Vanuit de praktijk…


01 april 2017 | Roy Alofs

‘Uren maken’… Een uitspraak die hoort bij een wijze van vissen, waarmee ik persoonlijk niet zoveel heb.  Wat is dat nou precies dat maken van uren? Simpelweg een kwestie van tijd; een valstrik zetten en (lang) wachten om zolang mogelijk een beroep te kunnen doen op de factoren ‘geduld & geluk’.

 

Mijn beschikbare vistijd wil ik liever zo efficiënt mogelijk indelen en die veelgehoorde term ‘een kwestie van tijd’ juist zoveel mogelijk uitsluiten. Ik probeer daar waar het kan mijn tijd zodanig in te plannen dat ik de juiste periodes op de juiste plaats ben. Daarbij rekening houdend met de (vaak korte) aasperiodes.  
Als ik weet dat een aasperiode vooral in de ochtenduren is, dan is een volledige nacht vissen eigenlijk overbodig. Het is dan immers wachten op die welkome ochtend waarin de kansen fors toenemen. Mijn vistijd beperkt zich zoals bij velen tot een enkele nacht in de week. Soms aangevuld met een ochtendje of een avondsessie als bonus. De al eerder beschreven aasperiodes vormen daarom een belangrijke bron van informatie. Als ik weet dat een bepaald water vooral in de  ochtenden interessant is en een andere juist ’s nachts, dan biedt dat de mogelijkheid binnen de beschikbare uren om ook beide wateren te bevissen. Het is dan een kwestie van een langere periode twee stekken consequent te blijven bevoeren, en deze vervolgens te bevissen op de meest geschikte uren. Het is vanzelfsprekend wel wat meer werk, want na een nacht vissen moet er wel in alle vroegte rap worden ingepakt. Eenmaal op het tweede water kan er nog een paar uurtjes scherp gevist worden in opnieuw een aantrekkelijke aasperiode. 

 

Vanuit de praktijk… 02


Negen van de tien keer kies ik voor deze vorm van vissen. Ik houd namelijk nogal van een mobiele aanpak; in beweging blijven en vissen wanneer er daadwerkelijk gevist moet worden. Mijn hobby is nogal prestatiegericht en deze visserij sluit daar perfect op aan. Ook op de wateren die ik in het buitenland bevis, hanteer ik een soortgelijk principe; en dat is de kansen zoveel mogelijk spreiden. Tevens zorg ik ervoor dat ik altijd nog een extra stek achter de hand heb. Mocht er zich onverhoopt een situatie voordoen waarin ik word gedwongen om uit te wijken, dan hoef ik namelijk niet elders bij het nulpunt te beginnen, maar kies ik voor een reeds voorbereide stek. Liever het zekere boven het onzekere voor wat dat betreft. Deze aanpak heeft mij vooral op de rivieren en openbaar water met grote karperbestanden flink wat bonusvissen opgeleverd… Maar nu terug naar Nederland!

 

Hollands glorie

Zo was het vorig jaar door het continu blijven onderhouden van voerstekken ook in eigen land een aantal keren goed raak. Een vangst die mij nog lang zal bijblijven is een prachtige rijenkarper. Een zichtbaar oude vis die reeds jarenlang rondjes zwemt in een putje dat diep verscholen in een bosrijk gebied ligt. Een prachtige omgeving die in het hoogseizoen omringd is door ontelbare kleuren groen. Een waar paradijs. Het was overigens mijn allereerste sessie aan dit water. Waarschijnlijk dankzij eerdere observaties en verdere voorbereiding doormiddel van vooraf te voeren, was het de eerste ochtend al meteen raak! Binnen het uur een drietal karpers. En als afsluiter de vangst van die oude, karakteristieke Hollandse rijenkarper. Het gewicht is bij dit slag vissen eigenlijk van ondergeschikt belang maar dat het gewicht zelfs nog boven de twintig kilo is, zegt veel over de conditie en blakende gezondheid van deze -mastodont. Ik had die ochtend echter nog wat vistijd over en ben aansluitend naar een tweede water gereden om daar nog twee uurtjes te kunnen vissen. Een krap uurtje later ving ik de koningin van het water in prachtige voorjaarskleuren!  Nog geen twee dagen later ving ik op een ander water de vis die ik erg graag wilde vangen.  De term ‘on a roll’ heeft mij nooit zo beziggehouden. Ik ‘werk’ graag voor mijn vangsten en het is eigenlijk nog nooit vanzelf gegaan. En dat hoeft ook niet. Maar met wat nuchter verstand en juiste aanpak, zijn deze resultaten wel degelijk te behalen en het hoeft blijkbaar niet eens allemaal zo heel moeilijk te zijn. 

 

Vanuit de praktijk… 03

 

Wil jij het complete artikel uit deze Karperwereld 113 graag als eerste lezen? Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier!


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.