Karperrigs: Spinnarig – effectieve pop-up rig zonder knopen


14 januari 2018 | Hielke Meijer

Geen knopen, stevig materiaal, 360 graden bewegingsvrijheid, agressief prikken, nauwelijks of niet in de war te gooien én het vermogen om telkens weer opnieuw gestrekt te liggen. Dit ongeacht hoe vaak een vis het aas, zonder zich te prikken, opneemt…

De eerste nacht op de nieuwe stek is het gelijk weer raak en weet ik een gave schub te vangen.

 

Vorig jaar kwam ik op YouTube een filmpje tegen over deze zogenaamde spinnarig of Ronnie rig. Nog nooit had ik ervan gehoord en eerlijk gezegd heb ik ook nu nog steeds geen flauw idee wie Ronnie is. Wel weet ik inmiddels dat de bovengenoemde eigenschappen allemaal samenkomen in deze, in Engeland immens populaire, pop-up rig. Na die eerste kennismaking in februari ben ik afgelopen zomer pas echt gaan experimenteren met het maken en gebruiken van deze onderlijn. Sindsdien is het mijn favoriete wapen in de jacht op karper geworden.

 

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-02

Dit is hem in volle glorie, klaar voor gebruik!

 

Vertrouwen vangt

Onderlijnen, naast aas, wellicht het meest besproken en beschreven onderwerp in het karperwereldje. Hoewel ik altijd kritisch ben geweest op de laatste centimeters van mijn set-up ben ik niet iemand die het wiel graag opnieuw wil uitvinden. Ik vertrouw op slechts enkele rigs die zich in het verleden hebben bewezen. Een soepel rigje met een langstelige haak en een stijve ‘D’, een combi-rig en een omgekeerde variant daarop en sinds enkele jaren ook de chod en de hinged stiff rig voor het vissen met pop-ups. Toch doorbreekt mijn nieuwsgierigheid heel af en toe de vaste patronen en probeer ik wat nieuws. Meestal ontstaat een dergelijke poging naar aanleiding van een aantal blanks, je weet wel, wanneer de twijfel toeslaat. Voor menig karpervisser een bekend fenomeen. Afgelopen juni had ik zo’n moment. Na enkele sessies zonder aanbeet had ik eindelijk de vissen gevonden. 

 

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-03

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-04

Vertrouwen: Genietend in de schitterende zonsopkomst schiet ik ’s ochtends wat platen met de zelfontspanner.

 

Een groep karpers had zich verzameld in een grote baai. Lang verhaal kort: ik verspeelde die nacht twee vissen. Losschieters op de chod rig. De twijfel sloeg behoorlijk toe en ik besloot hierop de stek een week te gaan aanvoeren voor een goed voorbereide revanche. Wanneer ik het weekend erop weer aan het water zit voor een nacht afromen moet ik opeens weer aan Ronnie denken. Die ene rig van dat filmpje op YouTube, misschien moet ik die eens proberen? Na wat prutsen, krimpen en stomen bevestig ik twee pop-ups aan even zoveel onderlijnen. Ik controleer de montages nog even in de ondiepe oeverzone en ben eigenlijk wel tevreden met het resultaat. Ik vaar beide hengels uit en zoek daarna de slaapzak op. Ik vang die nacht twee schitterende vissen. Beide op de nieuwe onderlijn. Beide keurig gehaakt. Genietend in de schitterende zonsopkomst schiet ik ’s ochtends wat platen met de zelfontspanner.

 

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-05
De zomer vliegt voorbij en ik weet elke sessie wel enkele vissen te vangen. 

 

Tevreden en met een brede grijns op mijn gezicht pak ik daarna het boeltje bij elkaar. Het belangrijkste wat een karpervisser kan hebben is terug: ik heb weer vertrouwen in mijn aanpak. ‘Vertrouwen vangt’ is een veel gehoorde opmerking en ik besluit daarom de gekozen aanpak te blijven toepassen. De zomer vliegt voorbij en ik weet elke sessie wel enkele vissen te vangen. 
Wanneer de stek in de baai na een paar weken uiteindelijk stil valt heb ik de vis gelukkig snel weer gevonden in een andere zone. Het zelfde truucje volgt. Om de dag een beetje voer en in het weekend afromen. De eerste nacht op de nieuwe stek is het gelijk weer raak en weet ik een gave schub te vangen. 

