Voorjaarskriebels en woelende karpers | Blog Koen Verweij


12 maart 2017 | Koen Verweij

Koen Verweij

Karpervisser

Het is begin maart, weekend en met veertien graden Celsius heerlijk weer. Het zou een prachtige lange visdag kunnen worden, ware het niet dat er eerst nog een aantal verplichtingen afgerond moesten worden.

Een prachtige schub, van een voor penvisbegrippen mooi formaat...

 

Ik verwachtte rond een uur of twee klaar te zijn. Veel vistijd zou ik daarna niet hebben, maar dat is ook niet altijd nodig. Zeker niet voor een pensessie!

 

voorjaarskriebels-en-woeldende-karpers-blog-koen-verweij-02
Soms kan vissen heel simpel zijn…

 

Het afronden van de verplichtingen duurde langer dan verwacht en daardoor was ik pas na drieën weer thuis. Even twijfelde ik of het nog wel zin had om te gaan vissen. Ik besloot toch te gaan. Ook al ving ik niets, het buitenzijn zou mij goed doen.


Bij het water aangekomen lagen de akkers er nog net zo grauw en grijs bij als in hartje winter. Mijn voorjaarkriebels namen daardoor gelukkig niet af. Ik wist dat het niet lang meer ging duren voordat het leven opnieuw zou losbarsten. De kievit die mij begroette was daar het bewijs van. Vissers met een beetje gevoel voor natuur zullen het kenmerkende geluid herkennen. Als de kievit ‘kieoewiet, kieoewiet’ roept en ik de baltsvlucht zie, heb ik het voorjaarsgevoel te pakken!

 

voorjaarskriebels-en-woeldende-karpers-blog-koen-verweij-03
Voorjaar 2016, een kievitskuiken vlakbij mijn stek.

 

Ik denk terug aan vorig jaar. Toen zag ik in het voorjaar jonge kieviten vlakbij mijn stek ronddartelen. Het was een mooi gezicht en nu een fijne gedachte, maar ik ben hier voor het vissen. Mijn aandacht verschuift van de akkers naar het water. Ik ben verbaasd als ik de activiteit in het water zie. Het eerste dat opvalt zijn de kleine visjes die aan de oppervlakte spetteren. Ik loop voorzichtig langs de sloot en observeer. Van wat ik zie word ik blij. Het zijn niet alleen de kleinere visjes die actief zijn! Ook de karpers zijn actief! Her en der zie ik een deining in het water en even zie ik zelfs de staart van een karper boven het water uitsteken. Het water kleurt troebel door het gewoel. Ik ben getuige van een bijna zomers tafereel…

 

voorjaarskriebels-en-woeldende-karpers-blog-koen-verweij-04
De opstaande vinpartij zegt genoeg!

 

Snel kom ik in actie en leg mijn tuigje in. Soms kan vissen heel simpel zijn. Zo ook deze keer. De paar rechtstreeks op de haak geprikte maiskorrels vallen in de smaak. Vrijwel onmiddellijk krijg ik een aanbeet. De pen zeilt weg en ik sla aan. Een prachtige schub, van een voor penvisbegrippen mooi formaat, ligt even later op mijn matje. Ik ben helemaal in mijn nopjes!


Na terugzetten zie ik dat de activiteit van karpers op de stek niet is afgenomen. Het voorjaar is echt in hun bol geslagen. Ze zijn alle voorzichtigheid voorbij. Opnieuw leg ik in en vrij snel volgt er weer een aanbeet. Ook nu weer een mooie schub, maar met een bozer karakter. Er wordt hard gevochten en zelfs bij het maken van de foto’s toont de karper zijn boosheid. De opstaande vinnen zeggen genoeg.


Ik zet de karper met respect terug, zucht even diep en kijk tevreden om mij heen. De tijd zit erop. Een korte heerlijke sessie is mijn opening van het seizoen. Ik denk dat het een mooi jaar gaat worden…


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.