Voertactiek: Modern afromen


02 augustus 2017 | Martin Post

Na in voorgaande artikelen diverse voertactieken en de juiste opbouw van een voerplek te hebben beschreven gaat Martin Post in dit artikel nog een stapje verder. Een voerstek opbouwen is interessant, maar het afromen ervan vindt Post nog veel boeiender. Daar kun je met logische stappen namelijk enorme sprongen voorwaarts maken.

Drillen boven je stek. Geen perfect scenario maar soms kan het niet anders. Zorg er dan in elk geval wel voor dat je alle gehaakte vissen in je net loodst.

 

Voertactiek: Modern afromen 2

Die is binnen, yes!

 

Zoals je in mijn eerdere artikelen reeds kon lezen is de factor hengeldruk tegenwoordig van invloed op zowat alles wat er onder water gebeurt. Op de meeste wateren in de Benelux leven de karpers inmiddels al zo’n tien tot dertig jaar (of zelfs meer) en in al die jaren hebben de vissen een enorme berg ‘bagage’ opgebouwd. Ze kennen het klappen van de zweep en zodra we ons aan het water begeven, onze boilies en loodjes het wateroppervlak doorboren en de strakke lijnen door het water snijden, staat de vis op scherp. In mijn vorige artikelen kon je lezen dat je doormiddel van voorvoeren het vertrouwen van de vissen kan terug winnen, maar ook dat het vaak van korte duur is. Juist daarom is het belangrijk om goed te weten wat er onder water gebeurt, zodat je maximaal kunt profiteren van de kilo’s boilies die je investeert tijdens het voorvoeren; oftewel in zoveel mogelijk karpers in je schepnet krijgt.

 

Voertactiek: Modern afromen 3

Grote karpers grote bekken. Juist de grote vissen bewegen zich traag op een voerplek dus zorg ervoor dat ze de kans krijgen om je haakaas te pakken.

 

Opbouw voerplek

Tijdens diverse lezingen in het land heb ik onderstaande materie al vaak behandeld en wat ik toen merkte is dat velen zich vaak niet realiseren welke vissen zich op een voerplek verzamelen. Vaak wordt er gedacht dat grote vissen dominant zijn en dat enkel de echte dikke bakken zich verzamelen op zwaar aangezette voerplekken.

 

 


 

Een losschieter of een wapperend lijntje door een lijnbreuk kan resulteren in levenslange littekens op je vissersziel

 


 

 

Deels is dit waar. Dus wanneer je extreem compact voert (maximaal enkele vierkante meters die je voorziet van minstens vijf kilo boilies per voerbeurt) dan is negen van de tien keer de eerste aanbeet een dikke beer. Zorg er in die situaties dus voor dat je op scherp staat (nog meer dan normaal) en dat je het materiaal tot in perfectie hebt voorbereid. Een losschieter of een wapperend lijntje door een lijnbreuk kan resulteren in levenslange littekens op je vissersziel. En die kunnen pijn doen tot heel veel jaren nadien, ik kan het weten!

Voertactiek: Modern afromen 4

Voertactiek: Modern afromen 5

Terug in haar element. Wat hebben we toch een geweldige hobby…

 

Voor de targetvissers en kilojagers is en blijft dit trouwens een interessante manier van voeren. Zoals ik het in vorige artikelen reeds beschreef werkt het niet meer zo goed als vroeger, maar met wat slimmigheden zoals bijvoorbeeld voorgeweekt aas is en blijft het best een doeltreffende voertactiek. Maar goed, we dwalen af. Terug naar de basis van dit artikel...

 

Onbewust bereik

Het zijn natuurlijk niet altijd alleen dikke bakken die zich op een voerplek verzamelen. Veelal spreid het voer zich onder water over een veel groter oppervlakte dan je denkt, waardoor je automatisch meer karpers bereikt. Ga bijvoorbeeld maar eens op een voetbalveld staan en probeer op 50 meter van de middenstip eens nauwkeurig een kilo voer op die middenstip te positioneren met een werppijp. Het resultaat is schrikbarend. Meestal verspreidt het voer zich over vele tientallen vierkante meters of meer, en op wateren met veel diepte zal dit effect nog groter zijn. Groot en weids opgezette voerplekken zijn dus nauwelijks te domineren door de dikkerds van een water. Het effect dat je bereikt met voorvoeren is in dit geval dus wezenlijk anders en dat is zeer belangrijke informatie. Afromen wordt ineens een stuk gecompliceerder. Als je jezelf althans bewust bent van deze informatie!