 

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-06

De spinnarig is inmiddels mijn favoriete wapen geworden.

 

Toch wordt niet elke aanbeet hier verzilverd. De enige losser die ik op de spinnarig moet incasseren is bij, naar alle waarschijnlijkheid, de grootste inwoner van de plas. Vroeg in de ochtend krijg ik een snoeiharde aanbeet en hoewel ik op behoorlijke afstand vis kan ik zien dat iets het wateroppervlakte doorkliefd. Aangezien ik op 8,5 meter diepte vis kan dit eigenlijk maar één ding betekenen. De steur. Na slechts enkele seconden los ik de vis, maar de gerafelde lijn bevestigd het vermoeden. Wanneer het najaar haar intrede doet valt echter ook deze stek helaas stil. Op de gehele plas wordt slecht gevangen en waarschijnlijk zijn de aanhoudende oostenwind en hoge luchtdruk hier debet aan. Het lukt me niet meer om de vis te lokaliseren en omdat ik niet passief wil blijven afwachten tot de vis weer mijn kant opkomt besluit ik een ander, iets beter bezet water, aan te pakken. Bijkomend voordeel is dat ik op deze plas geen boot nodig heb en daarom veel actiever kan vissen. De keuze pakt direct goed uit. De vissen laten zich makkelijk zien en door te reageren op activiteit kan ik in enkele korte sessies een paar prachtige vissen vangen. Eén sessie steekt er met kop en schouders boven uit. Een vrije maandag staat in de planning en de weersverwachtingen zijn goed. Een koude maar zonovergoten dag is voorspeld.

 

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-07

Het behoeft geen toelichting dat ik de rest van die dag op een wolk zit.

 

Al heel vroeg zit ik die ochtend in de auto en rond half zes heb ik beide hengels inliggen. In het eerste licht vang ik een dikke, spatstrakke schubkarper. Na wat platen te hebben geschoten in de inmiddels doorgekomen najaarszon, een straffe bak koffie en twee krentenbollen zie ik aan de overkant een vis springen. Ik besluit gelijk te verkassen en slechts een half uur later ligt er een echte karaktervis op de mat. Een stokoude rijen met een woeste kop. Het behoeft geen toelichting dat ik de rest van die dag op een wolk zit. 

 

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-09

Voorvoeren blijkt vruchten af te werpen.

 

Nieuwe favoriet

Ik ben er van overtuigd dat het lokaliseren en voorvoeren van de vis voor mij de belangrijkste succesfactoren zijn geweest afgelopen periode Succes toedichten aan alleen een rig vind ik sowieso veel te kort door de bocht, want vang je dankzij of ondanks de gebruikte onderlijn? Wel ben ik inmiddels overtuigd geraakt van de effectiviteit van de spinnarig. Het is een simpel en degelijk onderlijntje waarmee ik tot nu toe nog geen enkele karper gelost heb. Betrouwbaarheid is daarom misschien nog wel de meest belangrijke eigenschap. Tel daarbij op dat het merendeel van de gevangen vissen keurig gehaakt zaten en je begrijpt mijn enthousiasme. Een nieuwe favoriete pop-up rig is geboren. Nu ben ik al langer enorme fan van het vissen met pop-ups. Het feit dat pop-ups namelijk net iets meer bewegingsvrijheid hebben en boven de bodem zweven doet mij vertrouwen dat ze eerder opgemerkt worden door karpers. Daarnaast bieden ze je de mogelijkheid om creatief te zijn. Pop-ups worden namelijk niet gegeten, maar enkel opgemerkt en vervolgens hopelijk opgezogen. Met dit in het achterhoofd kun je dus naar hartenlust experimenteren met liquids, soaks, dips en kleuren. In de koudere maanden en voor mijn instant visserij maak ik bijvoorbeeld graag gebruik van opvallend gekleurde pop-ups voorzien van een beste laag Goo.

