Bij winterse temperaturen


02 mei 2016 | Phil Haldermans

Vorige week heb ik een week gevist bij vismaten en tevens teamleden Filiep en Tom. Ondanks de grote moeite die we gedaan hebben om een kanaalvisje te vangen, moest ik helaas een streepje bijtrekken in het blank-boekje van 2016.

 

Ik beviste verschillende plaatsen en zocht werkelijk uren naar een teken van vis over het hele stuk kanaal. Het leek wel alsof ze waren verdwenen als sneeuw voor de zon, ondanks het toch zeer heldere water, met soms wel een dieptezicht van drie meter en meer. Nadat ik terug thuis ben is de teleurstelling redelijk aanwezig. Vrouw en zoonlief besluiten om te gaan wandelen en waar kan je dat beter doen dan langs het water?

 
Er staat een koude wind en veel bewolking als we langs een stukje afgesloten oud kanaal wandelen en ik een witte schim opvang in mijn ooghoek. Vrouwlief loopt zonder het te beseffen rustig verder maar vader en babywagen blijven stokstijf staan. Na seconden van staren komt er langzaam beweging in de schim en blijkt het om een Koi te gaan. Omdat deze hagelwit is en zo goed als op de bodem ligt (diepte 1,4 meter) zie ik een zwarte streep over de koi trekken en weet ik vrij zeker dat er meerdere vissen bij elkaar liggen. Zoals meestal zitten de karpers in scholen en dankzij de opvallende kleur van deze vis heb ik een goed idee in welke regio de vissen zich ophouden.

 

Bij winterse temperaturen 3

 

Enkele uren verder. De wandeling is afgerond en eens thuis ploffen we in de zetel. Na enkele oer- geluiden en puppy-oogjes snapt vrouwlief natuurlijk het signaal… Haar ventje wil weer een lijntje natmaken. Zo snel ik kan rijd ik naar het betreffende kanaaltje en loop ik met een hengel en schepnet richting het stuk waar ik de vis heb gespot. Eenmaal ter plaatse zie ik de bekende ‘witte’ alweer liggen en giert het ongeduld door mijn aderen. Ik heb enkel één hengel mee voorzien van een hinged stif rig. Als pop-up gebruik ik de vernieuwde maar toch reeds zeer bekende ‘golden spice’ pop-ups van CC Moore. Een kleine onderhandse zwiep, zo’n tien meter achter de witte vis met een loodje van 40 gram en mooi liggen laten die handel. Vijf minuten later zwemt hij in de richting waar ik mijn aas heb gedropt en mijn hartslag klopt in mijn keel. Heel anders dan louter wachten op die beetmelder, zeker als het slechts enkele meters van je neus vandaan gebeurt. Hoe dan ook, de karper zwemt langzaam voorbij mijn presentatie en zwemt op zijn gemakske verder richting een overhangende struik. Met de hengel nog in de hand en een oog op onze vriend voel ik plots een ruk aan de lijn…

 

Bij winterse temperaturen 2

 

Een kleine schub wist de dans niet te ontspringen en kan enkele minuten later op foto gezet worden. Zo zie je maar dat ondanks de koude het kan lonen je zintuigen goed te gebruiken om het maximum uit een zeer korte vistijd te benutten. Tot slot had ik tijdens dit visuitje nog een extra zeer merkwaardige bijvangst… Een 1,4 kilo wegende Ninja-turtel!

Lees meer over:
CC Moore Rigs Aas & voer pop-ups

Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.