Kouwe tenen en snottebellen deel 3 | Blog Roy Alofs


22 januari 2017 | Roy Alofs

Roy Alofs

Karpervisser

De winter laat nu zien wat hij in petto heeft. Nachten met min 8 graden Celsius en een dagtemperatuur die niet boven de nullijn uitkomt. Koning Winter; heersend als hij kan zijn, ik kan nu als visser enkel nog maar buigen. 

 

 

 


 

‘Waanzin is altijd hetzelfde blijven doen en toch een ander resultaat verwachten.’

 


 

 

Maar dit betekent niet dat ik me nu volledig gewonnen geef en de handdoek in de ring gooi… Nee. Een pas op de plaats en geduldig wachten is voor nu hetgeen wat ik doe. Immers, gezien de laatste resultaten zou het waanzin zijn om door te gaan met wat ik deed. Einstein heeft de idioterie van ‘de waanzin’ als geen ander zo briljant samengevat: “ Waanzin is altijd hetzelfde blijven doen en toch een ander resultaat verwachten.”

 

Kouwe tenen en snottebellen deel 3 2

Einstein had gelijk en toch vind ik het heerlijk.

 

De site weeronline.nl laat voorzichtig doorschemeren dat er wellicht een ander weerbeeld in het vooruitzicht staat. Een laagdrukgebied met zuidenwind en relatief zachte temperaturen. Dit biedt perspectief. Want mijn ervaringen zijn dat vooral de ondiepe wateren weleens tot leven kunnen komen. Het zijn juist die momenten dat ik een stapje extra zet door gebruik te maken van deze welkome omstandigheden. Het kan immers voor korte duur zijn, want de winter is en blijft onvoorspelbaar. Niet wachten maar direct in de actie komen. Voor nu blijf ik een ochtendje per week doorvissen. Ook al is het maar om er even uit te zijn, voerstekken bij te houden en te genieten van de prachtige natuur. En straks zo nu en dan ook een bonusvis meepakken…

Kouwe tenen en snottebellen deel 3 3

Kouwe tenen en snottebellen deel 3 4

Mijn plannen worden nogal eens gewijzigd…

 

De winter blijft ook een ideale periode om het aankomende visseizoen eens goed te doordenken. Mijn plannen worden door het seizoen heen nogal eens gewijzigd en zijn puur afhankelijk van de situatie op dat moment. Het blijft afhankelijk van zo ontzettend veel uiteenlopende factoren.

 

Kouwe tenen en snottebellen deel 3 5

Een beetje aanmodderen op groot water in Frankrijk.

 

Zoals weersinvloeden, hengeldruk, maar ook door spontane ideeën. Planmatig het jaar doorvissen is er dus niet bij. En dat maakt de visserij vervolgens ook weer bijzonder uitdagend; in beweging blijven en niet vastgeroest aan standaarden.

 

 


 

We mogen als hengelsporter tevreden zijn dat wij zoveel water tot onze beschikking hebben waar wij in alle rust kunnen vissen…

 


 

 

Op de zaken vooruit lopen, daar houd ik niet van, maar ik kan niet ontkennen dat ik het warm krijg bij de gedachten dat het startschot van de zeer welkome lente stilaan nadert! Het komende voorjaar biedt voor mij persoonlijk een scala aan mogelijkheden in binnen- en buitenland. Waaronder het grote water dat mij enorm aantrekt. 

 

Kouwe tenen en snottebellen deel 3 6

Ik geef graag toe aan het uitdagende karakter van groot en wild water.

 

Zodra de tijd en ruimte er is, dan stuur ik maar wat graag richting het zuiden. Maar ook de ruige rivieren en onontgonnen gronden in ons buurland laten mijn vissershart sneller kloppen. Mijn voorkeur blijft echter uitgaan naar ons eigen Hollands water. Want dat hebben wij in overvloed. We mogen als hengelsporter tevreden zijn dat wij zoveel water tot onze beschikking hebben waar wij in alle rust kunnen vissen. Mede mogelijk gemaakt door het harde werken van mensen achter de schermen. Sportvisserij Nederland, de vele regio’s van de overkoepelende De KSN, de commercie en natuurlijk alle mensen die betrokken zijn bij de vele hengelsportverenigingen. 

Kouwe tenen en snottebellen deel 3 8

Kouwe tenen en snottebellen deel 3 7

 

Nu en dan pak ik een bonusvis mee.

 

Het lijkt allemaal soms zo vanzelfsprekend; de wekker gierend in alle vroegte, twee boterhammen platgedrukt rondom een plak kaas, de vispas in de rugzak en gaan met die banaan. Maar zo vanzelfsprekend is dit allemaal niet. Ik ben als sportvisser in hart en nieren al deze mensen enorm dankbaar. Dankzij hen mag ik elke keer weer opnieuw genieten van onze mooie hobby. Vang ze!

Kouwe tenen en snottebellen deel 3 9

Kouwe tenen en snottebellen deel 3 10

 

De winter laat zien wat hij in petto heeft, benut daarom de gunstige weersinvloeden optimaal!

 

Kouwe tenen en snottebellen deel 3 11

Erg koud…

 

Kouwe tenen en snottebellen deel 3 12
Nachtverblijf voor eenzame karpervissers.


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.