Aan het ruime sop


12 november 2016 | Bob Slot

Dit jaar begon ik aan een nieuwe uitdaging, namelijk het vissen op groot openbaar water in Nederland. De keuze om hier in de winter mee te beginnen lag misschien niet voor de hand, maar het bleek zeker de moeite waard. Verschillende mooie vissen vonden de weg naar mijn net en ik beleefde één van de beste viswinters ooit.

Als het hier waait kan het flink gaan spoken.

 

Langzaam stijgen de temperaturen en de winter maakt plaats voor de lente. De lente waar die vervloekte paai mij weer parten speelt. Voor veel vissers één van de mooiste tijden van het jaar maar voor mij eerder een traumatische ervaring. Voorgaande jaren heb ik veel kilometers gevreten en uren gemaakt in deze tijd van het jaar, maar kon soms weken lang geen visje prikken en kwam ik overal net te laat. Dit jaar lijkt dat niet veel beter te gaan worden. De vaste voerstekken stromen leeg en langzaam beginnen de blanks te komen. 

 

Tijd om ze te gaan zoeken… 

In twee weken tijd maken we zeven nachten op verschillende stekken, maar ook dit mocht niet baten; het ontaardde in zeven keiharde blanks op rij. Met de staart tussen de benen druip ik af naar het oude thuiswater om te kijken of ik überhaupt nog wel kan vissen. Gelukkig kon ik hier nog wel mijn visjes vangen, maar de voldoening was er niet. De spanning en het avontuur van het grote onbekende miste ik meteen al en het duurt dan ook niet lang voordat ik weer aan de oevers van een groot onbekend water sta. De nieuwe stekken worden zorgvuldig uitgezocht en aangevoerd. Als we op de stek zitten voor een driedaagse sessie zijn de paaigronden ons dan toch eindelijk goed gezind! We beleven een beestensessie, alle puzzelstukjes vallen op zijn plek. Grote aantallen met enkele dikke, volgevreten karakterbakken komen op de kant. Eindelijk kan ik weer genieten van de paai en het natuurlijke circus dat hier omheen draait. Wat een fantastisch spektakel!

 

PAAIPERIKELEN

Onder het motto: ‘liever blanken met spanning, dan vangen zonder voldoening’ - gaan we weer op avontuur. Ditmaal wordt een nieuwe stek uitgekozen die vlak tegen de paaigronden ligt. Twee weken lang voorzie ik deze plaats van de nodige kilo’s aas. Tijdens het voeren kom ik verschillende paaiende karpers tegen, maar deze zijn nog niet helemaal los. Het zal er om spannen of de vis vol in de paai zit, of zich nog aan het volvreten is op het moment dat we kunnen gaan. De dag van de waarheid is aangebroken en ik ga met mijn maat in de boot richting de stek. Eenmaal aangekomen zien we dat de vis volop aan het paaien is en onze goede hoop verdwijnt als sneeuw voor de zon...

 

KW-111-04

De keuze voor het vissen aan groot openbaar, is kiezen voor een lastige weg, maar wel met de kans op een geweldig avontuur.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Karperwereld 111 graag als eerste lezen? Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.