Karpertactiek: Observeren, kansen creëren


30 september 2017 | Saron Debets

Na anderhalf uur zoeken heb ik ze eindelijk gevonden in een kleine kom. Lekker in de luwte en genietend van de zon. Heel voorzichtig sluip ik achter een grote rietkraag langs...

Veelvuldig observeren en goed zoeken is zeker van een cruciaal belang.

 

Behoedzaam schuifel ik stap voor stap richting de luierende karpers. Er ligt zeker een aantal flinke buffels tussen! De kans is daar. Nu is het zaak om ze schaakmat te zetten…

 

Karpertechniek observeren kansen creëren 02

Karpertechniek observeren kansen creëren 03

Dit laat geen twijfel over. De vis zwemt ondiep, dus vis ik ook ondiep!

 

Het afgelopen voorjaar was ik te vinden aan een grote zandafgraving bij mij in de buurt. Dit soort diepe wateren komen over het algemeen pas vrij laat op gang. Meestal en dit is vooral afhankelijk van de temperatuur natuurlijk, duurt het zeker tot eind mei of zelfs begin juni voordat het enigszins begint te lopen. Toch kun je een paar weken voor die tijd ook best je vissen vangen, echter moet je bereid zijn om er flink moeite voor te doen. Je hebt te maken met een nog vrij ondiepe spronglaag; hieronder is het water een flink stuk kouder en zuurstofarmer. Met deze gedachte in het achterhoofd kun je hele stukken van het water al bij voorbaat afschrijven. Stekken die te diep zijn, te weinig zonuren krijgen of op de koude wind liggen schrap ik meteen. Mijn focus gaat logischerwijs in eerste instantie uit naar de ondiepe gedeeltes van het water. Veelvuldig observeren is dan zeker cruciaal om op dit soort wateren succesvol te kunnen zijn.

 

Karpertechniek observeren kansen creëren 04
De auteur met een prachtig chocoladebruine spiegelkarper. Gevangen dankzij goed observeren.

 

Hoewel ik weet dat het dan nog erg vroeg is om op dit water in de prijzen te vallen, kan ik het niet laten om weer te starten. Zo maar (voor een nacht) op een stek neerploffen is aan mij niet besteed. Ik wil er namelijk zeker van zijn dat ik in de buurt van de vis zit. Observatie is hierbij de sleutel tot succes. Het kiezen van de juiste stek, neemt bij mij meestal veel tijd in beslag. Ook als ik slechts enkele uurtjes ga vissen, probeer ik de vissen eerst te spotten. Zo komt het geregeld voor dat ik bijvoorbeeld vier uurtjes de tijd heb en ik de helft van die tijd of zelfs langer aan het zoeken ben. Uiteindelijk vis ik dan soms maar een uurtje of minder. Wat dat betreft vis ik liever tien minuten op de juiste plek dan 24 uur op de verkeerde!


De vissen liggen dikwijls gegroepeerd en als je met een wateroppervlakte van 50 tot 100 hectare te maken hebt, is het best lastig om de vis te vinden. Meestal lukt het echter wel om wat activiteit op te sporen. De wind speelt hier vaak een doorslaggevende rol bij. Een warme wind - warmer dan de watertemperatuur -, volg ik altijd en dan bekijk ik eerst alle ondiepe hoeken waar deze op staat. Bij een koude wind doe ik juist het omgekeerde en bezoek ik eerst de stekken die in de luwte liggen. Ik kies dan uiteindelijk voor de beste optie. Het bovenstaande klinkt simpel, maar het vraagt om een doordachte aanpak. Mobiel zijn, bereid zijn om veel tijd te investeren in het zoeken, rondlopen en observeren.

 

Karpertechniek observeren kansen creëren 05
Een eerder chod-slachtoffer van dit jaar!

 

Karpertechniek observeren kansen creëren 06
Een sublieme chod-montage.

 

‘Chod in de roos’

Het is al half mei en de watertemperatuur laat nog flink te wensen over. Met 12 graden Celsius op het open water is het nog best koud. Ik ben inmiddels al bijna twee uur aan het zoeken en heb al meerdere ondiepe stukken bekeken, maar ik kan de vis nog niet lokaliseren. Wie weet is het in de volgende kom raak. De auto wordt weer gestart en een stek verder gestuurd. Gewoontegetrouw laat ik eerst mijn thermometer in het water zakken, enigszins verrast zie ik 14 graden Celsius op het schermpje verschijnen, dat terwijl het buiten gewoon fris is. Ik heb zelfs de jas van het warmtepak nog aan. Het water is hier in ieder geval aanmerkelijk warmer! Hoopvol speur ik de kom af naar activiteit. Deze kom kenmerkt zich door een grote ondiepe plaat, hier staat slechts één meter water en tevens ligt deze hoek behoorlijk beschut door de hoge bomen. De wind heeft er weinig vat op en de zon kan de boel lekker opwarmen. In de hoek zie ik de eerste donkere vlekken voor het riet langs schuiven, ze liggen er en niet te zuinig ook. Wat een fantastisch gezicht. Dan klapt er een vis vol uit het water! Het ligt hier gewoon zwart van de karper, ongelooflijk. Snel sprint ik terug naar de auto en smijt mijn spullen op de kar.

