Een Lot uit de loterij


17 juni 2017 | Joachim Stelma

Eerder in ons magazine schreef Joachim Stelma al over het BoVer-systeem en de toepasbaarheid in met name Frankrijk… Stelma is duidelijk verslaafd aan het vissen in dit land. Zo doet hij regelmatig de zeer vermaarde rivier de Lot aan. Stap maar en boord en geniet van dit fraaie artikel!

 

De Lot, 481 kilometer lang maar hemelsbreed slechts 200 kilometer! Als je deze prachtige rivier op Google Earth bekijkt begrijp je meteen waarom. Langzaam kronkelt de bochtige Lot door diep uitgesleten dalen. Vanaf het water gezien is het na elke bocht weer een verrassing wat voor prachtig landschap, of welk idyllische plaatsje er nu weer tevoorschijn komt. Grote steile rotswanden wisselen af met glooiend landschap vol maisplanten of zonnebloemen. ‘Ongerept’ is voor mij de vertaling van de Franse Lot.

 

een lot uit de loterij 02

 

Deze rivier was in 2006 een van mijn eerste bestemmingen toen ik begon met vissen in Frankrijk. Goede vriend Richard was al eerder geweest en viste succesvol vanuit een tuin van een vakantievilla. Dat klonk wel interessant en dus planden we een week in met z’n drieën, samen met onze andere vismaat Frank. Het was meer een gezelligheidstrip, want veel vis kwam er niet op de kant. Het was voorjaar, de Lot stroomde hard en met z’n drieën vanuit een tuin vissen was niet zo’n succes. Toch was ik meteen onder de indruk van de rivier en van de rust die er in het gebied heerst. In de jaren die volgden viste ik voornamelijk in Noord- en Midden-Frankrijk, maar zo af en toe keerden we terug naar de Lot. We bevisten verschillende stekken en vingen hier en daar onze vissen. Toch bleef het taai. De rivier leek nooit echt het achterste van haar tong te laten zien. Daarnaast werd ik verleid door het nog veel rustiger gelegen gebied tientallen kilometers stroomopwaarts van waar wij ons bevonden. De Lot is hier nog veel bochtiger en stuwvakken zijn er gemiddeld slechts twee tot drie kilometer lang. De bodem bestaat uit kiezels en is op de meeste plekken slechts vier meter diep, in tegenstelling tot de tien meter diepte van het meer stroomafwaarts gelegen gedeelte. Omdat er nauwelijks barrages zijn is de rivier hier erg wispelturig en kan het zomaar ineens keihard gaan stromen. Zelfs in de zomer na weken zonder neerslag. Je moet hier echt het geluk hebben dat je er in de juiste periode bent, zo niet dan is het bij voorbaat eigenlijk al een kansloze missie.

 

een lot uit de loterij 03

 

In de zomer van 2014 keerde ik terug naar de Lot. Niet om alleen maar te vissen, maar eerder om te genieten van die prachtige omgeving. Met mijn vriendin Mellaney stond ik op een camping aan de Lot, dus uiteraard werden er toch wel wat karpers uitgeharkt. Tegelijkertijd bekeek ik de rivier goed en maakte voor mezelf al een plan voor de komende jaren. Vanaf 2015 ga ik hier aan de slag. Ik stelde mezelf als doel dat ik in ieder geval doorga totdat ik mijn PR hier heb gevangen. Maar ik besefte toen al goed dat ik mijn hele leven zou kunnen blijven vissen op de Lot. Zoveel water, zoveel uitdaging, zoveel rust.

 
Wil jij het complete artikel uit deze Karperwereld 114 graag als eerste lezen? Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier!

Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.