Een speld in een speldenberg


22 juli 2017 | Tom ter Weele

De mooiste tijd van het jaar is weer aangebroken: zomervakantie. Acht hele weken waarin ik als student geen enkele verplichting heb. Op een morgen, ergens halverwege de zomervakantie, krijg ik een telefoontje van Nikolai: “Wist je dat ze graskapers hebben uitgezet op dat wierputje waar jij in de winter wel eens zat?”

De vele bosschages samen met de overhangende wilg en het kniehoge gras maken het tot een plek waar je heerlijk weg kunt dromen.


Deze vraag zou het begin worden van een enerverende tijd op een herontdekt water…

 

De toon gezet

De avond na het bovengenoemde telefoontje sta ik al aan de rand van het betreffende water. Schijnbaar is dit wierrijke putje, aangelegd ergens begin jaren tachtig, ineens niet zo wierrijk meer. Nieuwsgierig als ik ben, wil ik dat maar al te graag met mijn eigen hengels ondervinden. De duisternis doet zijn intrede als ik voor het eerst een worp richting het midden van de amper twee meter diepe vijver maak. De ferme tik op de hengeltop verraadt een harde en bevisbare bodem. Slepend met een stuk lood merk ik dat er amper nog wier over is. De uitgezette graskarpers doen hun naam als herbivoor duidelijk eer aan. Als ik die avond ontspannen op mijn stretcher ga zitten en in alle rust over het water tuur, vraag ik me af waarom ik hier niet eerder ben begonnen met vissen.


Hoewel de waterplanten het vissen niet helemaal onmogelijk maakten heb ik er nooit serieus tijd in gestoken. Een aantal losse nachtjes, verspreid over het koudste seizoen van het jaar, brachten ooit eens één vis op de kant. Nu het wier verleden tijd is en er een periode met veel vrije tijd voor de deur staat is dit een ideale mogelijkheid.


Vaak zijn het juist de eerste nachten die aangeven hoe succesvol (of niet) de volgende periode zal zijn. Ik merk dat ik zenuwachtig ben als ik de slaapzak over me heen trek, zal het gebeuren? Het geluk blijkt aan mijn zijde als al vroeg in de nacht de toon wordt gezet door een schreeuwende Delkim. De eerste vis is meteen een mooie schub; de volgende ochtend pak ik tevreden mijn spullen in. Hoewel het bij die ene vis is gebleven is het een positieve start!..

 

Een speld in een speldenberg 02

De toon wordt gezet door een schreeuwende Delkim.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Karperwereld 115 graag als eerste lezen? Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier!


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.