 

Karpertechniek observeren kansen creëren 07
Knallen met die hap!

 

Knallen met die hap, een speedmars is er niets bij en nog geen drie minuten later sta ik hijgend naar de voorbij schuivende schimmen te kijken. Snel tuig ik twee hengels op. Ik weet uit ervaring dat de vissen enorm snel verstoord zijn, dus ik krijg waarschijnlijk maar één kans. Geen zwaar lood, niet bijvoeren, want ik wil vooral de vissen niet alarmeren. Het is me in het verleden al meerdere keren gebeurd dat ik met een te zwaar lood de vissen direct al verstoorde en zo de vertrekkende vis kon nawuiven.

 


 

Voorzichtig schuifel ik voet voor voet het water in, nu geen onverwachte bewegingen maken!

 


 

Aan allebei de hengels een chod-rig, gecombineerd met een licht loodje. Voorzichtig schuifel ik voet voor voet het water in, nu geen onverwachte bewegingen maken! Met een onderhands worpje gooi ik zowel links als rechts een chod voor het riet langs. Twee uur zoeken, vis vinden en nog geen tien minuten later krijg ik een volle fluiter op de linker chod. Ik zie een grote boeggolf en moet direct vol aan de bak om de vis bij de palen weg te houden. Gelukkig lukt dit prima en kan ik een schitterend beschubde spiegel landen. Met recht een ‘chod in de roos’!

 

Karpertechniek observeren kansen creëren 08
Met recht een ‘chod in de roos’!

 

Een week later ben ik voor een nachtje terug, maar voordat ik een stek voor de nacht kies, ga ik natuurlijk eerst het water rond om misschien nog hier en daar een vis weg te peuteren. De kom waar ze vorige week lagen, bezoek ik eerst. Nu is er geen vis meer te bekennen en is het helemaal uitgestorven. Eigenlijk had ik het ook al wel verwacht. De wind is volledig gedraaid en staat de kom uit. De buitentemperatuur is op dit moment hoger dan de watertemperatuur, vandaar dat ik de wind volg. Mijn oog valt op twee mogelijk goede stekken. Eén in een kom tegenover de plek van afgelopen week en één in het achterste gedeelte van het water. Ik bekijk eerst de stek tegenover de kom. Dit is een flink stuk lopen en dus voor hel veel vissers al geen optie meer. Hier wordt dan ook weinig gevist, terwijl de vis er vaak aanwezig is. Kennelijk hebben ze dit maar al te goed in de gaten! Wanneer ik rustig langs de kant struin, zie ik onder het wateroppervlak een paar mooie vissen zwemmen. Ik kan het dan ook niet laten om snel wat spullen op te halen. Een kwartier later liggen er twee hengels in. Zowel links als rechts van de vissen heb ik heel voorzichtig mijn rigs laten zakken. De aanbeet volgt snel en de eerste vis is alweer binnen. Zo makkelijk kan dat gaan. Na nog een tweede vis, is de rest helaas verstoord en besluit ik om niet hier de nacht door te brengen, maar deze plek met rust te laten. Op naar het achterste, ondiepe gedeelte van het water.

 

Karpertechniek observeren kansen creëren 09
Nooit een straf, dat vissen van ons…

 

Dit gedeelte wordt ieder voorjaar zwaar bevist, echter altijd vanaf twee of drie dezelfde stekken. Er is één stek waar men liever zo vroeg in het jaar niet zit. Er ligt veel blubber, je zit ver van je hengels en je hebt er last van muggen. Best irritant, maar dat nemen we natuurlijk voor lief. Deze stek biedt namelijk de mogelijkheid om op een paar plekjes te vissen waar normaliter niet of nauwelijks gevist wordt. Eén van die plekjes bevindt zich vlak bij de kant, een kant waar je niet kunt komen en waar het direct onder de kant al drie meter diep is. Met een warme wind en de zon op die kant, kan het eigenlijk niet mis gaan. Er hangt ook nog eens een grote struik over het water heen en de bodem eronder is er brandschoon. Werkelijk een prachtige spot waar ik in het verleden al heel wat vissen schaakmat heb kunnen zetten. Precies op deze spot zie ik kort achter elkaar een aantal vissen rollen! Ik weet genoeg, dit belooft weer veel goeds.

