Twee 62-ponders!


05 november 2016 | Franklin Broeckx

Het is twaalf september jl. wanneer ik een Messenger bericht krijg van Fox’ Roy Vanstreels: ‘Ik heb vanmorgen twee zestigers mogen fotograferen, waaronder een absoluut Belgisch monument!’ Als ik mijn scherp bedachte journalistieke vraag ‘welk monument?’ stel, raken we die ochtend meteen verwikkeld is een soort karperquiz:

The Real Thing! Ongeveer veertig jaar oud, 62 pond zwaar…

 

Parels uit het Dennenbos

Raad eens?’ De Eburoon? ‘Mis, maar deze behoort wel tot dezelfde categorie übervissen.’ De Franse dan? ‘Die is al een tijdje dood, maar je zit warm.’ Dan wordt het ineens een makkie: The Real Thing…?

 

Yep, dat is raak! Een stokoude, maar bloedmooie spiegelkarper, met een niet te missen gewicht van 31 kilogram! Dat is echter niet alles. De vanger Ronny Geens ving en passant tijdens dezelfde nacht een andere mastodont erbij van 31,1 kilogram zwaar. Deze spiegel gaat door het leven met de naam ‘Play’. Twee 62 ponders in een paar uur tijd? Dat kan geen toeval meer zijn, daar is wat bijzonders mee aan de hand. Gelukkig is Geens bereid tot een interview en wil hij mij die week erop zelfs aan de waterkant ontvangen. Geweldig, want dan kan ik dat beroemde ‘Dennenwater’ uit het verleden eindelijk eens nader bekijken.

 

Karperhistorie

Het verhaal van The Real Thing begint al ergens in de jaren ’90. Het dier wordt in die tijd samen met De Franse (eveneens een spiegelkarper) gevangen uit het Kempisch Kanaal. Om wat voor reden is mij altijd onduidelijk gebleven, maar de beide zeer oogstrelende vissen verdwijnen naar een water in een bosrijke omgeving. Wat in elk geval duidelijk is, is dat beide vissen er goed gedijen. Meer dan eens doemen ze afgelopen decennia op in de Vlaamse karperhistorie waardoor de vissen alsmaar populairder werden bij een groeiende groep fanatieke karpervissers...

 

KW-111-02

De Bierbuik was de enige die er wel uitkwam…

 

Wil jij het complete artikel uit deze Karperwereld 111 graag als eerste lezen? Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.