 

Voertactiek: Modern afromen 6

Een voorjaarsbuffel met een duidelijke voorkeur voor boilies.

 

Laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat je een voerplek optimaal hebt opgebouwd, een groot aantal karpers hebt bereikt dat bij aankomst op de stek ligt te wachten. Laten we er ook maar even vanuit gaan dat je het liefst zoveel mogelijk vangt en bij voorkeur ook nog zoveel mogelijk dikke vissen. Dat is in ieder geval wel altijd mijn gedachte. Het liefst vang ik zoveel mogelijk karpers en als het even kan zoveel mogelijk dikke vissen... In eerste instantie lijkt dit vaak niet samen te gaan, maar met onderstaande ‘handleiding’ zal je zien dat er veel mogelijkheden zijn.

 

Piramideopbouw

Onder water gelden er natuurlijk geen vooraf opgestelde regels dus in de meeste gevallen kun je er bij een ruim opgezette voerplek vanuit gaan dat je uit alle delen van het karperbestand een aantal vissen op je voerplek hebt liggen. Hoogstwaarschijnlijk één of enkele topvissen, enkele subtoppers en een deel van de onderlaag uit een bestand. En ga er maar vanuit dat er van die laatste groep de meeste vissen liggen, simpelweg omdat die groep vissen op de meeste wateren in de meerderheid is. Op zich is er met die laatste groep niets mis, maar als ik veel tijd en energie in een kostbare voerplek heb geïnvesteerd gaat m’n voorkeur toch uit naar de dikke vissen die er liggen. Het is dus van belang om selectief te werk te gaan. En daarom is het in deze fase belangrijk om met het juiste aas aan de slag te gaan. Kies je voor een bodemaas identiek aan je voerboilie, een snowman, een gesoakte boilie of bijvoorbeeld een pop-up?

 

Voertactiek: Modern afromen 7

Kwaliteitsaas zonder verdere poespas, ik bouw er het liefst mijn voerplekken mee op.

 

Bodemaas, gesoakte boilies, pop-ups

Mijn persoonlijke voorkeur gaat in zo’n situatie in eerste instantie altijd uit naar een normale boilie die identiek is aan de boilies waarmee ik heb gevoerd. Dit aas valt niet ‘teveel’ op en zal rustig op de voerplek kunnen liggen zonder direct te worden opgepakt door de kleinere gretig azende vissen. Bij die kleinere vissen zit namelijk het probleem. Kleinere karpers zijn doorgaans fanatieke azers en zullen op een voerplek verse voedseldeeltjes met veel vertrouwen oppeuzelen, met alle ‘nadelige’ gevolgen van dien. De grote ervaren vissen die weten dat gehaakte vissen synoniem staan voor gevaar op een voerplek, zullen door de paniek van een gehaakte kleinere vis wegvluchten naar andere delen van het water of naar hogere waterlagen. Dat is natuurlijk niet wat je wilt! In eerste instantie normaal bodemaas dus en dan bij voorkeur een hookbait die je op de rand van de voerplek vist. Of op z’n minst een paar meter buiten de boilies die je bijvoert. Je haakaas krijgt dan de meeste kans om opgepakt te worden door één van de echt dikke bakken. Het lijkt er een beetje op dat je met deze tactiek alles in het werk stelt om de karpers te ontwijken en dat is deels ook het geval. Het gaat er om dat de grote trage karpers meer tijd nodig hebben om te azen en in de tussentijd mag dit proces op geen enkele wijze worden beïnvloed door de kleinere karpers.

 

Voertactiek: Modern afromen 8

Met een beetje creatief vissen lukt het bijna altijd om een bonusvis te vangen.

