Flitsende broksessie | Blog Dennis Scherjon


04 september 2016 | Dennis Scherjon

Dennis Scherjon

Karpervisser

Het is al bijna donker als ik een zak kattenbrokken bij het duikertje omkeer. In de laatste restjes daglicht zie ik door de stroom water die uit de duiker komt de brokjes verder de vaart in drijven. Een makkelijke manier om een mooi voerspoor te creëren.

Soms moet je de hengel even opzij leggen en gewoon genieten…

 

Hopelijk komen er een paar vissen op het voer want morgenochtend ben ik terug. Maar dan met hengel! Even geniet ik van het uitzicht. De rode gloed van de ondergaande zon schijnt door de bomen en verwarmt de lucht nog even met kleuren voordat alles weer donker wordt. Kostbare momentjes in dit drukke bestaan. Na een paar minuutjes genieten wordt dit moment verstoord door de muggen die beginnen te pesten dus stap ik maar weer snel op de fiets.

 

Flitsende broksessie 02

Zelfs een onbekende koi achtige vis sluit bij de feestdis aan.

 

De volgende morgen  pak ik mijn visspullen bij elkaar. De stalkerhengel en de kattenbrokken gaan in de onthaakmat, de vistas op de rug. Dan stap op ik de fiets. Eenmaal bij de vaart aangekomen zie ik dat de wind zachtjes op de door mij aangevoerde kant staat. Ideale omstandigheden!

 

 


 

Als ik naar mijn fiets loop om mijn hengel te pakken zie ik al een vis onder de brokjes verschijnen

 


 

 

Ik voer eerst voordat ik mijn hengel optuig.  Een paar handen brokken gaan bij de duikertje te water en de stroming mag zijn werk doen. Als ik naar mijn fiets loop om mijn hengel te pakken zie ik al een vis onder de brokjes verschijnen. Die lag gewoon te wachten! Toch geef ik hem de tijd om van de brokjes te snoepen. Meteen je aas aanbieden kan nadelig zijn. Na een paar minuten azen er al meerdere vissen en de brokjes verdwijnen rap van het wateroppervlak.

 

Ik voer nog wat bij. Ondertussen speur ik naar een mooie vis. Het gros is schubkarper maar af en toe zie ik ook een jonge spiegel. Dan verschijnt er een schubkarper die beduidend groter is als de rest. Ik plaats mijn aas een ruime meter voor de vis. Rustig waggelt hij in goede richting. Hij ziet het aas. Tot mijn verbazing mist hij de brok volledig! Slurpend en gorgelend hapt hij in de rondte.

 

Pas als hij achteruit zwemt mist hij niet en verdwijnt het in de vissenmuil. De vis draait zijn kop en dan hef ik de hengel. Meteen duikt hij omlaag en onder lichte druk laat ik hem wegzwemmen. Na een meter of twintig achter de vis aan stappen verhoog ik pas de druk. Eenmaal naar mij toe gedrild, begint hij lome rondjes onder de hengeltop te zwemmen. Een typische vechtstijl voor een oude vis die het klappen van de zweep kent. Na een paar minuten geeft hij op en rolt in het net. De dag is goed begonnen!

 

Flitsende broksessie 03

De dag begint goed met een oude schub.

 

De vis mag na een foto op de mat weer terug. Ik hang weer wat brokjes aan mijn haak en loop dan weer richting duiker. De driltruc heeft gewerkt, de vissen zijn duidelijk niet gealarmeerd en azen nog steeds door. Dat is lekker! Er gaan nog een paar handen brokken bij het stroompje om de vissen aan het azen te houden.  Er verschijnen steeds meer vissen aan het oppervlak en ze gaan helemaal los. Dit wordt een feest!

 

Flitsende broksessie 04

De voedselconcurrentie neemt toe, ze gaan los!

 

Ik pak mijn camera en maak wat foto's. Dit is toch wel kicken hoor! Het deel bij de duiker begint steeds meer te kolken van de vis. De voedselconcurrentie neemt toe als de brokken weer bijna op zijn. Een schubkarper van een kilo of elf zwemt van de school vissen weg om verderop aan het oppervlak wat te pakken.

 

Dit is een kans! Een blaadje evenals een dop van een colafles worden op eetbaarheid geïnspecteerd. Ik werp voor hem uit. Even lijkt de vis lijkt te willen omdraaien maar gelukkig doet hij dat niet. Als hij mijn aas ziet versnelt hij en komt hij zelfs voor een deel met rug en kop boven water. Dan zakt hij weer naar beneden, de drijvende Ziggy lijn volgt bevestigend. Ik sla aan. Hangen! Gelukkig zwemt ook deze vis van de rest weg.

 

De molenslip gaat snel losser en na een meter of wat lopen gaat die weer strakker. De druk wordt opgevoerd en er ontstaat een zelfde soort dril als bij de eerste vis. Na een paar minuten ligt hij op de mat. Een oude mager ogende vis die zijn beste tijd gehad heeft. Zonder foto gaat deze terug want met zo een oudje moet je extra voorzichtig zijn. Het ritueel van aas op de haak doen en observeren herhaalt zich en snel volgt nummer drie. Een jong spiegeltje is even het haasje. Die mag wel op de kiek!

 

Dan valt het een beetje stil. De vissen laten zich minder zien en of vertonen soms schrikreacties als ze bijna een brokje pakken. Ik voer mondjesmaat door in de hoop ze meer te activeren. Tussendoor maak ik een paar foto’s van vissen die wel alweer (voorzichtig) aan het azen zijn. Na een half uurtje zie ik opnieuw een mooi spiegeltje. Hij zwemt naar mij toe dus kan ik vrij simpel het aas aanbieden. Door zijn gretigheid of naïviteit gaat hij er vol voor dus gaat de hengel gaat weer omhoog en mag ik voor de vierde keer drillen. Wat is het toch heerlijk als je dit soort dagen mag meemaken!

 

Flitsende broksessie 05

Een prachtig spiegeltje dat vol voor de brokken ging..

 

Door het stug doorvoeren blijven de vissen azen en is het feest nog lang niet voorbij. Toch besluit ik te stoppen want ik vind het goed zo. Vier schubkarpers en drie spiegels zagen vandaag mijn onthaakmat, niet slecht voor een ochtendje vissen dacht ik zo! De kattenbrokken die ik nog over heb voer ik bij het duikertje.

 

Waarschijnlijk ben ik morgen vroeg klaar met werken en dan zou het kunnen zijn dat ik nog even tijd heb om een met een hengeltje op pad te gaan. Ik heb er nu alweer zin in!


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)


 

Ron de Jong

Mooi verhaal die brokjes komen mij ook bekend voor.... Ik doe het liefst nix anders... Haha.... Keep up the good work