Karpervissen in de winter


29 december 2017 | Saron Debets

Het is donker en koud buiten. Binnen in de woonkamer is het aangenaam en heerlijk toeven. Liggend op een comfortabele bank, verzamel ik de kracht om het warme nest weer te verlaten. De drang naar ‘wintergoud’ wint het opnieuw… 

Gewapend met slechts 200 gram boilies ga ik de voordeur uit. Bij elke stap knarst de sneeuw onder mijn schoenen. Een koude rilling gaat over mijn rug en met een diepe zucht ontsnapt de warme adem tussen mijn lippen. Snel de auto in. Ik draai de sleutel om en wacht tot het gloeilampje uitgaat. De diesel start en al hortend en stotend, rol en glibber ik voorzichtig de straat uit.

Vissen als deze geven je tijdens de winter een warm gevoel.

 

 

Overdag

Terwijl bij de meeste vissers het visgerei al weken stof staat te vergaren, maak ik dagelijks de gang naar het water om te voeren. In plaats van afbouwen, doe ik er nog maar eens een tandje bij. De winter, normaal de periode waarin ik niet of minder vis, is tegenwoordig juist de tijd om er vaker op uit te trekken. Het wintervissen begint me namelijk steeds beter te bevallen. In de eerste plaats heb je geen, of nauwelijks nog andere vissers aan het water. De water- en stekkeuze zijn dus nagenoeg ongelimiteerd en je kunt werkelijk alle kanten op, dit in tegenstelling tot de andere periodes in het jaar. De rust aan de waterkant geeft me ook nog eens de mogelijkheid om lekker ongestoord iets op te bouwen. Het voeren, zij het vaak in zeer beperkte mate, doe ik dan ook graag en zeer regelmatig. 

 

karpervissen-in-de-winter-02

karpervissen-in-de-winter-03

Voor mij blijft de ‘shot on the hook’ een topper! Zéker in de winter. ‘Fluo’s’ zijn eveneens een dankbaar wapen om gebruik van te maken…

 

Aangezien ik graag korte wintersessies vis en van actie houd, kies ik wel altijd een water met een redelijk tot goed bestand aan karper. Dit vergroot mijn kansen op een winterse vis aanzienlijk. Hoe meer vis er immers op een water aanwezig is, des te meer ze moeten vreten en des te groter de kans op een aanbeet wordt. Ik laat de dun bezette, grote-vissen-putten dus bewust links liggen. 
Ik vis alleen overdag en heb dan ook helemaal geen zin om de lange, donkere maar vooral koude nachten door te halen en dit vind ik trouwens ook absoluut niet nodig. Mijn ervaring is namelijk dat de meeste beten gewoon overdag komen! Sessies van twee tot vier uur vissen zijn voor mij bij flinke kou prima uit te houden en als ik ze qua aastijden goed plan, heb ik vaak de buit al binnen. Het scheelt dus enorm veel tijd als je een water bevist waar deze tijden al bekend zijn. 
Ga ik echter een water voor het eerst bevissen, wat ik de winter overigens niet graag doe, dan is het zaak om zo snel mogelijk achter die aastijden te komen. Dit kan soms maar zeer kort zijn en met ‘kort’ bedoel ik dus één tot drie uur per dag en als je dan net niet aan het water bent… 

 

karpervissen-in-de-winter-04

Soms is het even zoeken naar de beste aastijden, maar wanneer je die hebt gevonden is het wintersucces nabij!

 

Plannen…

Om achter die aastijden te komen plan ik verschillende korte sessies op wisselende tijden. Het kan ook zijn dat ik er een paar keer voor 24 uur op uit trek, al hoewel dit gezien de zeer beperkte vistijd die ik tegenwoordig heb niet mijn voorkeur geniet. 

 

…er is immers altijd kans op een aanbeet, zolang de hengels inliggen…

 

Je moet dus even wat tijd investeren, maar vaak ontstaat na een aantal pogingen al een goed beeld en wordt het een stuk eenvoudiger om winterkarpers te vangen. Ik plan mijn sessies dan logischerwijs rond die aastijden en mijn ervaring is dat die tijden jaar-in-jaar-uit ongeveer hetzelfde blijven. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, er is immers altijd kans op een aanbeet, zolang de hengels inliggen. 
Nu is de ene dag de andere niet, net als de rest van het jaar is het weer tijdens de winter medebepalend voor de vangsten. Ik heb gemerkt dat gunstig visweer ’s winters de aastijden flink kunnen verlengen. Dan loont het dus zeker om langer door te vissen. Met ‘gunstig visweer’ bedoel ik een lekkere zuidwester die zachte lucht aanvoert. Dit is altijd een pre! En waar mogelijk zal ik mijn sessie op dit soort dagen plannen. Vergeet echter niet de koude, vaak met een noorder- of oosterwind, zonovergoten winterse dagen, want die zijn voor mij al meermaals zeer succesvol gebleken. De zon doet wat dat betreft wonderen en lijkt de vissen ook echt te activeren, terwijl het soms gewoon tegen het vriespunt of zelfs eronder is. Als er dan ook nog sneeuw ligt, is het feest helemaal compleet en kun je poseren met een winterse sneeuwkarper. Voor mij is dat trouwens het summum!

