Fotostory: Alles op een rijtje in het najaar…


01 januari 2018 | Willem Kwinten

Vorig najaar vielen alle puzzelstukjes op de juiste plek voor Willem Kwinten; hij weet een aantal parels van de mooiste categorie te vangen. Maar deze vissen kwamen natuurlijk ook weer niet vanzelf op de kant. In dit verhaal neemt Willem jullie mee in het avontuur en vertelt hij hoe hij het voor elkaar kreeg deze vissen te vangen. 

 

Hoewel het voor mij absoluut geen ‘must’ is om altijd maar te vangen zijn het uiteindelijk wel de karpers die me telkens naar het water blijven lokken. Afgelopen najaar stonden mijn zinnen dan ook op een watertje waar een aantal van die rasechte Nederlandse parels zwemmen… 

 

Fotostory 02

Genieten doe ik altijd, maar uiteraard het meest als ‘ie afloopt’!

 

Het water in kwestie is een relatief klein en toch ook zeer pittig water waar de vissen het klappen van de zweep maar al te goed kennen. Er mag enkel overdag gevist worden en nachtvissen is uit den boze, er wordt namelijk streng gecontroleerd. Al een jaar of twee vis ik hier af en toe een dagje, maar in al die tijd wist ik slechts één vis te vangen. Niet echt om over naar huis te schrijven dus… 

 

 

 


 

Ik zit in een lekkere flow en dan is geen uitdaging me te groot

 


 

 

 

Het afgelopen jaar heb ik op verschillende wateren gevist en overal wist ik mijn visjes te vangen. Ik zit in een lekkere flow en dan is geen uitdaging me te groot. Op naar dit dressuurwatertje! 

 

fotostory-alles-op-een-rijtje-in-het-najaar-03

Het zijn parels als deze die me naar het water lokken.

 

Fotostory04

Een lekkere flow…

 

Op het betreffende water zwemt niet veel vis, maar wel een aantal zeer mooi beschubte spiegelkarpers. Het najaar is inmiddels in volle gang en met het eerste onstuimige weer achter de rug is het wachten op de eerste nachtvorst. Ik besef dat het niet makkelijk zal worden om één van de parels te vangen, maar aangezien mijn jaar toch al lang geslaagd is ben ik klaar voor een alles of niets offensief. 

 

Fotostory 05

Het is alles of niets maar mijn jaar is toch al lang geslaagd!

 

Ik wist dat er veel gevoerd werd op het watertje, iets dat me psychologisch erg tegen werkt. Telkens als ik aan het watertje zit komt er wel iemand voeren. De ene slechts een handje, de andere een volle emmer. Zo gaat het op veel wateren en helaas komt dat de vangsten niet ten goede. Voedselnijd is ver te zoeken en de vissen azen met de grootste voorzichtigheid. Ze groeien er wel goed van, dat is dan weer een voordeel !?


Fotostory 06

Het najaar is een prachtig seizoen en ik geniet dan ook optimaal!

 

Ik bedacht me het watertje helemaal anders aanpakken dan de rest dat deed. Er zouden geen emmers voer aan te passen komen, hooguit een paar handjes én een paar liter water. Dat laatste zou een belangrijke factor blijken in het doorbreken van de dressuur. 

 

Fotostory 07

Het water geeft haar schatten prijs; het najaarsgoud wordt onthult. 

 

Voorgeweekt

Er staat een vroege ochtend vissen met Jop op de planning. We besluiten de wekker abnormaal vroeg te zetten en die ochtend staan we al om half 6 aan het water. Het is nog donker en als struikrovers banen we ons door de struiken. We nemen plaats op een sneaky plekje waarvan ik weet dat er in dit gedeelte van het water zelden gevoerd wordt. Het is namelijk een kleine kom van het water waar je normaal gesproken niet snel vis zou verwachten. Toch heb ik meerdere keren aanwijzingen gezien dat de vissen zich hier veilig wanen, ver weg van de met boilies (en soms dus ook haken) bezaaide bodem in het andere gedeelte van het water.

 

Met twee uiterst precieze onderhandse worpjes worden de rigs op schone plekjes tussen het wier gepositioneerd. De ene single hookbait in de vorm van een afgebrokkeld pop-upje op een hinged-stiff rig en de andere met een voorgeweekte boilie zonder extra toevoeging. Deze voorgeweekte boilie wordt omringd door een handjevol soortgenoten op telkens een metertje of twee afstand van elkaar. Het idee hierachter is dat de gedresseerde karpers deze voorgeweekte boilies als ‘vergeten’ zien en slechts één azende vis voldoende is om het spoortje te volgen en bij het haak-aas uit te komen. 

 

 

 


 

Je raadt het al; die allerlaatste ochtendsessie was het goed raak!

 


 

 

 

Die ochtend blijkt het spoortje van voorgeweekte boilies direct een sleutel tot succes want twee prachtige vissen vinden de weg naar het landingsnet. Veel mooier worden ze niet in mijn ogen en dit is dan ook precies waarom ik toch besloot om dit druk beviste watertje aan te pakken. Met deze twee vissen ‘in the pocket’ was de voldoening al enorm groot, maar ik wist toen nog niet wat ging komen…

 

Fotostory08

Veel mooier worden ze in mijn ogen niet!

 

Topvis

Diezelfde week zet ik flink door en vis ik nog een aantal vroege uurtjes voor school. Ik weet steeds elke sessie één vis te vangen en de motivatie is torenhoog. Er staat echter een vakantie naar Engeland voor de deur en ook spelbederver nachtvorst laat zich zien op de weersvoorspelling. Met nog één ochtendsessie te gaan, weet ik dat het de laatste kans is op de topvis van het water, een rijenkarper zoals ik deze nog maar zelden heb gezien…

 

Fotostory09

Jop wist deze hoog gebouwde schub te strikken.

 

Fotostory10

Iedere ochtendsessie vang ik één vis wat het vertrouwen torenhoog maakt. 

 

Je raadt het al; die allerlaatste ochtendsessie was het goed raak! Al na een uurtje vissen wezen enkele piepen mij op een gehaakte vis en na een uiterst slopende dril op het kleine, vlijmscherpe haakje weet ik het net onder de koningin van het water te steken. Die eerste blik in het landingsnet kan ik hier met duizend woorden nog niet beschrijven. Mijn god, wat een vis! 

 

Fotostory11

De klap op de vuurpijl van een meer dan geslaagd seizoen!

 

Het was een kwestie van alles of niets en jullie begrijpen wel dat mijn toch al geslaagde jaar in mijn ogen ultiem is geworden. Ik had niet meer durven wensen en met al deze mooie herinneringen ga ik vol goede moed het nieuwe seizoen tegemoet! 

 

Dit artikel verscheen eerder in ons magazine Dé Karperwereld. Sommige artikelen verschijnen later online, weer andere avonturen blijven in het papier gevangen… Ben jij ook een fanatieke karpervisser en wil je graag voortaan de beste artikelen als eerste lezen? Neem dan nu een voordelig abonnement en ontvang ’s lands oudste karpermagazine voortaan ‘vers van de pers’ in huis. Hoe…: klik hier!


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.