Jongensdromen in Siberië


08 april 2017 | Ewout Smeerdijk

Met veel plezier stellen wij één van onze nieuwe vaste schrijvers aan je voor: Ewout Smeerdijk. Merkbaar proeven wij de vraag vanuit onze lezersgroep naar meer romantiek, passie, beleving en fotografie om bij weg te zwijmelen. Nou, dat zit met Ewout aan onze zijde beslist goed… Geniet mee van het debuut van deze old school angler!

 

De afgelopen jaren heb ik een serie mooie avonturen mogen verzamelen. Dobberend in een klein bootje in een van de meest geweldige natuurgebieden van Nederland; een aaneenschakeling van twee duizend hectare aan slootjes, vaarten en plassen. Ontstaan door vervening en met een geheel eigen karakter. Oude bossen vol met kruiden en bloemen, enorme velden met waterlelies en eindeloze vergezichten langs uitgestrekte rietlanden met roofvogels. Vissen draait voor mij om het beleven van de natuur. Daarom ben ik zo graag in het plassengebied. Alle seizoenen zijn er rijk en een lust voor het oog. Hoewel de maanden mei en oktober absoluut favoriet zijn. Vang ik niets dan geniet ik even goed van een jagende visarend en ijsvogel, een schuwe vos of een ree die zwemmend de oversteek waagt. Ik ben er graag alleen. Met mijn neus in de wind op open water of in de ultieme rust van de kleine gebieden. Vanuit een logboek vol met aantekeningen, foto’s en vangstgegevens ben ik de verhalen die bij de avonturen horen aan het papier gaan toevertrouwen. Als herinnering aan de vele visdagen die er aan ten grondslag liggen. Zonder de warme aanmoedigingen van mijn vrouw was het er waarschijnlijk nooit van gekomen. Jaarlijks komen er avonturen en verhalen bij. Het voornemen is om ze één voor één te publiceren. Om de beleving te delen met geestverwanten en iets bij te dragen aan de wetenschap van ‘piscator non solum piscatur’.

 

Jongensdromen in Siberië 02


De verhalen illustreren ook de spagaat tussen mijn liefde voor de klassieke visserij met de pen en de effectiviteit van het moderne, statische vissen met priklood. De keuze tussen de jager die er bovenop zit en de strikkenzetter die op afstand zijn vallen plaatst. Ergens in 2011 en 2012 zette ik mijn eerste schreden in het plassengebied. Verzwolgen in een doolhof van petgaten en rietlanden was het een in alle opzichten overweldigende ervaring. De vele zoektochten in die beginjaren leidden uiteindelijk naar de vangst van één hele oude krijger op een drijvende worm, naar het grootste plakkaat aasbellen dat ik ooit heb gezien en naar een paar gemiste everzwijnen in het veen. Uiteindelijk zou, na jaren van proberen, het succes van de jager met de pen afhankelijk blijken van de ervaringen als strikkenzetter met het priklood. Toen ik dat begon in te zien, veranderde mijn aanpak en vangsten ook wezenlijk. Deze verhalenreeks begint daar, in die fase van mijn visserij. In het aarzelende en koude voorjaar van 2013. Toen een uitzonderlijk sterke en standvastige stroming vanuit Siberië lange tijd koude lucht aanvoerde. Hoewel geen zin gelogen is in de verhalen die volgen, is ook niet ieder woord helemaal waar. Om de simpele reden dat ik erg gehecht ben aan de rust op de plekken waar ik mijn avonturen tot op de dag van vandaag beleef.

 

Siberië

De eerste sneeuwvlokken waren al in november gevallen en dat bleek het begin van een hele strenge winter. Op de plassen en vaarten werd er fanatiek geschaatst en tot eind februari lag het ijs vier maanden lang centimeters dik op het heldere water. Een hardnekkige nachtvorst zou het tot diep in april gaan volhouden en zelfs in mei zouden er nog vele dagen zijn met een temperatuur van amper tien graden Celsius. Toch was ik begin maart al op het water. De ellenlange winter kon het plan dat ik in mijn hoofd had niet frustreren. De laatste restjes ijs kraakten onder de boeg van mijn boot toen ik voor het eerst de plas op voer. Terwijl de dunne aluminium romp de ijsschotsen uiteendreef was er in mijn enthousiasme geen scheurtje te bekennen. In tegendeel zelfs. Ik moest alleen nog een paar graden en weken geduld hebben.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Karperwereld 113 graag als eerste lezen? Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier!


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.