 

karpervissen-in-de-winter-05

Het wil niet zeggen dat op beter bezette wateren de vissen per definitie ook kleiner zijn.

 

De stekkeuze is natuurlijk een cruciale factor in het wel of niet hebben van wintersucces. Het ligt voor de hand dat de karpers graag beschutting zoeken in de winter. Plekken zoals bruggen, steigers, bomen en struiken zullen altijd een trekpleister vormen. Ze vinden hier naast beschutting en veiligheid alles wat ze nodig hebben en hoeven er vaak niet op uit om ergens anders hun kostje bij elkaar te zoeken. De ene plek is echter de andere niet, dus ook hier probeer ik proefondervindelijk uit te vinden welke stekken het beste zijn. Een klein water waar ik ‘s winters veel vis, heeft dieptes tot negen meter. Toen ik er ruim twintig jaar geleden voor het eerst in de winter viste, dacht ik dat het hoofdzakelijk op die diepere stekken te doen zou zijn. Wie verwacht de vissen dan nog op dieptes van minder dan een meter? 
Hier en daar staan echter ook wat struiken over en in het water. Onder één van die struiken staat slechts 50 cm tot één meter water. In mijn beleving was dat toen veel te weinig. Ik viste dan ook niet op die ondiepte, maar na uren blanken toch maar een hengel onder de struik gelegd. Het resultaat laat zich raden, binnen anderhalf uur had ik al zes vissen in mijn net gehad! Nu, ruim twintig jaar later is de situatie nog steeds hetzelfde en vang ik daar op eenvoudige wijze mijn vissen. 

 

karpervissen-in-de-winter-06

Het is soms bikkelen voor een vis, maar de kans is altijd aanwezig.

 

Maar er zijn natuurlijk ook genoeg wateren waar je geen obstakels hebt in de vorm van struiken, bomen, bruggen en dergelijke. Dan wordt het al een heel ander verhaal. Je hebt in eerste instantie geen aanknopingspunten en zult dus anders te werk moeten gaan. In dat geval kies ik ervoor om in ieder geval stekken met zeer verschillende dieptes uit te proberen. Een hengel ondiep en eentje zo diep mogelijk. Ik ga op zoek naar steile taludranden, kuilen, mosselbanken en andere interessante dingen onder water en probeer zo uit waar de vissen liggen en welke stekken ik aan het lopen kan krijgen. Dit blijft een kwestie van ‘trial and error’. Met het veelvuldig wisselen van stek en het ieder uur opnieuw ingooien op een andere plek probeer ik de vissen te lokaliseren. Een goed startpunt is een lopende najaarsstek, of een stek waar je eerder in het late najaar nog vis hebt gevangen. Vaak zijn dit ook goede winterstekken!

 

karpervissen-in-de-winter-07

karpervissen-in-de-winter-08

Als het lukt, dan is de voldoening groter dan in de zomer.

 

Afgelopen winter

Kerst zit erop, nog maar een paar dagen te gaan en het is alweer 2016. Het is nu al een aantal weken rustig aan het water. Ik heb in ieder geval geen vissers meer gezien, terwijl de rest van het jaar er nagenoeg altijd gasten aanwezig zijn. Een mooie tijd dus om weer rustig te starten met voeren en de stek weer lekker op te bouwen. 

 

karpervissen-in-de-winter-09

Dit is een veel gebruikte succesformule in mijn wintervisserij.

 

Ik heb inmiddels voor de derde dag achtereen gevoerd en wil nog voor de jaarwisseling de eerste sessie plannen. Ruim 15 jaar geleden heb ik het water ook tijdens het late najaar bevist en toen ving ik bijna alle vis - een uitzondering daar gelaten -, tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Mijn verwachtingen zijn eigenlijk dat het nu niet veel anders zal zijn. Daarom start ik rond tienen en kijk ik wat er gebeurt. Het water is grofweg op te delen in twee gedeeltes, een diep stuk tot ongeveer negen meter en een ondiep gedeelte dat zo’n drie tot vier meter diep is. Ik kies positie in het midden, dit is het smalste gedeelte van het water en vis één hengel naar links onderaan het talud op het diepe gedeelte en een hengel naar rechts op het ondiepere stuk. Ook hier weet ik weer uit het verleden dat vaak de hengel op het ondiepe beter loopt bij wat zachter winterweer en de diep geplaatste hengel juist weer andersom. 

