Karpertaal


09 december 2017 | Reggy Bruinsma

Wij karpervissers zijn best uniek. Wij hebben namelijk een eigen taal. Deze taal wordt zowel gesproken als geschreven. Vergelijk het met een soort WhatsApp- of turbotaal. Ik maak mijzelf ook regelmatig schuldig aan het gebruik van ‘karpertaal’ en ik heb al meerdere malen gemerkt dat mijn meldingen op Facebook totaal onbegrijpelijk zijn voor niet-vissers.

 

 

Wil jij het complete artikel uit deze Karperwereld 117 graag als eerste lezen? Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier!

 

Ik heb eens wat veel gebruikte voorbeelden van onze bijzondere taal op een rijtje gezet en bij het teruglezen hiervan kan ik de verwarring bij niet-vissers heel goed begrijpen. Zo was er vroeger geen echte naam voor niet vangen. Tegenwoordig wel. Dit heet nu ‘blanken’ en welke karpervisser gebruikt dit woord niet? Het is afkomstig van het Engelse woord ‘to blank’…

 

Hoewel geen karpervisser het leuk vindt, allemaal blanken we wel eens. Een vreemd fenomeen doet zich voor wanneer tijdens het vissen een niet-vissen-gerelateerd verschijnsel opdoemt; een veel genoemd voorbeeld is het overvliegen van een ijsvogel. Gebeurt dit wanneer er goed wordt gevangen dan is deze toch wel bijzondere gebeurtenis best aardig, maar niet echt vermeldenswaardig. Wordt de ijsvogel echter gezien wanneer er niets gevangen wordt, tijdens een blank dus, dan is deze aanblik ineens veel meer waard dan het vangen van een karper en maakt het de blank meer dan goed…

Tegenwoordig vangen we niet gewoon goed, maar zijn we aan het ‘hakken’, ‘pieperen’, ‘slachten’ óf ‘knallen’ en dit alles het liefst ‘keihard’! En we vissen niet gewoon, nee er wordt ‘een sessie gedraaid’. Tijdens het draaien van deze sessie gaat de visser constant door en gaat het ‘gas erop’. Gaat het hakken, pieperen, slachten of knallen echt goed dan zeggen we; ‘de beetmelders draaien overuren’. En vissen is dan niet gewoon vermoeiend, maar vergt het uiterste van je zowel fysiek als mentaal.

 

kw 36 foto 4


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.