangbaar?

Voordat je het weet, is het zover en hebben de vissen weer hun jaarlijkse paairitueel in de kop. Paaiende vissen zijn volgens velen niet vangbaar… Of toch wel? Volgens anderen is het ‘not done’ om op paaiende vissen te vissen. Kijkend naar het oogpunt van stress denk ik dat het niet veel kwaad kan. Als de vissen tussen de struiken en planten door raggen om zo de liefde te bedrijven, zal daar tenslotte flink wat meer stress bij komen kijken… Het ligt redelijk voor de hand dat een groot voerbed niet de beste manier is om een poging te wagen. De vissen zijn tenslotte met totaal andere zaken bezig en je zult ze dan ook eerder juist vangen vanwege hun nieuwsgierigheid. Single hookbaits in de vorm van opvallende pop-ups zijn al jarenlang bewezen vangers. Door deze op een chod rig aan te bieden, heb je daarnaast ook nog een ander groot voordeel. Lijnzwemmers en paaiende karpers gaan hand in hand. Met grote regelmaat zijn deze zelfs zo hevig dat je er niet zeker van bent of je rig niet versleept is. Voordat je het weet prik je hierdoor je haak in vuil, wier of beschadig je de punt op stenen. Bij chod rigs vis je de onderlijn op de lijn bóven het lood en wordt de kans hierop een stuk minder. Als de lijn wordt gestrekt, zal deze vaak los komen van de bodem. Hierdoor wordt de chod vaak opgetild. En zelfs als de kans op een minder goed vissende rig met een paar procent toeneemt, zal ik het toepassen ervan altijd nog als een pluspunt zien.

 

Instant visserij in het voorjaar 11

 

Instant visserij in het voorjaar 12

En vergeet later in het voorjaar je oppervlaktespullen niet!

 

Na tijdens de paai flink energie verbruikt te hebben, is het voor de vissen daarna weer een kwestie van bijtanken. De vissen die flink zijn teruggevallen in gewicht zijn ineens weer gevoelig voor een stevige hoeveelheid voer en dat is direct ook te merken aan de vangsten. Het voorjaar zit er op en voordat de echt warme zomerdagen om de hoek komen kijken, is het vaak nog leuk vangen ook!

 

Instant visserij in het voorjaar 13

Dit zijn de exemplaren waarvan je vrolijk wordt in het voorjaar.


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (2)


 

Willem den Deurwaarder

Hoi Kevin.

Als reactie op je stuk, waar ik mij volledig bij aansluit, vraag ik mezelf wel eens af of ' wij karpervissers ' de karper aan het voeden zijn of er bewust jacht op maken. Wat mij stoort is dat veel voeren garant zou staan voor dikke vangsten. Deels is dat er ook een beetje ingegoten door de vele aasbedrijven. Ik vind jou filmpjes en uitleg verfrissend. Meer vissers zouden met minder voer moeten gaan vissen. Neemt dressut en verzadeging af. Mogelijk levert dit nog meer vis op voor iedereen, maar dit is mijn mening natuurlijk en iedereen moet weten wat hij of zij niet laten kan.

Martin

Leuk artikel Kevin!