 Het geringe gewicht heeft namelijk de eigenschap, dat het na de opname flink dwarrelt in de karperbek

 


 

Licht aas, zwaar onderschat

Gezien de toenemende activiteit van brasem en het nog sporadisch azen van de karper kies ik voor tijgernoten. Zo beperk ik ook de overlast van de koeten die elke bol feilloos weten te vinden in het nog kraakheldere water. De bollen zijn vaak al weg voordat de karpers arriveren. Door zowel de brasems als de koeten buiten spel te zetten, garandeer ik rust op de stek, ook tijdens de nacht. Vissen met klein licht aas zoals tijgers, of uitgebalanceerd aas zoals wafters, brengt echter een nadeel met zich mee.

 

Karpertechniek observeren kansen creëren 10

Karpertechniek observeren kansen creëren 11

Verzwaren: Shot on the hook-rubber, géén naaigaren nodig. Ook kun je door middel van een loodhagel op de hair je systeem wat verzwaren.

 

Misschien klinkt dit een beetje vreemd voor sommigen, maar ik vind dit persoonlijk wel iets om eens goed bij stil te staan. Het geringe gewicht heeft namelijk de eigenschap, dat het na de opname flink dwarrelt in de karperbek en nog wel eens op de verkeerde plekken wil inhaken. Om dit te voorkomen geef ik licht haakaas iets altijd extra gewicht mee. Ik knijp daarom rustig een 0,6 gram loodhagel op de hair. Die extra loodhagel zal echt geen negatieve invloed hebben bij de aasopname. Als je kijkt naar de kracht waarmee iets in de bek van een karper vliegt, denk ik dat dit gewoon te verwaarlozen is. Dit verzwaren zorgt er echter wel voor dat het haakaas veel eerder naar de onderkant van de bek zakt en niet ergens in de zijkant al vlees pakt. In combinatie met een ‘shot on the hook’ weet ik dan zeker dat ik de vissen goed in de onderlip haak.

 

Karpertechniek observeren kansen creëren 12
Yes! Een bak van een vis!

 

Kwaak, kwaak, piep!

De hengels worden zorgvuldig uitgevaren. Met de polaroid op de neus kan ik exact zien hoe mooi de rig op de schone zandbodem ligt. Er omheen ligt redelijk veel bodemwier en juist dit zandplekje van een paar vierkante meter lijkt schoon gevreten te zijn door de vissen. Een klein handje vol met tijgers gooi ik verspreid achter het haakaas en zou voldoende moeten zijn om een vis over de streep te trekken.

 

Karpertechniek observeren kansen creëren 13
Dit maakt een nacht lang wakker liggen, zeker meer dan goed.

 

Het gevoel is goed, de zon en de warmer wordende wind hebben de hele dag op de stek gestaan. We zullen zien wat de nacht gaat brengen. Vol goede moed kruip ik in de slaapzak. Op een ongelooflijk kwaakconcert van tientallen kikkers had ik even niet gerekend. Wat maken die beesten een lawaai zeg, ik kan dan ook moeilijk in slaap komen en lig de hele nacht wakker. Vlak voordat de zon opkomt, wordt het gekwaak onderbroken door een lange monotone piep. Yes, beet! Snel trek ik mijn lieslaarzen aan en ren ik door de bagger naar mijn hengels. De vis voelt zeer goed aan en levert flink wat strijd. Ik hang het schepnet over mijn hoofd en loop de vis door het ondiepe water tegemoet Er staat de eerste 20 meter maar weinig water en ik wil de vis niet de kans geven om zich hierop vast te zwemmen. Eenmaal bij het wat diepere gedeelte aangekomen kan de hengel goed rond getrokken worden. De slip komt er flink aan te pas en meerdere keren denk ik ten onrechte dat de vis schepklaar is. Gelukkig worden de uitvallen steeds korter en even later ligt ze uitgeteld in mijn net. Snel knip ik de hoofdlamp aan en kijk ik naar mijn buit. Een vette spiegel, een bak van een vis! De vis is perfect gehaakt en dat geeft wederom de bevestiging dat de montage zijn werk goed doet. Ik hang de vis snel in de sling en wacht even totdat het licht genoeg is om een foto te schieten. Ondertussen vaar ik alvast de hengel weer uit. Het duurt niet lang voordat ik wederom op dezelfde stek een aanbeet krijg. Opnieuw vang ik een prachtige spiegel, wat deze niet aan gewicht heeft maakt ze ruimschoots goed in looks!

 

Karpertechniek observeren kansen creëren 14
Opnieuw een prachtige vis…

 

De buit is binnen en een half uur later liggen alle spullen weer in de auto. Onrustig als ik ben, ga ik nog ‘even’ het water rond, actief op zoek naar de volgende kans.

 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.