Vissig cadeautje voor de feestdagen


30 november 2017 | Redactie

Iedere sportvisser die wat verder wil kijken dan zijn hengel lang is – en willen we dat, een enkele uitzondering daargelaten, niet allemaal?- vindt het leuk om mooie onderwaterfoto’s te bekijken van vissen in hun natuurlijke leefomgeving. Geldt dat ook voor jou, dan is het vorige week verschenen fotoboek ‘De Groene Zee’ een ideaal cadeautje voor de komende feestdagen…

 

In 1999 verscheen de eerste druk van ‘De Groene Zee’, waarin de bij de lezers van ons Zeehengelsport magazine inmiddels welbekende duikers Peter Verhoog en Georgina Wiersma samen met Cees en Gertine Langmuur een prachtige collectie onderwaterfoto’s presenteerden. De vaak adembenemende portretten van allerlei vormen van onderwaterleven werden door diverse fotografen geschoten in het bijzondere leefmilieu van de Oosterschelde en Grevelingen, maar ook in de Noordzee.

 

Dit boek presenteerde een prachtig beeld van het leven onder de zeespiegel en dan niet op een exotisch koraalrif, maar gewoon ‘bij ons voor de deur’. En als je de enorme verscheidenheid aan dierlijk leven in dat kustwater ziet en de kleurenpracht aan zeewieren, sponzen, anemonen, kreeftachtigen en vissen, dan doet dat bijzondere biotoop amper onder voor zo’n koraalrif in de tropen.

 

Vissig cadeautje voor de feestdagen 02

Zeebaars, in de vrije natuur gefotografeerd door Janny Bosman.

 

Herziene druk

De eerste druk van dit destijds zeer goed ontvangen boek is al lang en breed uitverkocht en bovendien zijn er een dikke 15 jaar later de nodige nieuwe ontwikkelingen te melden. Zo wordt het milieu van het Haringvliet steeds dynamischer en interessanter en konden er inmiddels ook heel fraaie foto’s worden geschoten in de Waddenzee, die in de eerste editie van ‘De Groene Zee’ nog niet aan bod kwam. Bovendien zijn Georgina en Peter nauw betrokken bij het onderzoek aan de bescherming van haaien en roggen in ons kustwater en kwamen er van deze bijzondere diersoorten prachtige foto’s beschikbaar.


De heruitgave van ‘De Groene Zee’ is dus véél meer dan een herdruk alleen; de inhoud werd dermate uitgebreid dat ook de gelukkige bezitters van de eerste druk eigenlijk niet om deze nieuwe editie heen kunnen.

 

Vissig cadeautje voor de feestdagen 03

Vissig cadeautje voor de feestdagen 04

Peter Verhoog en Georgina Wiersma zijn zeer betrokken bij het wel en wee van onze inheemse haaien- en roggensoorten, zoals de gevlekte gladde haai en de pijlstaartrog. Foto’s: Peter Verhoog

 

Soortenjagers

Een bijzondere groep sportvissers die ‘De Groene Zee’ eigenlijk allemaal in hun boekenkast zouden moeten hebben staan, betreft de steeds maar toenemende groep van ‘soortenjagers’, hengelaars die net als vogelaars proberen om zoveel mogelijk in Nederlands water aangetroffen vissoorten op foto vast te leggen. Zij treffen in deze uitgave prachtige foto’s van allerlei soorten die ongetwijfeld hoog op hun respectievelijke verlanglijstjes staan, zoals de snotolf (Cyclopterus lumpus), de slakdolf (Liparis liparis) en het harnasmannetje (Agonus cataphractus). 

 

Vissig cadeautje voor de feestdagen 05

Vissig cadeautje voor de feestdagen 06

Vissig cadeautje voor de feestdagen 07

Geportretteerd in de vrije natuur, zoals deze gul, makrelen en een tong.
Foto’s: Peter Verhoog

 

Samenwerking

Hoewel de uitgave van ‘De Groene Zee’ een particulier initiatief betreft, werd op diverse vlakken samengewerkt met organisaties die nauw betrokken zijn bij het wel en wee van de fauna in onze zoute kustwateren, zoals het Wereld Natuur Fonds, Stichting Natuurmonumenten, Stichting De Noordzee, Nationaal Park Oosterschelde, de Dutch Shark Society en Sportvisserij Nederland.


Bij de feestelijke presentatie van deze aangevulde en gereviseerde heruitgave op donderdag 23 november jl. waren dan ook vertegenwoordigers van deze belangenbehartigers aanwezig. 

 

Vissig cadeautje voor de feestdagen 08

Het door de auteurs van handtekeningen voorziene eerste exemplaar werd gepresenteerd aan Kirsten Schuijt, directeur van WNF Nederland.

 

Geef het boek cadeau of vraag het voor de Kerst of Sinterklaas

‘De Groene Zee’ is voor € 17,95 te koop in een aantal duiksportwinkels door het gehele land. Zie daartoe de lijst van verkooppunten op: http://groene-zee.nl

 

Wil je dit van harte aanbevolen boek vanuit je luie stoel bestellen dan kan dat vanzelfsprekend ook. De verpakkings-/verzendkosten bedragen in dat geval € 3,95 en het boek wordt je dan in een traceerbaar brievenbuspakketje toegestuurd in een speciale, stevige verzenddoos.

 


 

Eenmalige korting

Voor de lezers van onze diverse specialistische magazines en de bezoekers van onze sites geldt daarbij een eenmalige korting van € 2,50. Bestel je het boek via de webshop, dan betaal je dus € 19,40 in plaats van € 21,90. incl. verzend/verpakkingskosten. 


Vermeld daartoe bij bestelling via http://groene-zee.nl/shop het codewoord hengel.

Namens de redacties van onze diverse specialistische magazines van harte aanbevolen!


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.