De kuil | Blog Koen Verweij


10 september 2017 | Koen Verweij

Koen Verweij

Karpervisser

In het noorden van het land meandert een ondiepe sloot tussen de weilanden door. Een sloot waar jongetjes met goedkope werphengeltjes achter de sluisjes hun blinkertjes laten draaien. Het ene baarsje na het andere, met af en toe een snoek als bonusvis, wordt enthousiast en vol trots binnen getakeld. Lang geleden was ik ook zo’n jongetje. Als ik toen wist wat ik nu weet had ik niet bij die sluisjes gevist…

Het pad naar de kuil waar vele pensessies passeerden...

 

Wat ik vroeger niet wist is dat er halverwege de sloot een enorme kuil zit. Het water in de sloot is over het algemeen zeker niet dieper dan een meter, maar in de kuil is het met gemak tweeëneenhalve meter diep! Ik ontdekte deze kuil per toeval tijdens het penvissen op zeelt.

 

de kuil 2
Daar bij die kuil wist ik die dag een prachtige zeelt te landen...

 

Met mais had ik meerdere stekjes aangemaakt die ik om de beurt af viste. Op gevoel stelde ik de pen telkens per stekje op de juiste diepte af. Aangekomen bij de kuil werd ik verrast door de diepte! Ik kon wel blijven afstellen…


Daar bij die kuil wist ik die dag een prachtige zeelt te landen waar ik natuurlijk blij mee was, maar deze bijzondere stek liet mij om een andere reden daarna nooit los. Ik had die middag namelijk een karper vals gehaakt. Een log gewicht had voor even de hengel helemaal kromgetrokken, totdat de hengel plotseling terugveerde en ik na inspectie van de haak erachter kwam dat er een schub aan hing. Deze was duidelijk van een karper. In de kuil huisde in ieder geval één karper en aan het formaat van de schub te zien geen kleintje!

 

 


 

De grootte van de karper maakte indruk, vooral ook omdat ik haar uit dit kleine water had gevangen

 


 

Vele pensessies passeerden, maar helaas zonder succes. In het najaar besloot ik het anders aan te pakken. Ik besloot dit op het oog typische penwater een nachtje statisch te gaan bevissen. Een paar dagen lang voerde ik wat handjes boilies voor. Niet om de karper (of karpers, want misschien zaten er meerdere…) op de stek te krijgen, maar om ze te laten wennen aan het aas.

 

de kuil 3

Ook al rekende ik op een grote vis, het formaat verraste mij alsnog.

 

Onder de paraplu op mijn stretcher wachtte ik die nacht rustig af. Het was een vreemd gevoel om een nachtje statisch te vissen met maar één hengel. Toch had ik hiervoor gekozen in verband met de beperkte ruimte. Als ik een aanbeet zou krijgen zou een tweede lijn in het water alleen maar in de weg zitten.


Midden in de nacht kreeg ik een aanbeet. Geen run, maar zenuwachtig gepiep alsof er een brasem het lood decimeter voor decimeter aan het verplaatsen was. Na oppakken van de hengel wist ik meteen dat het gelukkig geen brasem was. Ik voelde het zware gewicht van, het kon niet iets anders zijn, een karper! Rustig draaide de vis rondjes in het diepe gat. Ik nam geen risico en zette niet te veel druk. Deze target wilde ik niet verspelen. Uiteindelijk landde ik de karper en ook al rekende ik op een grote vis, het formaat verraste mij alsnog. De grootte van de karper maakte indruk, vooral ook omdat ik haar uit dit kleine water had gevangen.

 

de kuil 4
Een karper van een heel ander type, maar ook zeker de moeite waard!

 

Ik sliep de rest van de nacht als een roos. De hengel had ik wel opnieuw ingelegd, maar ik rekende nergens meer op. De aanbeet in de vroege ochtend kwam dan ook uit het niets. Ik werd uit een diepe slaap gerukt en verdwaasd drilde ik opnieuw een grote karper moe. Een karper van een heel ander type, maar ook zeker de moeite waard! Dat ik deze vissen nooit tijdens het penvissen wist te haken, maar tijdens dit nachtje wel, verbaast mij nog steeds. De kracht van het statisch vissen is maar weer eens bewezen! Toch blijf ik in de kuil ook zeker pennen. Eén van deze karpers op de pen vangen zou het verhaal voor mij pas helemaal af maken. Ik zet door. Wie weet komt er ooit een vervolg op dit verslag…

 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.