 

De belletjes verplaatsen zich wat en voor mij is het dan ook onmiddellijk duidelijk dat het om vis gaat

 

Het is windstil en aan de frisse kant. De hengels liggen net op de steunen, het is tijd om mezelf te trakteren op een warme bak thee. Ik zit heerlijk comfortabel in mijn warmtepak en dito laarzen en al turend over het water zie ik wat belletjes aan de oppervlakte verschijnen. Het is op de stek onderaan het diepe talud, er staat hier een meter of acht water. De belletjes verplaatsen zich wat en voor mij is het dan ook onmiddellijk duidelijk dat het om vis gaat. Dit geeft me direct een goed gevoel en gerustgesteld neem ik en slok uit de dampende mok thee. Dan zie ik mijn lijn, die ik volledig slap had hangen, uit het water komen en strak lopen. De hanger gaat rustig omhoog en de pieper geeft de eerste tonen af. Gehaast zet ik mijn thee aan de kant en grijp ik de hengel uit de steunen. Dat is snel! De hengel ligt nog geen kwartier. 
Gewoontegetrouw kijk ik tijdens de dril even op mijn horloge, het is kwart voor elf. De goede aasperiode is eigenlijk net ingegaan, heerlijk dit… De vis komt relatief eenvoudig richting de kant en na een paar tegenstrubbelingen schuif ik het net onder een mooie schub. De eerste winterkarper is in ieder geval weer binnen.

 

karpervissen-in-de-winter-10

Even checken en dan snel aan de thee!

 

De haak, natuurlijk met een ‘shot on the hook’ zit stevig verankerd in de onderlip. Die was in ieder geval nooit losgeschoten. Ik maak tegenwoordig bijna altijd gebruik van een ‘shot’. Zo weet ik zeker dat de haak agressief naar beneden klapt bij een trage aasopname. Het aantal vissen dat ik in het midden van de onderlip haak, is in ieder geval flink toegenomen sinds ik ze op de haak heb zitten. Voordat ik opnieuw de hair met een gesoakte bol beaas, controleer ik nog snel even de haakpunt. Bij twijfel vervang ik onmiddellijk de onderlijn en dat is nu ook het geval. Een ‘vers’ onderlijntje wordt voorzien van een soaker. Ik snijd aan twee kanten een stukje af zodat ik een schijfje overhoud. Even net iets anders dan de standaard boilie. Laat overigens nooit je haak in de soak zitten! Er zijn vissers die een complete onderlijn er langere tijd in hangen. Zo krijg je natuurlijk geen vieze vingers met het beazen, echter vergeten ze dat er in veel soaks ook zout zit. Zeker bij ‘de stinkers’… Dit versnelt het corrosieproces enorm en uitgerekend je haakpunt zal als eerste worden weggevreten! Na een paar dagen/weken haal je de onderlijn uit de soak, je ziet dan door de soak vaak niet dat de haakpunt al volledig is opgelost. Niet doen dus! 

 

Gouden sneeuwkarper!

Nadat ik de hengel opnieuw heb ingegooid voer ik een vijftal boilies bij. Mijn thee is inmiddels koud geworden dus trakteer ik mezelf op een nieuw bakkie. Een uurtje gaat voorbij en dan plots een paar piepen. Wederom is het mijn linker waker die omhoog gaat. Dat loopt lekker zo! Met twee mooie schubs sluit ik de eerste sessie tevreden af. Nog even een paar handjes boilies voeren en dan lekker naar huis. 

 

karpervissen-in-de-winter-11

Ik kan mijn ogen amper geloven…

 

Een paar dagen later ben ik terug. Door andere verplichtingen, ben ik wel wat later op de dag dan normaal, maar ik kon het niet laten om te gaan want het heeft gesneeuwd. Een karper vangen in de sneeuw blijft een speciale gebeurtenis. Wanneer ik in de gelegenheid ben om te gaan, maak ik ook gebruik van die kans om een vis te vangen. De temperatuur ligt nu rond het vriespunt, maar met dit zonnige weer heb ik het gevoel dat er nog wel eens een verrassing in kan zitten. Ik start zo rond twee uur in de middag, normaal is de beste tijd al geweest, maar met de hele dag zon en nauwelijks wind is het toch heerlijk toeven langs de waterkant. De zon zou de karpers maar zo eens extra kunnen activeren. Ik geniet dan ook met volle teugen. Wat zou het toch gaaf zijn als ik nu een vis zou kunnen vangen!  De eerste twee uur zijn al verstreken en net als ik begin te twijfelen krijg ik toch een aanbeet. De dril voelt een beetje vreemd aan en even twijfel of ik met een brasem van doen heb. Dan zie ik ineens een kleine oranje vlek in het water. Eenmaal aan de oppervlakte en in het volle zonlicht lijkt het wel een klomp goud die ik aan de haak heb. Het is een kleine koi! Verbaasd, maar dolblij trek ik deze gouden sneeuwkarper over het netkoord. Hoe briljant is dit?

