Vissen in ondiep water: ‘Geluk, vlak voor je voeten’


11 december 2016 | Robert Bloemraad

Opgegroeid en (nog steeds) woonachtig in Noord Holland begon mijn karpervisserij zo’n kleine 30 jaar geleden. In eerste instantie struinend in de vele polders die Noord Holland rijk is, maar al snel na ‘de uitvinding’ van de boilie in de vele scheepvaartkanalen in mijn woonomgeving. Daar ving ik mijn eerste grotere karpers.

Dat kan twee kanten op…

 

Tijdens een van mijn sessies gebeurde er iets wat mijn karpervissen voorgoed beïnvloeden zou. Ik viste op een van deze kanalen, met twee hengels geplaatst op een voerplek aan de overkant van het kanaal. Inmiddels door schade en schande wijs geworden draaide ik voor de zoveelste keer die dag mijn hengels binnen om mijn lijnen te beschermen, toen er een heel grote zand/grind schip voorbij kwam. Hoewel de zelfgemaakte sinkers mijn lijnen bij 80% van de scheepvaart keurig tegen de bodem hielden (nu zouden we het ‘flying backleads’ noemen) kwamen er een aantal keer per dag zware en grote schepen voorbij, die zoveel zuiging genereerde dat geen enkele lijn of loodsysteem dat overleefde. Weet hierbij dat veel van deze kanalen het zogenaamde ‘badkuipprofiel’ hebben; een kort stukje langs de kant ondiep, dan aflopend naar een meter of vier diep en aan de andere kant weer oplopend naar een kort stukje ondiepte. De enige maar wel zeer interessante variatie is dat de hellingshoek van het ondiepe naar het diepe deel nogal kan verschillen, maar daarover later meer.                                  

 

vissen in ondiep water 2
Grote schepen!

 

Die dag waren er echter nogal veel van die grote diepgaande schepen en ik draaide dus voor de zoveelste keer tijdig mijn hengels binnen, en laten we maar zeggen door gemakzucht liet ik het lood met de rig onder mijn hengeltoppen in het water rusten. Klaar om ze, nadat het schip voorbij was, weer terug naar de overkant te werpen. De grote zandschuit was echter nog niet half voorbij of mijn rechter hengel werd bruut uit de steunen gerukt.

 

 


 

Die avond ving ik zo nog acht karpers, niet allemaal even groot, wel allemaal net onder óf net naast mijn hengeltop...

 


 

 

Even dacht ik nog dat ik hem niet voldoende had binnen gedraaid, maar toen de slip begon te ratelen en de lijn in tegengestelde richting van het schip begon weg te lopen, kon ik tot mijn grote verbazing niet anders dan concluderen dat een karper recht onder mijn hengeltop het haakaas had opgepakt! Na een spannende dril, de vis nog maar net in het net, vloog ook de linker hengel uit de steun. Wederom had een karper mijn haakaas direct onder de hengeltop gevonden. Die avond ving ik zo nog acht karpers, niet allemaal even groot, wel allemaal net onder óf net naast mijn hengeltop…

 

vissen in ondiep water 3
Een mooie vangst op drie tijgernoten.

 

Dit was iets wat ik totaal niet verwacht had. Net als de meeste karpervissers viste ik meestal een hengel in het diepe en een hengel tegen de kant in het ondiepe, maar eigenlijk altijd tegen de overkant van het kanaal. Nog steeds valt het mij op dat acht van de tien vissers altijd weer kiezen voor de stek ver weg. Op kanalen, maar ook op kleinere plassen en meertjes, denken wij altijd dat wat je van ver haalt beter is. Ga terwijl je dit leest maar eens bij jezelf te rade, waarschijnlijk kies jij ook, net als dat overgrote deel van de karpervissers altijd voor dat mooie plekje langs de rietkraag, of dat ene talud aan de andere kant van het water. En kun je het niet werpen dan is er altijd nog de (voer-)boot. Natuurlijk kiezen we ook wel eens voor het hengeltje tegen de eigen kant, maar verreweg in de meeste gevallen is die overkant altijd aantrekkelijker…

 

vissen in ondiep water 4
Een oude schub op nog geen meter water.

 

In de weken en maanden daarop ben ik mij blijven concentreren op het vissen aan mijn eigen kant en op de ondieptes. Ik heb diverse factoren bestudeerd, met andere tactieken geëxperimenteerd en langzaamaan daarmee een stijl van karpervissen ontwikkeld die mede heeft bijgedragen aan veel van mijn successen in de afgelopen 20 jaar.

