De IJssel, een rivier vol geheimen!


29 april 2017 | Matthijs Buter

Het zal je maar gebeuren, je ouders gaan verhuizen naar een dorp 15 kilometer verderop. In mijn ogen niet meer dan een ‘dood gat’, maar wat wil je inbrengen als 15-jarig ventje? Ik moest wel volgen…

 

Verder weg van mijn vrienden. Verder weg van mijn o zo vertrouwde kanaal waaraan ik meer nachten sliep dan thuis. Hoe anders is het nu, inmiddels 17 jaar later? Al snel vond ik daar de liefde van mijn leven en al vlug ontdekte ik dat er meer was dan mijn vaste kanaal waar ik destijds zo graag achter de gevinde vrienden aanzat. Het begint allemaal aan het einde van april 2000, juist als ik over de dijk fiets  richting mijn oude woonplaats, om weer op mijn vertrouwde kanaal te vissen. De IJssel was ver buiten zijn oevers getreden en was zo dus een enorm wateroppervlak geworden. Ineens viel mijn oog op een boeggolf die door de weilanden heen knalde. Aanvankelijk dacht ik dat het witvis was, maar nadat ik gestopt was om het van dichterbij te gaan bekijken, kon ik mijn ogen niet geloven. Het weiland lag bomvol rivierkarpers! Snel ben ik naar huis gefietst om vervolgens mijn maatje te bellen en te zeggen dat hij de fiets maar moest aantrappen richting mij… Een paar uur later zaten we daar op dat weiland te vissen en vingen ons die nacht het apezuur. Een ruime week later was het water alweer flink gezakt en waren de vissen van de weilanden verdwenen. Langzaam maar zeker bleef alleen weer die stromende watermassa tussen de kribben over én ook de vraag waar ik nu in hemelsnaam verder moest. Geen boeggolven, geen aasbellen, geen springende vis, kortom geen enkel aanknopingspunt. Na een aantal weekenden proberen en veel zoekwerk naar potentiele stekken kwam dan toch die eerste verlossende run: een riviervisser was geboren!

 

De IJssel, een rivier vol geheimen! 02

 

Aanpak

Op het moment van schrijven beoefen ik de riviervisserij nog al altijd met veel passie en energie. Waar in mijn beginjaren het bestand voornamelijk nog bestond uit schubkarper is dit nu goed in balans gekomen met spiegelkarper. Dit hebben we voornamelijk te danken aan het uitzetbeleid van De KSN regio Zwolle. Maar dat neemt niet weg dat het bestand gigantisch is uitgedund en de moeilijkheidsgraad alsmaar is toegenomen om nog een IJsselkarper te vangen. Des te groter is echter wel de voldoening van een vangst. De populatie in een rivier van 125 km lang en gemiddeld zo’n 100 meter breed - zonder stuwvakken - is lastig te bepalen, ook al zijn hier de meningen over verdeeld. Mijn mening is dat er karper genoeg zwemt, alleen zijn ze moeilijker vangbaar omdat de watermassa zo uitgestrekt is. ‘Het juiste moment, op de juiste plaats’, is vaak bepalend voor de vangst. Naarmate de ervaring die ik heb gekregen, kan ik mijn vistijd ook beter verdelen op de rivier. Waarom een hele nacht op een stek zitten waar je alleen ‘s morgens beet krijgt en andersom? Twee stekken per nacht bevissen is namelijk ook een optie. Het kost wat moeite, maar het is het wel waard wanneer je schepnet weer gevuld is met een prachtige rivierstrijder.

 
Wil jij het complete artikel uit deze Karperwereld 113 graag als eerste lezen? Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier!

Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.