December to remember


19 november 2016 | Kurt van Cauwenbergh

Heel soms zit echt alles heel erg mee. Wie dacht dat tijdens het lezen van mijn artikel in magazine nummer 108 alles al erg voor de wind ging, kan ik adviseren er maar eens goed voor gaan te zitten. Het kon namelijk nóg beter en dat nog wel op één van de moeilijkste wateren waar ik ooit gevist heb. Het werd een ‘december to remember’!

In deze tijd van het jaar speelt het gros van je visserij zich in het donker af.

 

Het is al vrij laat wanneer ik terug kom van een gezellige, maar constructieve avond karperpraat met Michael van Exclusive Baits. Hoewel ik dik tevreden ben met mijn nieuwe boilie, wilde ik toch nog wat kleine aanpassingen doorvoeren. In deze periode van het jaar vind ik het namelijk belangrijk dat je echt het maximale uit het aas haalt. Daarom wilde ik graag nog een flavourcombinatie aan de nieuwe ‘Special K’ boilie toevoegen, eentje die in het verleden zich al meerdere malen had bewezen. Twee dagen later kan ik de eerste bollen al gaan testen.

 

ONDERLIJNEN

Eenmaal aan de waterkant tuig ik snel mijn hengels op. Net als ik mezelf een ogenblik tijd gun om over het wateroppervlak te kijken, zie ik - hoewel het al donker is - op hetzelfde moment een vis volledig uit het water komen. Geweldig! Een euforisch gevoel maakt zich van mij meester.


Ik probeer een onderlijn te knopen, maar echt heel snel gaat dit niet. In het schemerlicht van mijn hoofdlamp heeft het tijd nodig om een onderlijn klaar te maken. Ondanks de druk van de springende vis beheers ik me om goed over de zaken na te denken. De vorige keer viste ik met gecoat onderlijnmateriaal, maar om te voorkomen dat ik in de nachtelijke uren, met wat tegenwind de zaak in de war gooi, schakel ik over naar stijver onderlijnmateriaal. Ik gebruik daarvoor de Kryptec® Invisible Mono. Deze lijn wordt normaalgesproken gebruikt als hoofdlijn maar ik gebruik hem ook graag als onderlijnmateriaal. Standaard nylon is niet echt geschikt als onderlijnmateriaal, immers komen er grote krachten te staan op een heel klein stukje lijn en dat is vaak desastreus wanneer je een dikke vis aan de haak krijgt. Deze lijn kent wat dat aangaat zijn gelijke niet, deze lijn is namelijk een zogenaamde premium copolymeer met een paar unieke eigenschappen die mij zeer goed bevallen.

 

KW-111-06

Een geweldige schubkarper van iets meer dan 32 kilogram zwaar. Eén van de hoofdrolspelers tijdens deze decembermaand.

 

De longshank knoop ik vast met een eenvoudige knotless knot. Tevens maak ik mijn onderlijnen wat korter dan gebruikelijk. De grote Koi (die ook op de cover van magazine 108 staat) was namelijk redelijk nipt gehaakt. Om ook nog even de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ te zetten voorzie ik de haken van een klein funnelwebje met kruim,  zodat ik er zeker van kan zijn dat de onderlijn tijdens de worp absoluut niet in de knoop raakt. Daarbij is een beetje extra attractie rond het haakaas nooit weg. Wanneer alles op scherp staat kunnen de lijnen worden ingeworpen. Dit direct gevolgd door een paar spombs gevuld met pellets en wat gebroken  boilies. Niet te veel, maar net genoeg.

 

DE VOLGENDE DAG

Hoewel ik stiekem wel een aanbeet had verwacht, blijft het die nacht stil. Het is nog heel vroeg wanneer ik onder het genot van een verse bak koffie over het water tuur. Ik besluit om alles te laten liggen want het gevoel is verder helemaal goed en daar moet je soms gewoon naar luisteren. Die dag gaat echter ook zonder enig teken van leven voorbij. De verlossende eerste aanbeet komt pas in het holst van de nacht…

 

Wil jij het complete artikel uit deze Karperwereld 111 graag als eerste lezen? Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.