 

Voertactiek: Modern afromen 9

Als het karpers liggen te wachten hoeft het vaak niet lang te duren…

 

Wanneer je de dikke bakken eenmaal in je schepnet hebt liggen dan kun je spreken van ‘missie geslaagd’. Maar dat is voor mij tegenwoordig niet meer voldoende. Het trucje ‘voorvoeren en afromen’ heb ik de afgelopen jaren zo vaak toegepast dat ik weet dat er meer te halen valt. Daarvoor moet dan wel de toverdoos open. Na het vangen van een paar goede vissen zit de schrik er immers goed in onder water. De overige vissen zijn in het slechtste geval weggevlucht en in het gunstigste geval zijn ze op hun hoede maar nog wel aanwezig in de aangevoerde sector. Een andere aasprikkel biedt dan uitkomst!

 

Voertactiek: Modern afromen 10

Matthijs met een beer van zijn voerstek. Deze lag te wachten en na een kwartier was het al bingo.

 

Wat ik vaak doe na het vangen van één of twee goede vissen is het haakaas drastisch aanpassen. Meestal in de vorm van een gesoakte boilie en anders in de vorm van een halve boilie, soms in combinatie met een halve pop-up er bovenop. Waar het om gaat is dat je de karpers een nieuwe prikkel voorschotelt die ze op dat moment niet associëren met acuut gevaar. De acceptatie van een haakaas is echt te beïnvloeden met dit soort minuscule aanpassingen. Het klinkt misschien bizar, maar probeer het eens en je zult merken dat het werkt. Witvissers ervaren vaak hetzelfde fenomeen en wat dat betreft is die feedervisserij best leerzaam. Vrienden van me experimenteren op diverse vijvers naar hartenlust met diverse kleuren haakaas. Wanneer een rode boilie na een paar aanbeten niet meer opgepakt wordt, dan zie je dat verandering van kleur vaak opnieuw zorgt voor enkele zeer snelle aanbeten! Het verschilt zit hem soms dus echt in kleine dingen.

 

Voertactiek: Modern afromen 11

Zigs, de ultieme aaspresenatie voor een bonusvis... Wie had dat ooit durven dromen.

 

Ziggen?

Wanneer je op deze manier een paar bonusvissen hebt gevangen zou je denken dat de pret wel over is. Maar gelukkig, anno 2016 is er een tactiek die een vriendengroep van me vette bonusvissen heeft opgeleverd. Op diepe wateren ontdekten ze door het gebruik van geavanceerde fishfinders dat er op voerplekken waar met bodemaas geen vis meer was te vangen nog voldoende vis te zien was. Na iedere stevige afroomsessie echter lag een deel van de vissen in een veel hogere waterlaag. Joost, een uiterst pientere visser die ik vorig jaar heb leren kennen, kwam toen op het briljante idee om ze met een zigrig in de hoge waterlaag te belagen en zo geschiedde. Eerlijk is eerlijk, ik heb nog geen tijd gehad om deze tactiek toe te passen. Maar ik ben een groot fan van zigvissen en zodra de mogelijkheid zich voordoet ga ik er zeker mee experimenteren. Zodra ik meer ervaring heb met deze toch wel afwijkende manier van afromen zal ik ze zeker met jullie delen in dit magazine.

 

Vluchtroutes

Er zijn meer factoren die een belangrijke rol spelen bij het afromen van een voerplek. Ik houd bijvoorbeeld veel rekening met de vluchtroute die een karper aflegt nadat deze is gehaakt. Op veel wateren valt hierin een interessant patroon te ontdekken. Bij een aanbeet gaat de vis er als een haas vandoor, meestal in tegenovergestelde richting van de visser. Over het algemeen valt een karper tijdens die eerste meters moeilijk te sturen dus daarin kun je maar weinig regisseren. Op een kanaal kies ik er nog wel eens voor om een karper keihard af te blokken, maar op grote wateren en zandputten waar de bekken doorgaans zachter zijn, is dat geen ideaal scenario.

 

Voertactiek: Modern afromen 12

Een bonusvis die ik waarschijnlijk te danken heb aan het feit dat ik de vorige karper ver van de stek vandaan wist te houden.

 

Om te voorkomen dat een gehaakte vis je voerplek direct ruïneert probeer ik vooraf goed in te schatten welke route een karper kiest na de inhaking. In de praktijk blijkt dat ze bijna altijd dezelfde kant op vluchten. Op diepe grindgaten zie je dat ze vaak de donkere dieptes invluchten en op grote plassen kiezen ze vaak voor eventuele obstakels die in de buurt staan. 

 

 


 

…simpelweg omdat ik weet dat het een verschil maakt tussen twee of bijvoorbeeld vijf gevangen vissen!