 

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-10
Voor mijn instant visserij maak graag gebruik van opvallend gekleurde pop-ups.

 

Wanneer ik echter op een voerplek vis kies ik liever voor een zelfde soort pop-up als de rest van mijn aas maar dan met een veel hogere dosering van dezelfde attractors. Een ander groot voordeel van het vissen met pop-ups is dat je met een goed gemaakte pop-up rig de haak, naar mijn mening, makkelijker in de juiste positie kunt sturen. Nu zijn er nogal wat verschillende pop-up rigs. Met name de chod en de stiff hinged rig zijn twee van de meest bekende. Vooral de prik eigenschappen van deze twee onderlijnen zijn fenomenaal en beide zijn nauwelijks in de war te gooien. Het enige nadeel dat ik echter soms ervaar is dat de gebruikte materialen voor deze rigs wat bewerkelijk kunnen zijn en dat het knopen lastiger wordt naarmate je de pop-up lager boven de bodem wil presenteren. Met name op voerstekken wil ik graag een zo laag mogelijke pop-up presentatie hebben. De spinnarig biedt hiervoor de ideale oplossing. Geen lastige knopen, maar enkel degelijk en stevig materiaal. Sterker nog; door de wijze waarop ik de rig vervaardig komt er geen enkele knoop aan te pas en omdat de haak het enige deel van de rig is dat omhoog staat is de aanbieding van de pop-up ook nog eens extreem laag.

 

Spinna rig stap-voor-stap

 

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-11

1. Bevestig een Kurvshank haak maat 4 of 2 aan een quick change ring swivel. Soms is het nodig de swivel met bijvoorbeeld een mesje iets meer open te zetten om deze makkelijker door het oog van de haak te krijgen.

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-12

2. Schuif een stukje krimpkous over de haak om de verbinding met de swivel te fixeren.

 

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-13

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-14

3. Schuif vervolgens een micro swivel en een hookbead over de haakpunt. De hookbead positioneer ik bij voorkeur tegenover de weerhaak.

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-15

4. Knip nu circa 25 cm Hybrid Stiff af.

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-16

5. De zojuist gecreëerde haak sectie verbind je nu middels een krimp aan de Hybrid Stiff.

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-17

6. Aan het einde van de boom section verbind je, eveneens met een krimp, een flexi-ring swivel maat 8.

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-18

7. Stoom nu het geheel mooi recht en krimp de krimpkous om de haak/swivel verbinding.

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-19

8. Neem nu wat bait floss en rijg dit door het oog van de micro swivel. Schuif hier een pop-up op en brand de uiteinden in een bolletje.

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-20

9. Om je rig te balanceren plak je uiteindelijk nog wat putty op de krimp bij de haak sectie.

Vergeet niet je rig voor het vissen nog eve te controleren in de oeverzone.

 
Zónder knoop

De spinnarig bestaat kortweg uit twee onderdelen. Een stijve hefboom ofwel ‘boom section’ van circa 10 tot 15 cm en een roterende haak. Voor de ‘boom section’ maak ik, afhankelijk van de bodem waarop gevist wordt en de lengte die ik wil hebben, het liefst gebruik van Hybrid stiff of het nieuwe Boom. Doordat de ‘boom section’ van één van deze twee enorm stijve materialen vervaardigd wordt, gooit de rig niet of nauwelijks in de war. Ook heeft deze hierdoor het vermogen zich te ‘resetten’ wanneer een vis het aas wel opneemt maar zich, onverhoopt, niet prikt. Inmiddels weten we namelijk allemaal van de verschillende beelden uit onderwaterfilmpjes dat dit vaker gebeurt dan ons lief is.

 

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-21
Boom laat zich perfect krimpen en is door zijn stijfheid nauwelijks in de war te gooien.

