Spinnarig: effectieve pop-up rig zónder knopen!


04 maart 2017 | Hielke Meijer

Geen knopen, stevig materiaal, 360 graden bewegingsvrijheid, agressief prikken, nauwelijks of niet in de war te gooien én het vermogen om telkens weer opnieuw gestrekt te liggen. Dit ongeacht hoe vaak een vis het aas, zonder zich te prikken, opneemt…

De spinnarig is inmiddels mijn favoriete wapen geworden.

 

Afgelopen februari kwam ik op YouTube een filmpje tegen over deze zogenaamde spinnarig of Ronnie rig. Nog nooit had ik ervan gehoord en eerlijk gezegd heb ik ook nu nog steeds geen flauw idee wie Ronnie is. Wel weet ik inmiddels dat de bovengenoemde eigenschappen allemaal samenkomen in deze, in Engeland immens populaire, pop-up rig. Na die eerste kennismaking in februari ben ik afgelopen zomer pas echt gaan experimenteren met het maken en gebruiken van deze onderlijn. Sindsdien is het mijn favoriete wapen in de jacht op karper geworden.

 

Vertrouwen vangt

Onderlijnen, naast aas, wellicht het meest besproken en beschreven onderwerp in het karperwereldje. Hoewel ik altijd kritisch ben geweest op de laatste centimeters van mijn set-up ben ik niet iemand die het wiel graag opnieuw wil uitvinden. Ik vertrouw op slechts enkele rigs die zich in het verleden hebben bewezen. Een soepel rigje met een langstelige haak en een stijve ‘D’, een combi-rig en een omgekeerde variant daarop en sinds enkele jaren ook de chod en de hinged stiff rig voor het vissen met pop-ups. Toch doorbreekt mijn nieuwsgierigheid heel af en toe de vaste patronen en probeer ik wat nieuws. Meestal ontstaat een dergelijke poging naar aanleiding van een aantal blanks, je weet wel, wanneer de twijfel toeslaat. Voor menig karpervisser een bekend fenomeen. Afgelopen juni had ik zo’n moment. Na enkele sessies zonder aanbeet had ik eindelijk de vissen gevonden.


Een groep karpers had zich verzameld in een grote baai. Lang verhaal kort: ik verspeelde die nacht twee vissen. Losschieters op de chod rig. De twijfel sloeg behoorlijk toe en ik besloot hierop de stek een week te gaan aanvoeren voor een goed voorbereide revanche.


Vertrouwen

Spinnarig: effectieve pop-up rig zónder knopen! 2

Spinnarig: effectieve pop-up rig zónder knopen! 3

Genietend in de schitterende zonsopkomst schiet ik ’s ochtends wat platen met de zelfontspanner.


Wil jij het complete artikel uit deze Karperwereld 112 graag als eerste lezen? Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.