 


 

 

Door je voerstek zo op te bouwen dat de karpers er na aanbeet direct vandaan vluchten kun je ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk weer rust ontstaat op je voerplek. En dat laatste is iets dat op lastige wateren zwaar wordt onderschat. Het inschatten van deze vluchtroute is iets wat ik voorafgaand aan het starten van een voersessie nauwkeurig probeer te doen, simpelweg omdat ik weet dat het een verschil maakt tussen twee of bijvoorbeeld vijf gevangen vissen!

Voertactiek: Modern afromen 13

Voertactiek: Modern afromen 14

Met een gouden randje… Gesloopt na een succesvolle nacht. Het lukte me in deze situatie om de voerplek maximaal af te romen.

 

Ik kan me zo voorstellen dat je je na het lezen van bovenstaande alinea afvraagt hoe het mogelijk is om deze vluchtroutes al vooraf te bepalen. Eerlijk is eerlijk, de praktijk is in deze de beste leerschool. Ik heb door enorm veel visnachtjes geleerd dat dit soort tactiek in een magazine moeilijk uit te leggen is. Ik adviseer je dan ook om de kennis die je in dit artikel hebt opgedaan, mee te nemen naar de waterkant. Wanneer je dan een voerplek opbouwt én afroomt zal je zien dat veel dingen die hier staan beschreven veel overeenkomsten hebben met hetgeen je zelf mee maakt aan het water. Het enige wat je hoeft te doen is voor een volgende sessie je plan aanpassen en klaar ben je!

 

Resumerend

Er zijn situaties waarbij het echter niet mogelijk om je tactiek aan te passen aan de vluchtroute die een karper aflegt. Bijvoorbeeld op plekken met slecht bereikbare oevers of extreme taludranden, waarbij je gedwongen wordt om de vis bovenop je stek af te drillen of simpelweg wanneer het te druk is met andere vissers. In dit soort gevallen zou ik willen zeggen; stop maar met zoeken. Soms is het echt niet mogelijk en dan kun je je beter focussen op andere dingen. Momenteel bevis ik een water waarbij je de vissen zowat altijd bovenop je stek drilt. Meestal valt een voerplek dan na het vangen van twee, maximaal drie vissen helemaal stil en dat is natuurlijk logisch. Het beste alternatief is het voer per stek terug brengen naar één tot twee kilo, net genoeg om een paar vissen vast te houden, en dan dit trucje te herhalen op meerdere stekken tegelijk. Door een nacht of dag ‘te Hit & Runnen’ is het nog mogelijk om flinke aantallen vis te vangen en alle uurtjes maximaal te benutten, maar dan wel op verschillende stekken dus verkassen en actief vissen is in dit geval een pre. Het illustreert perfect hoe ik mijn visserij beleef. Intens, constant de situatie analyserend en vooral denken in mogelijkheden voor een zo hoog mogelijk rendement.

 

Voertactiek: Modern afromen 15

Soms pakt het allemaal net iets anders uit. Gelukkig is er aan de waterkant genoeg moois om van te genieten…

 

Met dit artikel is een einde gekomen aan een artikelreeks over de geschiedenis van het voeren, voertactiek en vooral een maximaal rendement uit al je inspanningen halen. Al met al best zware kost waarvan je in de huidige tijdsgeest absoluut moet afvragen of het lonend is om veel geld en tijd te steken in zware voercampagnes. Zelf heb ik mijn visserij afgelopen jaren drastisch moeten omgooien, waarbij langdurige voercampagnes allang niet meer heilig zijn. ‘Mobiel vissen’ zijn voor mij de toverwoorden, waarbij aas en voeren belangrijke instrumenten zijn, mits ik ze flexibel kan inzetten.


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)


 

Peter

Mooi stuk. Ben na 13 jaar weer gaan vissen, deed het alleen op karper, maar nu ga ik ook witvis erbij doen. Ben echt bijna alles vergeten. Heb geen idee waar ik op dit moment moet gaan vissen, nog maar 3 keer gedaan, niks gevangen, maar ik blijf doorgaan.
Voer nooit, behalve een paar boilies, vroeger fietste ik elke dag om voor te voeren, dat moet ik ook maar weer eens gaan doen.
Was leuk om te lezen!