Karpervissen Engeland: De puzzel van Tyson (2)


02 juli 2017 | James Armstrong

Gisteren ging deel 1 online van het eerder in Dé Karperwereld magazine verschenen artikel van James Armstrong. Deze gedreven Engels visser neemt ons mee in zijn jacht op de befaamde Tyson, een lastig te vangen karper uit een megahard circuitwater…

De rig waarmee ik Tyson uiteindelijk heb gevangen.

 

Hoewel ik enkele vissen wist te vangen met een ‘hinged rig’, had ik het idee dat ik hier beter kon vissen dan dat ik deed. Diep van binnen wist ik dat de rig geregeld onnatuurlijk op het wier zou liggen, niet echt een ideale situatie dus. Na een kort telefoongesprek met een vriend wist hij me te overtuigen iets ‘out of the box’ te doen. Ik viste eerst mijn hinged rig helicopterstyle, maar zoals je kunt voorstellen, op het scharniergedeelte zit een stukje lood als countergewicht voor de pop-up. Dit relatief zware scharnierpunt in het wier, was natuurlijk niet ideaal.

 

Puzzelstukje drie: rig aanpassen

Het stijve gedeelte rechtop tussen het wier met het soepele eindje voor de pop-up tussen het wier gedrukt, was dus een verre van een ideale presentatie. Ik paste na het telefoontje mijn rig aan door nu de onderlijn in zijn geheel te maken van stijf fluorocarbon, vissend met een langzaam zinkend haakaas op een soepele hair. Geen gewicht op de onderlijn, maar juist de eigenschap van het stugge fluorocarbon gebruiken om de onderlijn te laten afzinken in de best mogelijke manier. Dit effect werd nog verbeterd door de stopper van de helicopterrig op ongeveer een meter te zetten, net zo lang als de maximale dikte van het wierbed. Dit gaf de rig voldoende vrije beweging om óp het wier te komen liggen, nadat het PVA foampje was opgelost.

 

 


 

De sleutel lag in het simpele van de rig, niet in de war liggend en een foampje dat zorgdroeg voor een mooie, schone haakpunt

 


 

 

Het foampje was essentieel in deze, het zorgde ervoor dat de haakpunt ten allen tijde wiervrij bleef na het ingooien. Ik testte de rig enkele malen onder de kant in het wier en de presentatie werkte op het oog perfect. Ik lag tussen het wier en de vis kon mijn rig prima vinden zo. Door met geplette boilies te voeren bleven deze mooi op de verschillende dieptes in het wier rusten en leek de presentatie prima in orde.

 

karpervissen-engeland-de-puzzel-van-tyson-2-02
De vissers gebruikten hier bijna allemaal romige zandgekleurde boilies en ze waren er verzot op.

 

De tactiek werkte en tot aan de vangst van Tyson wist ik zo meer dan twintig karpers te vangen op deze nieuwe rig. Niet eens iets bijzonders eigenlijk, gewoon een stukje 20lb fluorocarbon met een super scherpe Wide Gape 6 en een soepele hair. De sleutel lag in het simpele van de rig, niet in de war liggend en een foampje dat zorgdroeg voor een mooie, schone haakpunt.

 

Puzzelstukje vier: zandkleurige, romige, washed out boilies

Ik had nooit verwacht dat karpers op een water zo’n specifieke voorkeur zouden hebben voor één type aas. Ik begon te vissen met een dieprode ‘spicy’ vismeelboilie die ik altijd vol vertrouwen gebruikte. Ik had op deze bol al ladingen mooie vissen gevangen en het was m’n eerste keus aas op veel wateren. Maar om de een of andere reden kreeg ik er hier geen beet mee. De vissers gebruikten hier bijna allemaal romige zandgekleurde boilies en de vissen waren er verzot op. Er ging zoveel van dit soort aas in het water, dat ze het waarschijnlijk gewoon voor natuurlijk aas aanzagen. Ik was uiteraard eigenwijs, maar op een bepaald moment vond ik het wel welletjes, ik kon dit feit niet langer negeren…

 

karpervissen-engeland-de-puzzel-van-tyson-2-03
Ik kon dit feit niet langer negeren.