 

Natuurlijk vis ik niet alleen maar op ondieptes, je moet de vis vangen daar waar hij zich ophoudt, en bepaalt nog steeds de situatie en de omstandigheden de juiste vismethode. Daarnaast is de door mij zo geliefde visserij, in de ondieptes, bij voorkeur aan de eigen kant, ook een visserij die bij je moet passen. En dat is dan ook meteen de disclaimer bij dit artikel, het is een tactiek die zeker niet elke visser zal passen. Het is een visserij die je bij voorkeur alleen doet, waarbij je kleine micro voerplekken maakt, die tijden vist dat er ook vis te verwachten is en minder geschikt is voor grote rod-pods, (voer-)boten, spods en lange sessies.
  
vissen in ondiep water 5
Van het kanaal bij mij om de hoek.

 

Het is wel in een visserij die uitstekend past in mijn huidige drukke leven, en hoewel ik in dit artikel het vooral heb over de kanalen, is het ook met veel succes toepasbaar op de grotere openbare wateren.

 

 


 

Soms maar met een paar centimeter water tussen de rug en het oppervlak en de buik en de bodem…

 


 

 

Wat is nu echter ondiep vissen? Voor de een is dat een waterdiepte waar hij nog zou kunnen staan zonder water te gaan drinken, voor de ander op een helder water de diepte waarop hij de bodem nog kan zien. Ik bedoel met ondiep vissen waterdieptes tot maximaal twee meter, vaak echter ondieper, welke door dagelijkse temperatuurschommelingen, golfslag en wind kunnen worden beïnvloed. Op de door mij genoemde kanalen met een zogenaamd badkuip profiel zijn dat de oever zones, soms maar een halve meter breed en hooguit een meter diep, net voor of tussen de begroeiing van waterplanten of zelfs riet. Op de grotere meren in bijvoorbeeld Frankrijk zijn het vaak de met wier begroeide oeverzones van soms maar een halve meter diep, waar ‘s nachts de karpers het net even warmere water komen opzoeken opzoek naar voedsel. Soms maar met een paar centimeter water tussen de rug en het oppervlak en de buik en de bodem…

 

vissen in ondiep water 6

Soms zie je ze net voor je ze vangt.

vissen in ondiep water 7

Nét voorbij het wier!

 

Op deze ondieptes is het verschil van een dagje zonlicht het meeste merkbaar en de karpers weten dat!   Maar wat is nu een goede plek om op die ondieptes te gaan vissen? Zelf zoek ik altijd naar verschillende aanknopingspunten, boven water bijvoorbeeld de resten van een oude beschoeiing, een damwand, golfslag op de kant, waar de zon met name in de middag en avond op het water kan schijnen, open plekken tussen de waterplanten, een kleine inham, soms maar enkele tientallen centimeters ten opzichte van de rest van de lange saaie oever, over hangende bomen of soms juist een uitloop van een klein poldergemaal.

 

vissen in ondiep water 8
Een gevaarlijke plek, maar het ruikt er wel naar karper.

 

Zoek onder water met een peillood naar kleine kuilen of putjes, verschillen in de monotone ondiepe stukken. Peil daarbij uiterst nauwkeurig, een verschil van slechts vijf centimeter kan een heel groot verschil maken. Over het algemeen kan je echter stellen, dat de meest rustige plekken met de minste kans op verstoring door met name andere mensen, de meest succesvolle plekken zullen zijn om je mini voerplekken op te bouwen. Zelfs als dit de stekken zijn met de minst aantrekkelijke uiterlijke kenmerken.


Vooral in het voorjaar en soms ook in de vroege winter is bij de keuze van de stek de positie van de zon gedurende de dag heel belangrijk. Op een ondiepe plek na een middag zonneschijn of tegenovergesteld juist een tegen de koude wind beschutte plek langs de oever kan de watertemperatuur in de avond  zomaar twee tot drie graden warmer zijn dan de rest van het water. Bij uitstek de plek waar de karper dan ook graag even ongestoord komt rondsnuffelen op zoek naar voedsel.

 

Techniek en tactiek

Indien mogelijk, probeer ik de ondiepe waterzones altijd te bevissen vanaf de eigen kant. Bij voorkeur vis ik de ene hengel naar links, de andere hengel naar rechts, geplaatst op twee afzonderlijke sets banksticks. Ik zit dan als het ware tussen mijn twee voerplekken in. Vaak staat er daarbij niet meer dan tien tot maximaal twintig meter lijn uit. Op die manier blokkeer ik de ene voerplek niet met de andere lijn.