 

De haaksectie vervaardig ik met behulp van een quick change ring swivel waaraan ik een Kurvshank bevestig. Deze haak heeft een vlijmscherpe rechte haakpunt en door de haak en de swivel te fixeren met krimpkous krijg je een erg langstijlige haak die extreem snel prikt. Na een aanbeet zal de wartel/haak verbinding echter flexibel genoeg zijn om geen schade aan te richten in de bek van de karper zoals dat bijvoorbeeld met een benthook nog wel eens kan gebeuren. De pop-up bevestig ik eenvoudig met wat baitfloss aan een micro swivel die ik op de haakbocht schuif en fixeer met een hookbead. Hierdoor heeft de pop-up maximale bewegingsvrijheid. Verder knoop ik de rig niet, maar maak ik enkel gebruik van zogeheten krimps om de materialen te verbinden. Het resultaat is een super nette presentatie zonder één enkele knoop. Om het geheel af te maken balanceer ik mijn pop-up uit met wat putty die ik netjes om de krimp bij de haak kan plakken. Voor mijn visserij op wateren met weinig tot geen obstakels en binnen werpafstand gebruik ik bij voorkeur lichte componenten om een zo geraffineerd mogelijke presentatie te hebben. Een Kurvshank maat 4 bevestigt aan een quick change ring swivel maat 11, een kleine 15mm pop-up en een 3 oz lood zijn voor deze situaties perfect.

 

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-22
Uitvaren en drillen vanuit een boot biedt natuurlijk heel veel zekerheden, toch is de spinnarig uitmuntend om vanaf de kant in te zetten!

 

Wanneer ik er echter met de boot op uit ga op groter water, vissend met gevlochten lijn op afstand en met veel wiervelden, kies ik voor een wat stevigere aanpak. Een Kurvshank XX maat 2 bevestigt aan een quick change ring swivel maat 8, een 22 mm pop-up en een 4 oz lood komen dan beter tot hun recht. 
 
De spinnarig gebruik ik bij voorkeur in combinatie met een leadcore helicopter systeem. De werpeigenschappen van een dergelijke montage zijn fantastisch en met een no trace bead tevens ontzettend visveilig. Met een quick link aan het einde van de leader is het ook nog eens erg eenvoudig om lood te verwisselen of om het lood er tijdens transport af te halen. Iets dat me met korte dagsessies zeker goed bevalt. Snel kunnen inspelen op verandering is dan van belang. Daar waar activiteit van karper valt te bespeuren gaan de lijnen zo snel mogelijk te water. Ik maak me daarbij niet druk over de exacte bodemgesteldheid. Wanneer ik het lood redelijk hard voel neerkomen en ik de pop-up niet te kritisch uitgebalanceerd heb weet ik dat ik scherp zit te vissen. Ik ben overigens, wanneer ik vanuit de boot vis, juist wel kritisch over de bodemgesteldheid.

 

karperrig-spinnarig-effectieve-pop-up-rig-zonder-knopen-23
Eerst goed voorbereid en vervolgens is het driltijd, met vertrouwen!

 

Het voordeel bij het bootvissen met een pop-up rig aan een helikopter montage is namelijk dat je bij het uitvaren goed je stek kunt aftasten met je lood zonder dat je haak direct contact maakt met de bodem. Hierdoor is soms net dat ene plekje te vinden waar de bodem net even harder is dan de rest van de onderwateromgeving. Eenmaal zo’n hard plaatje gevonden kun je de rig direct laten liggen in de wetenschap dat je haak scherp en je presentatie goed is. Zowel actief vissend met licht materiaal als op grote afstand met de boot, de spinnarig heeft me nog niet teleurgesteld. Geen heilig middel, maar zeer zeker simpel, veelzijdig, betrouwbaar en effectief!

 

Dit artikel verscheen eerder in ons magazine Dé Karperwereld. Sommige artikelen verschijnen later online, weer andere avonturen blijven in het papier gevangen… Ben jij ook een fanatieke karpervisser en wil je graag voortaan de beste artikelen als eerste lezen? Neem dan nu een voordelig abonnement en ontvang ’s lands oudste karpermagazine voortaan ‘vers van de pers’ in huis. Hoe…: klik hier!


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.