Van winter naar zomer.. | Blog Dennis Scherjon


14 mei 2016 | Dennis Scherjon

Dennis Scherjon

Karpervisser

De nevel die over de weilanden en sloten hangt geeft een magisch gevoel dat ik lang gemist heb. De eerste sessie op een nieuw water heeft vaak  iets bijzonders en dit weer versterkt alleen maar dat gevoel. 

Altijd heerlijk die opkomende zon!

 

Gisteren heb ik er een verkenningsrondje gedaan en in de uiterste hoek op de windkant vond ik waar ik naar zocht. Hoewel op deze stek de bodem vol met wier en waterplanten ligt, geef ik deze plek betere kansen dan elders. Met een hengel en loodje heb ik naar gaten in de vegetatie gezocht. Een paar gaatjes waren duidelijk te vinden en schoner dan verwacht. De locatie heb in mijn geheugen geprint en een paar katapultjes met mini boilies mochten  attenderen dat er op die plekjes wat te halen valt. Hopelijk is er wat vis blijven hangen voor meer…

 

Bikkelen

Voordat ik uitpak geniet ik van het uitzicht en neem even alles in mij op. Hoe heerlijk is het toch om op dit soort momenten buiten te zijn. Het verschil in weer is ook wel bizar groot ,twee weken geleden stond ik in hagelbuien met een temperatuur van net aan vier graden te vissen. Het was hard werken om ergens  vis te vinden. Eén plek leverde wonder boven wonder toch een aanbeet op en mocht ik na een mooie dril een dikke beloning voor het bikkelen voor de camera houden.

 

Van winter naar zomer.. | Blog Dennis Scherjon 2

Beloning voor het bikkelen.

 

Terug naar nu... Ik prik mijn steunen zachtjes in de grond en hang de reeds beaasde rigs aan mijn hengels. Zachtjes werp ik beide stokken in de kleine gaatjes tussen de watervegetatie. Na mijzelf verzekerd te hebben dat ze goed liggen ben ik verder op een bankje gaan zitten. De vogels beginnen aan hun ochtendlied. Een heerlijke kakofonie van vogelgezang kondigt de dag aan. Ik eet mijn ontbijt en kijk ondertussen over het water. Een deining aan de overkant en een rietstengel die zwaar opzij wordt geduwd zijn duidelijke tekenen dat er karper in de buurt is. Het spannende spel van wachten en hopen begint. Dan verschijnt er achter mijn rechter hengel een bruisplakkaat. Er rommelt iets in de zachte bodem. Ik ga verzitten en volg het gebeuren. Dan ontstaat er een dikke deining gevolgd door een welling. Het bruisen stopt. Ik wacht even af maar na een paar minuten draai ik de hengel binnen. Een plukje wier aan de haak heeft roet in het eten gegooid. Waarschijnlijk heb ik toch niet goed opgelet of de plek niet goed onthouden. Altijd balen! Snel vul ik  een pva zakje met boiliekruim en stop mijn rig er in. Deze keer moet alles goed gaan, het zekere voor het onzekere.  

 

Knol?

De hengel gaat weer op de plek en eenmaal de hengel op de steunen zoek ik de bank weer op. Toch slaat de twijfel toe. Dat wier op de stek is misschien hardnekkiger dan ik vermoed en besluit ik een pop-up rigje te knopen. Misschien is het verstandiger net boven de mogelijke vegetatie uit te vissen. Al knopend werp ik af en toe een blik over het water. Geen belletje of andere indicatie dat er vis op de stekken zit.

 

 


 

In twee weken tijd van winter naar zomervisserij is echt wel bizar

 


 

 

Dan volgt er uit het niets een streep van een run! De spullen in mijn handen vliegen door de lucht en ik sprint naar de stuiterende hengel. De vis is al meters weg voordat ik bij de hengel ben. De boeggolf die van de stek afloopt gaat snel en verraadt waar de vis is. Ik schrijf de vis eigenlijk al weg als knol. De dril begint en de eerste uithalen zijn zenuwachtig en aardig rap. Dan begint ‘het visje’ in de stok te leunen. De vis gaat ineens dieper zwemmen en gaat rustig onder de hengeltop rondjes draaien. Zijwaartse druk van de hengel laat de vis omhoog komen. Een kleine vissenkop verschijnt. Zeker een knol! De vis komt iets mee  maar duikt dan toch weer naar beneden. Ik leg het net vast klaar en wacht af. Dan komt hij ineens naar boven en verbaas ik mij over wat er nog achter ‘dat visje’ zit. Snel frommel ik hem in het net.  Klein is hij zeker niet en dat is al heel leuk, maar de  bouw van de vis is echter naar mijn mening oogstrelend. 

 

Van winter naar zomer.. | Blog Dennis Scherjon 3

Zeldzaam mooie bouw…

 

De ochtendzon prijkt al over de boomtoppen en geeft meteen de gelegenheid om een paar foto's te maken. De warme zonnegloed geeft het startsein voor de eerste warme dag die wij dit jaar mogen hebben. De temperatuurvoorspelling geeft voor deze week hoge waarden aan. Door de extreem rap stijgende temperatuur vermoed ik dat de karper snel gaat paaien. Ik hoop het niet want dit gaat mij ook weer te snel. In twee weken tijd van winter naar zomervisserij is echt wel bizar. Hopelijk mogen we nog iets meer van een voorjaarsvisserij genieten eer we naar een volledige zomer gaan, we gaan het zien…


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.