 

vissen in ondiep water 9

Twee kanten uit vissen.

 

Evengoed kan het zeer lonend zijn zo min mogelijk lijn in het water te hebben. Het grote voordeel van aan de eigen kant vissen is, naast het gemak van voorvoeren, wat niet lastiger is dan een paar handjes voer per plek te laten vallen of hooguit over de rietkraag heen te strooien, dat je je lijn ook strak langs de kant kunt verbergen. Afhankelijk van de situatie vis ik ook graag door gebruik te maken van een enkele rietstengel. Let wel, een enkele rietstengel, niet meerdere!  Ik laat hiervoor mijn lood op de plek zakken, breng mijn lijn naar de rietkraag (vaak korter dan een meter) en gebruik een enkele rietstengel als een soort scharnier waar de lijn achter langsloopt en daarvandaan gaat mijn lijn langs het riet naar de hengeltop. Dit heeft twee voordelen. Ten eerste loopt er onder water zo min mogelijk lijn naar de voerstek toe, wat de kans dat een karper schrikt van de lijn veel minder maakt. Ten tweede, en dat beschouw ik als een bijkomend voordeel, voelt de karper de druk na het haken vanaf de kant komen, waardoor in veel (maar niet alle gevallen) hij vaak in tegenovergestelde richting wegspurt, het diepe in dus en niet direct vol de rietkraag in schiet!

 

vissen in ondiep water 10
Rustig de vis bij het riet vandaan houden.

 

Ik vind het op deze wijze voorzichtig laten zakken van mijn haakaas echt geweldig. Maar zelden kan je als karpervisser zo precies je haakaas plaatsen in de bijna volledige zekerheid dat je rig precies goed ligt.  Als dat tussen de hengels in zitten echt niet gaat, kies ik er voor om zelfs op deze korte afstand met een steen of toploodje twee hengels in dezelfde richting te vissen, de ene op de ondiepte, de ander ietsje dieper op een wat minder steile helling naar het diepe toe. Daarvoor is het belangrijk die plek gekozen te hebben, waarbij de afloop naar het diepe niet te stijl verloopt. Op de kanalen met, het al eerder genoemde badkuip profiel, zit er verrassend genoeg best vaak verschil tussen de ene of de andere plek in de hoek van de helling tussen het ondiepe water en de daadwerkelijke vaargeul. Peilen is hierbij ook weer het sleutelwoord.

 

vissen in ondiep water 11
Een grote vaart in Duitsland.

 

Op een wat groter water waarbij je te maken hebt met wierbedden tussen hengeltop en je voerplek, kan het soms de beste tactiek zijn om gebruik te maken van een iets zwaarder lood en een kleine polybal, zodat je de lijn vrij over het wierbed kan laten lopen (hengeltop omhoog) tot aan de polybal, en daar vanaf loodrecht naar beneden naar het lood. Vaak kies ik hierbij voor een iets langere rig en probeer ik de lijn tussen polybal en lood te camoufleren tegen het wierbed aan.

 

vissen in ondiep water 12
Alweer net voorbij dat wier.

 

Nog een ding met betrekking tot tactiek. Ik probeer altijd mijn lijnen voor het eind van de middag in het water te hebben. Vooral als je meerdere dagen vist (wat bij mij met deze visserij maar zelfden voorkomt) is het handiger om niet, zoals vaak te doen gebruikelijk het aas ‘s avonds te verversen, maar om dit aan bijvoorbeeld het eind van de ochtend te doen. Zeker als je gebruik maakt van de temperatuurverschillen in voorjaar of winter van het ondiepe water zijn de beste kansen op azende karper in de namiddag en avond wanneer het water daar net wat warmer is, dan in de rest van het water. Het dan in de avond verversen of controleren van je haakaas is niet heel handig.

 

 


 

Voor mij de ultieme manier om een drukke baan te combineren met mijn karpervissen

 


 

 

Misschien had je het al begrepen, maar deze vorm van karpervisserij leent zich niet echt voor het vissen met twee of meerdere personen. Bij voorkeur vis ik de ondiepe plekken op een kanaal altijd alleen, en vaak maar een nachtje. Doordat je zelden meer dan twee hengels kwijt kunt en vooral de meest rustige plekken de vis zullen opleveren, moet je sluipen in plaats van stampen, rustig je lood laten zakken en daarna je hengel al lijn gevend teruglopen in plaats van werpen de sleutel om meer vis op de mat te krijgen. Zelf vis ik vaak een doordeweekse avond, ik ga dan direct uit mijn werk naar de reeds dagen voorgevoerde spots, breng mijn lijnen uit, plaats stretcher en plu en zorg daarna voor iets te eten. Afhankelijk van het aantal aanbeten ga ik meestal vroeg slapen, vang soms ‘s nachts of in de vroege ochtend uurtjes nog een bonusvis en pak ‘s morgens de weinige spullen weer in en ga naar huis of weer naar mijn werk. Voor mij de ultieme manier om een drukke baan te combineren met mijn karpervissen.

