De IJssel, een rivier vol geheimen!


17 september 2017 | Matthijs Buter

Het zal je maar gebeuren, je ouders gaan verhuizen naar een dorp 15 kilometer verderop. In mijn ogen niet meer dan een ‘dood gat’, maar wat wil je inbrengen als 15-jarig ventje? Ik moest wel volgen…

 

Nog steeds plukt Matthijs Buter regelmatig gave IJsselkarpers uit de weilanden.Verder weg van mijn vrienden. Verder weg van mijn o zo vertrouwde kanaal waaraan ik meer nachten sliep dan thuis. Hoe anders is het nu, inmiddels 17 jaar later? Al snel vond ik daar de liefde van mijn leven en al vlug ontdekte ik dat er meer was dan mijn vaste kanaal waar ik destijds zo graag achter de gevinde vrienden aanzat.


Het begint allemaal aan het einde van april 2000, juist als ik over de dijk fiets  richting mijn oude woonplaats, om weer op mijn vertrouwde kanaal te vissen. De IJssel was ver buiten zijn oevers getreden en was zo dus een enorm wateroppervlak geworden. Ineens viel mijn oog op een boeggolf die door de weilanden heen knalde. Aanvankelijk dacht ik dat het witvis was, maar nadat ik gestopt was om het van dichterbij te gaan bekijken, kon ik mijn ogen niet geloven.

 

 Twee stekken per nacht bevissen is namelijk ook een optie…

 


 


Het weiland lag bomvol rivierkarpers! Snel ben ik naar huis gefietst om vervolgens mijn maatje te bellen en te zeggen dat hij de fiets maar moest aantrappen richting mij… Een paar uur later zaten we daar op dat weiland te vissen en vingen ons die nacht het apezuur. Een ruime week later was het water alweer flink gezakt en waren de vissen van de weilanden verdwenen. Langzaam maar zeker bleef alleen weer die stromende watermassa tussen de kribben over én ook de vraag waar ik nu in hemelsnaam verder moest. Geen boeggolven, geen aasbellen, geen springende vis, kortom geen enkel aanknopingspunt. Na een aantal weekenden proberen en veel zoekwerk naar potentiele stekken kwam dan toch die eerste verlossende run: een riviervisser was geboren!

De Ijssel een rivier vol geheimen 02
Twee vissen tegelijk beet. Hoe vaak maak je dat mee? En dan ook nog eens twee ‘IJsselse  rijenkarpers’!

 

Aanpak

Op het moment van schrijven beoefen ik de riviervisserij nog al altijd met veel passie en energie. Waar in mijn beginjaren het bestand voornamelijk nog bestond uit schubkarper is dit nu goed in balans gekomen met spiegelkarper. Dit hebben we voornamelijk te danken aan het uitzetbeleid van De KSN regio Zwolle. Maar dat neemt niet weg dat het bestand gigantisch is uitgedund en de moeilijkheidsgraad alsmaar is toegenomen om nog een IJsselkarper te vangen. Des te groter is echter wel de voldoening van een vangst. De populatie in een rivier van 125 km lang en gemiddeld zo’n 100 meter breed - zonder stuwvakken - is lastig te bepalen, ook al zijn hier de meningen over verdeeld. Mijn mening is dat er karper genoeg zwemt, alleen zijn ze moeilijker vangbaar omdat de watermassa zo uitgestrekt is. ‘Het juiste moment, op de juiste plaats’, is vaak bepalend voor de vangst. Naarmate de ervaring die ik heb gekregen, kan ik mijn vistijd ook beter verdelen op de rivier. Waarom een hele nacht op een stek zitten waar je alleen ‘s morgens beet krijgt en andersom? Twee stekken per nacht bevissen is namelijk ook een optie. Het kost wat moeite, maar het is het wel waard wanneer je schepnet weer gevuld is met een prachtige rivierstrijder.

De Ijssel een rivier vol geheimen 03
Gewicht speelt geen rol!

Mijn aanpak is gericht op zoveel mogelijk vis vangen in zo’n kort mogelijk tijdsbestek. Geniet ik dan niet van alles eromheen? Jazeker wel, maar dat kan ik ook zonder hengels. Wanneer ik achter de stokken zit wil ik vangen en het liefst zoveel mogelijk! Dat dit op de IJssel en haar aangrenzende kolken, kanalen, slenken mogelijk is, kan ik je inmiddels wel garanderen. Mijn materiaal is zo compact mogelijk samengesteld. In veel gevallen vaar ik met mijn bootje naar de meest onbereikbare stekken toe, waar ik dan volledig mijn eigen ding kan doen. In het gros van de gevallen vis ik alleen, omdat ik dat het prettigst vind en dan helemaal mijn eigen plan kan uittrekken. Mijn rigs zijn simpel, een gecoate onderlijn van zo’n 20 tot 25 centimeter, met meestal haakmaatje 4 waar ik in veel gevallen een uitgebalanceerde ‘snowman’ aan monteer. De hair wordt naarmate de vangst van witvis aangepast. Wanneer ik veel witvis vang, dan verleng ik de hair totdat ik geen witvis meer vang! Dit is per sessie verschillend.