 

De ene na de andere vis sprong over mijn stek, maar er gebeurde niks. Ik draaide één hengel binnen en deed er ook een ‘creamy’ haakaasje aan,  eentje uit een potje dat al jaren in m’n tas rondzwierf. Ik ving er die dag drie op en al snel stapte ik ook met de andere hengels over van ‘spicy’ naar ‘creamy’. Zo volgde ik eens de geldende trend dit keer, tegen m’n gewoonte in moet ik zeggen. Een ander ding dat me opviel is dat het meestal goed liep op twee á drie dagen nadat er vissers waren geweest. De vissen leken te weten wanneer het safe was om de gevoerde boilies op te eten, op basis van de vergane kleur leek zo leek het wel. De kilo’s gevoerde boilies die dagen onaangeraakt in het water lagen, werden langzaamaan ‘washed out’ van kleur en leken voor de vis ineens veilig te zijn. Tenminste zo keek ik er tegenaan en ik begon mijn boilies voor te weken en te vissen met een overeenkomende kleur, langzaam zinkend haakaas.


Regelmatig kwam ik terecht op een van de bekende stekken na iemand anders en ving direct met een single washed out haakaas. En op het einde van de dag vaak ook met vers aas, maar de karper zag het verschil niet door de washed out kleur. Ze leken safe!

 

karpervissen-engeland-de-puzzel-van-tyson-2-04
De twee na grootste vis die ik er ving, wat een beest!

 

Puzzelstukje nummer 5: het gevoel

Ik weet nog dat ik op kantoor met Elliot Gray zat te praten over mijn vistrips.  Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat hij tegen me zei: “Maat, je gaat ‘m vangen, je hebt er zelfs al te veel gevangen eigenlijk.”


Ik wist dat ‘lekker vangen’ heerlijk was en hoewel ik al enkele schitterende vissen gevangen had, diende ik me wel aan mijn originele plan te houden om Tyson te kunnen vangen. Dat betekende inderdaad dat ik niet teveel moest vangen, wilde ik mijn target. Na het gesprek nam ik direct een week verlof van mijn werk. Ik had een sterk gevoel dat ik er nu moest zijn.

 

karpervissen-engeland-de-puzzel-van-tyson-2-05
“Maat, je gaat ‘m vangen, je hebt er zelfs al te veel gevangen eigenlijk.”

 

Ik arriveerde begin oktober voor deze weeksessie en begon met een ferme wandeling. Het weer was erg mild voor de tijd van het jaar, maar ging wel gepaard met een sterke zuidenwind en regen. Ik had nog niks gezien totdat ik op de puntstek aankwam. Een stek die me toegang gaf tot de ‘Bermuda Driehoek’.

 

 


 

Nooit had ik Tyson gezien en nu sprong hij ineens boven mijn aas

 


 

 

Ik wierp mijn lijnen uit en viste ze op het zachte wier. Wanneer ik voelde dat ik op hardere bodem wierp, draaide ik in. Het wier, daar moest ik zijn! Ik zat in het gras en overzag het hele meer vanaf deze stek, tot ik ineens mijn target uit het water zag komen! Ik hing net aan de telefoon met Richard Stewart toen de reusachtige schub helemaal uit het water kwam op zo’n 60 meter uit de kant, bovenop mijn stek. Onmiskenbaar de vis die ik wilde vangen. Nooit had ik Tyson gezien en nu sprong hij ineens boven mijn aas. Maar ik kreeg de hele nacht geen enkele piep. Ik werd wakker zonder verder ook maar enig teken van leven te hebben gezien.

 

karpervissen-engeland-de-puzzel-van-tyson-2-06
Na het gesprek nam ik direct een week verlof van mijn werk.

 

Toen ik wakker werd zag ik het merendeel van de vissen springen aan de andere kant van het water en snel nam ik de mogelijke opties door. Wat zou m’n tactiek worden na deze visloze nacht? Ik probeerde mezelf vooral te motiveren om te blijven zitten, toen de waker ineens langzaam omhoog bewoog. Ik viste met een zwaar afgestelde slip en de vis trok me zonder pardoes de hengel helemaal krom, ondertussen driftig lijn nemend van de slip. Na een gevecht van twintig minuten stak ik het net onder Tyson. Enkele vrienden deelden niet veel later samen met me in de feeststemming. Samen zagen we de vis langzaamaan verdwijnen uit het zicht. Kort daarna verliet ik het water, om niet meer terug te keren.

 

karpervissen-engeland-de-puzzel-van-tyson-2-07
Na een gevecht van twintig minuten stak ik het net onder Tyson.

 

Kleine aanpassingen

De kleine aanpassingen deden het voor me, zo pasten de puzzelstukjes sneller in elkaar. Sneller dan ik me vooraf had durven voorstellen. Ieder avontuur en iedere karper is verschillend, geniet ervan en probeer jezelf geen druk op te leggen. Natuurlijk kun je je kansen vergroten door hard te werken, tactisch te denken en wat geluk aan je zijde te hebben, maar zorg er altijd voor dat je er plezier in hebt. Vis zoals je wilt en doe het vooral voor jezelf! 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.