 

vissen in ondiep water 13

Pal tegen de stenen aan, op zo’n 60 cm water.

vissen in ondiep water 14 2

Keiharde boilies moet je soms boren.

 

Voer, voorvoeren en materiaal

Voor wat betreft het aas en het voorvoeren is deze visserij tamelijk overzichtelijk en ook betrekkelijk goedkoop. Ik maak voornamelijk gebruik van harde boilies en tijgernoten. En dan altijd in kleine hoeveelheden.


Karpers eten slechts zelden grote hoeveelheden op deze ondiepe plekken, echter meerkoeten, ratten en andere waterbewoners zullen een al te attractieve voerplek snel ontdekken. Hoewel ik sommige van mijn plekken vaak lang en regelmatig voorvoer, is dat nooit meer dan een paar handjes aas per keer. De boilies die ik gebruik zijn vaak hard en groot om het voor andere dieren minder makkelijk te maken. Een goede tip is om op deze ondieptes te kiezen voor donker gekleurde bollen, zodat ze voor met name meerkoeten minder makkelijk te vinden zijn dan bij voorbeeld een witte boilie. Veel van mijn voorvoeren doe ik op klaarlichte dag, vaak onderweg van of naar mijn werk. Elke dag of om de dag één of twee handjes vol per plek. In de meeste gevallen kost dat niet meer dan twee minuutjes door even een beetje aas een metertje uit de kant te strooien. Tijdens het vissen voer ik slechts een heel klein beetje bij, tien tot 15 boilies maximaal en voer pas weer bij als ik heb gevangen.

 

vissen in ondiep water 15
Klein, maar o zo mooi.

 

Voor deze visserij gebruik ik uitsluitend parabolische, 2 ½lb tot 2¾ lb hengels uit de C2 range van Prologic. De aanbeten zijn door de korte afstand waarop je vist vaak hard en wild en een iets zachtere hengel met toch voldoende body is daarbij wel zo prettig. Door de betrekkelijk korte afstanden heeft een dikke voorslag niet zo veel zin. Ik kies daarom - zeker op de kanalen met stenen en mosselen - voor een wat dikkere nylon hoofdlijn, 38/00 tot 40/00 die bewezen schuurvast en zinkend moet zijn. De loodkeuze hangt af van plek tot plek, veel obstakels of juist niet, maar over het algemeen is een inline lood met een gewicht van 80 tot 100 gram voldoende. Ook qua rig is het simpel, een wederom schuurbestendige fluorocarbon rig met een haak in de maat 6 en een gevlochten hair is hier vaak de beste keus.  In verband met het meestal uit elkaar plaatsen van de hengels en de meestal harde runs verdienen een paar stevige banksticks de voorkeur boven een rod-pod.

 

vissen in ondiep water 16
Banksticks gezekerd met stabilizers.

 

Tot slot

Vissen in het ondiepe water aan de eigen kant heeft een belangrijke plaats in mijn visserij ingenomen en heeft mij vele mooie sessies en vissen opgeleverd. Voor mij is het een visserij die uitstekend te combineren is met werk en gezin. Een korte avondsessie met een nachtje slapen aan de waterkant, een paar mooie vissen vangen en de volgende ochtend weer gewoon naar mijn werk zonder met bergen materiaal te hoeven slepen vind ik fantastisch.

 

vissen in ondiep water 17
Met de hengels pal onder het eigen kantje.

 

Maar hoewel dit artikel met name toegeschreven is aan mijn kanaalvisserij, gebruik ik vaak dezelfde technieken tijdens mijn langere buitenland visvakanties. Ook op de grotere openbare wateren in Frankrijk is het op ondiepte vissen aan de eigen kant een vaak buitengewoon effectieve manier om een paar geweldige vissen te vangen. In het begin voelt het best raar om je haakaas in het vaak kraakheldere water vlak onder de kant te kunnen zien liggen. De verleiding is dan groot om toch maar wat dieper te gaan liggen, maar geloof me, de hier beschreven technieken werken daar net zo goed!


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.