De Ijssel een rivier vol geheimen 04

Door telkens je systemen en loodgewichten aan te passen op de situatie ontwijk je witvis en maak je deze meeste kans op pure IJsselpracht!

 

Het loodgewicht wordt ter plekke bepaald. Qua voerstrategie is er heel wat discussie; want helpt langdurig voeren wel op het stromende water? Mijn ervaring zegt van niet, maar voor het gevoel strooi ik de avond voor het vissen toch circa vijf kilo boilies op mijn stek. Tijdens de sessie strooi ik elke drie uur circa twee kilo boilies extra, om te zorgen dat ik zeker weet dat er voer ligt gedurende de sessie. Mocht ik op aangrenzende kanalen, kolken of dergelijke vissen dan voer ik hier zeker wel drie avonden vooraf met circa anderhalve kilo per avond. Dit omdat de stroming hier minder snel of bijna niet aanwezig is en ik zeker weet dat het voer blijft liggen. Omdat dit een zeer dure hobby kan worden, houd ik hier rekening mee bij de aankoop van mijn boilies. Vaak koop ik bulkaanbiedingen van bijvoorbeeld 100 kilo, wat de prijs aardig drukt. Kwalitatief hoge (en dus vaak dure)  boilies hebben in mijn ogen geen nut op de IJssel, mede omdat van dressuur geen sprake is. Partikels gebruik ik zelden, alleen zomers zet ik soms tijgernoten in.

 

De Ijssel een rivier vol geheimen 05
Het uitzicht van de ware riviervisser. Het is bepaald geen straf.

 

Uitzetspiegels

Zolang ik op karper vis heb ik al een zwak voor spiegelkarpers en dan met name de mooi beschubde spiegelkarpers. In de periode van 2000 t/m 2004 zijn er 2800 spiegels uitgezet op de IJssel welke nu zeker de moeite waard zijn. Hieronder valt een flinke lading ‘Valkenswaardse rijenkarpers’ en dit zijn toch wel mijn favorieten! Ik heb inmiddels al flink wat van zulke plaatjes mogen vangen en elke keer weer verbaas ik me over de schoonheid van deze vissen. Het zullen qua gewicht het geen toppers worden, maar daarvoor moet je sowieso niet gaan vissen op deze rivier. Een 20 kilogram zware karper is op de IJssel echt een uitzondering, het gemiddelde gewicht ligt zo rond de negen tot tien kilo. Dit baseer ik op de vangsten van de laatste twee jaar van mij en een aantal bevriende vissers.

 

De Ijssel een rivier vol geheimen

De Ijssel een rivier vol geheimen 06

Je hebt pieken en dalen. Het kan soms weken stil zijn en dan ineens heb je zo maar een ‘slachtnacht’!

 

Toeslaan

Mijn visserij bestaat uit pieken en dalen. Zo kan ik, als mijn stekken eenmaal lopen, weken achtereen vier tot vijf nachten per week vissen. Als het wat stilvalt, kan het ook zomaar zijn dat ik weken achtereen niet of nauwelijks vis.
Ik heb gigantische ‘slachtnachten’ gehad met 15 runs per nacht. Het is dan ‘harken’ wanneer de kans zich voordoet. Zo heb ik afgelopen voorjaar rond de paai, in een kleine ondiepe zijarm, honderden karpers bij elkaar gezien, terwijl aan de overkant van de IJssel iemand in de volle stroming tussen de kribben zit te vissen. Over verloren uren gesproken.
Voor wat betreft luchtdruk, wind en andere weersinvloeden heb ik nooit grote voor- of nadelen kunnen ontdekken en hebben ik en mijn vismaten zelfs goed gevangen onder de meest slechte omstandigheden.

De Ijssel een rivier vol geheimen 08
In de winter zijn ze ook te vangen, dit prachtexemplaar komt uit februari.

 

Tot slot

Om zo succesvol mogelijk op deze rivier te zijn verplaats je jezelf het beste in de kop van een karper; vraag jezelf af of je de hele dag vol in de stroom wil liggen óf toch net in dat ene kommetje uit de stroming tussen het wier? Paait een karper in de volle stroom of toch in die ondiepe kom of ondergelopen weiland? Sommige zaken zijn als je erover nadenkt simpel en kunnen je zeker helpen om je vistijd effectiever in te zetten.
 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.