Kouwe tenen en snottebellen deel 2 | Blog Roy Alofs


07 januari 2017 | Roy Alofs

Roy Alofs

Karpervisser

Afgelopen weken heeft de winter zich inmiddels stevig genesteld. Het weerbeeld was- en is- nogal wisselvallig te noemen. Net zoals het weerbeeld, waren ook mijn resultaten wisselvallig.

Maurice komt op de koffie…

 

Ondanks het consequent voeren, bijstellen van voerhoeveelheden en het weglaten van aas met een hoog verzadigingsgehalte; het bleef bovenal taai! Elke vangst was daarom dan ook meer dan welkom. Kortom, een pittige start van de wintervisserij. 

 

Werken

Maar de winter is nu eenmaal geen maand waarin een situatie met wat eenvoudige aanpassingen naar de hand te zetten valt. Verre van dat. Afhankelijkheid is wellicht een betere beschrijving als ik terugkijk naar de afgelopen visdagen. In de meeste gevallen waren het dagen met hoge luchtdruk, mist en weinig schommelingen. Toch heb ik wel een aantal vissen kunnen vangen. Maar tevreden ben ik nog niet. Wellicht zijn mijn verwachtingen momenteel nog een tikkie te hoog. Het is immers nog vroeg binnen het winterseizoen en de wispelturige resultaten zijn simpelweg inherent aan het uitdagende karakter van de wintervisserij. In beweging blijven en ‘werken’ voor de vis. Dit is voor mij het ultieme vissen.

 

kouwe tenen en snottebellen deel 2 2

kouwe tenen en snottebellen deel 2 3

Het uitdagende karakter van de wintervisserij.

 

Er waren wel prachtige momenten; de sfeervolle oevers na de nachten met vorst, vastgevroren lijnen, karpers drillen tussen het ijs. Maar ook het weerzien van collega vissers. Een gezamenlijke nacht vissen met Dennis Willemsma, waarin we de tel zijn kwijtgeraakt van het aantal aanbeten. Stuk voor stuk schitterende winterkarpers waaronder een paar ferme rakkers. Een out-of-the-blue koffie bezoek van Maurice Samar. Deze man ademt sfeer uit. Een buitengewoon gepassioneerd visser en liefhebber van de natuur. Maar ook een middag vissen met mijn goede vriend Bjorn. Hij en ik bevissen de laatste jaren als traditie een gezamenlijke sessie in het buitenland. Twee jagende papa’s op karper en genietend van onze tijdelijke vrijheid aan de waterkant. De gezamenlijke sessie waar we elk jaar allebei weer naar uitkijken. Bjorn is een gedreven ondernemer in de toeristische sector en heeft enkel in het late najaar en in de winter wat vistijd tot zijn beschikking. Zoekend naar een balans tussen het gezinsleven, de onderneming en zijn hobby. 


kouwe tenen en snottebellen deel 2 4
Bjorn en ik bevissen de laatste jaren als traditie een gezamenlijke sessie in het buitenland…

 

Een balans die voor ons allebei overigens erg belangrijk is. Het een kan niet zonder het ander maar ons gezinsleven staat uiteraard boven onze hobby. Het is fijn om dit met een maat te delen. We hoeven elkaar niets uit te leggen met veel woorden, we begrijpen elkaar. We hebben de middag ingevuld doormiddel van goede gesprekken, veel koffie en er is ook gevangen. Na een moeizame start waarin we gedwongen werden om aanpassingen te doen wat betreft stek- en aaskeuze, kregen we alsnog een drietal aanbeten binnen korte tijd. Voor ons allebei een schitterende karper in winterkleuren als warme beloning. 

 

kouwe tenen en snottebellen deel 2 5
Dit is voor mij het ultieme vissen.

 

Glimlach…

Die middag was het ook een goed weerzien met de immer bescheiden en sympathieke rasvisser Jan Willem Braam. Bjorn en Jan Willem zijn mannen die op visgebied weten waar ze mee bezig zijn. Mobiele vissers die nadenken en niks aan het toeval overlaten. Ik vind het prachtig om naar de verhalen van deze mannen te luisteren. Ik leer er zelf ook weer van. Elke visser heeft wel weer iets extra’s dat mij boeit. Die ervaringen en kennis geven mij vervolgens weer nieuwe inzichten. Al met al een geslaagde visdag die ik met een grote glimlach heb afgesloten.

 

kouwe tenen en snottebellen deel 2 6
J.W. bezig met hetgeen hij het liefste doet.

 

Ik heb de hoop op wat stabieler winterweer en niet al te strenge vorst. Vanochtend heb ik namelijk rechtsomkeert kunnen maken omdat het water was dichtgevroren. Incasseren van een teleurstelling, want ik had er enorm zin in. Maar er komen stilaan betere tijden aan. Dat is een positief uitgangspunt dat ik voor nu vast blijf houden. Ik blijf ‘mijn winterstekken’ consequent bevoeren en zal tussendoor korte sessies blijven vissen.


kouwe tenen en snottebellen deel 2 7
Consequent volhouden, dat is essentieel tijdens het wintervissen.

 

Mijn dochtertje Fenne van bijna twee jaar oud staat elke ochtend al te dralen- en te trappelen voor de deur. Ze wil maar wat graag met papa mee de natuur in. Vrolijk drentelend door de waterplassen en niet gehinderd door de winterse temperaturen. Bij elk vogelgeluid gaat haar wijsvingertje aandachtig de lucht in: “Mooi papa…” En gelijk heeft ze, want de winter is prachtig!

 

kouwe tenen en snottebellen deel 2 8

kouwe tenen en snottebellen deel 2 9

Te trappelen om mee te gaan voeren… “Mooi papa…”


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.