 

karpervissen-in-de-winter-12

Ik ben dolblij met deze gouden sneeuwkarper.

 

Alsof dat nog niet genoeg is, krijg ik kort daarna opnieuw een aanbeet. Dit is duidelijk een betere vis. De hengel gaat goed krom en de vis scheert rustig van links naar rechts. In dit winterse decor is het geen straf om lekker in een kromme hengel hangen, ik geniet dan ook volop. Een mooie schubkarper komt rustig naar boven en met de laatste zonnestralen van de dag kan ik de vis goed zien in het heldere water. ‘Kom op dan’, denk ik bij mezelf, ‘deze moet ik hebben!’ Yes, hij is binnen. Ook deze zit prachtig gehaakt en voordat de zon helemaal verdwijnt worden er een paar prachtige platen in de sneeuw geschoten. 
Dit is voor mij wintervissen pur sang! De afgelopen winter was wat dat betreft een groot succes. Ik heb heerlijk gevist en in relatief weinig tijd zeer goed op meerdere wateren kunnen vangen. 

 

karpervissen-in-de-winter-13

‘As cold as ice…’

 

Wanneer je ze weet te vinden en het ook nog eens slim aanpakt blijkt het wintervissen helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Sterker nog, ik heb deze winter in sommige sessies veel beter gevangen dan tijdens de rest van het seizoen. Eens kijken of ik het deze winter kan herhalen! 

 

‘Screw it!’

 De afgelopen winter stond ook in het teken van het testen van een nieuw, maar vooral innovatief product. De ‘weight screw’, een door Pieter en Koen bedacht tungsten draaigewichtje dat je in je boilie, snowman of pop-up kunt draaien. Ik mag graag met een aangepaste snowman vissen. Deze maak ik met een halve zinkende boilie en een halve popup. Deze montage verzwaar ik altijd, omdat ik niet van langzaam zinkende of kritisch uitgebalanceerde aaspresentaties houd. 

 

karpervissen-in-de-winter-14

karpervissen-in-de-winter-15

Een ‘weight screw’ in actie.

 

Een beetje waterverplaatsing door de vis kan er namelijk al voor zorgen dat je onderlijn gestrekt komt te liggen en zo de kans op een succesvolle opname drastisch beperken. Een gestrekte onderlijn heeft immers een zogenaamde ‘blinde hoek’. Als de vis vanaf het lood komt aanzwemmen, kan hij het aas niet of nauwelijks opnemen omdat de onderlijn al volledig gestrekt is. Dit is dus iets wat ik graag zo lang mogelijk wil voorkomen. Vandaar dat ik mijn presentatie altijd verzwaar. Eerder deed ik dit met een grote loodhagel op de hair. Maar dit gaf nog niet altijd het gewenste resultaat. De presentatie stond niet mooi rechtop en in mijn ogen kan dit de aasopname ook belemmeren. De ‘weight screw’ moet een soepele aasopname kunnen garanderen en ervoor zorgen dat mijn aas door een beetje waterverplaatsing, niet heen en weer dwarrelt en zo de onderlijn volledig strekt. Dit handige tungsten draaigewichtje met een ideale, platte vorm kan op eenvoudige wijze in de onderkant van de boilie gedraaid worden. De platte vorm van het gewichtje zorgt ervoor dat de snowman altijd perfect recht staat en dat de boilies niet meer kunnen gaan schuiven op de hair! Tevens ben ik er stellig van overtuigd dat dit extra gewichtje ervoor zorgt dat de aaspresentatie sneller naar de onderkant van de bek zakt en dus eerder zal prikken. Dit in tegenstelling tot kritisch uitgebalanceerd haakaas dat alle kanten op dwarrelt. 

 

Dit artikel verscheen eerder in ons magazine Dé Karperwereld. Sommige artikelen verschijnen later online, weer andere avonturen blijven in het papier gevangen… Ben jij ook een fanatieke karpervisser en wil je graag voortaan de beste artikelen als eerste lezen? Neem dan nu een voordelig abonnement en ontvang ’s lands oudste karpermagazine voortaan ‘vers van de pers’ in huis. Hoe…: klik hier!


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.