Riviervissen Campingstijl


24 januari 2016 | Koen van Rens

Weinig karpervissers zijn honkvast. Laat staan dat er bij zijn die al vanaf 2012 één en dezelfde stek bevissen en nooit ergens anders. Het wordt echter anders als je zoals Koen van Rens in het bezit bent van een stacaravan aan de Maas in Wallonië, er een tweede thuis hebt, vrienden en een ‘kleine familie’ met 40 vaste caravans. Je woont als het ware op je stek…

Je treft ze soms een stuk lelijker…

 

Na enkele jaren ‘La Meuse’ bevist te hebben in de buurt van Verdun (Noord-Frankrijk), besloot de Franse regering Staffordshire Bull Terriërs te verbieden. Ik moest met mijn gezin en mijn honden, op zoek naar een ander plekje aan de Maas. In het begin baalde ik enorm, maar later was ik Frankrijk dankbaar…

 

Campingvissen 2.0

Tegenwoordig sta ik dus met mijn tweede huis in België aan een gekanaliseerd stuk rivier van zo’n 90 meter breed, vijf tot zes meter diep, drie taluds en 4,5 kilometer lang tussen de barrages. Afijn, ik begon met een keiharde blank van 14 dagen in de zomer! Maar ik heb het niet opgegeven; het is er te leuk, gezellig en bovendien een mooie plek!

 

Riviervissen Campingstijl 2

Een redelijk kansloze situatie.

 

Dat wordt najaar-sessies draaien dus, terug tijdens de maanden met een ‘r’ in naam. Maar de Maas blijkt niet zomaar haar geheimen prijs te geven. Het is een moeilijke visserij en dat in een water met veel drijfvuil, takken, omgevallen bomen, maar ook met toiletpapier opgehoopt op de voorslagknoop! Later leerde ik dat er de behoeften van zo’n 10.000 mensen rechtstreeks in mijn nieuwe liefde verdwenen… Ellende! Gelukkig zijn de riolen tegenwoordig aangesloten op een zuivering. Alleen zou ik tegenwoordig zeggen ‘met stront was het beter’; alle dagen bruin water met de nodige vangsten én dat is tegenwoordig wel anders. Maar goed dan maar het materiaal aangepast. Dus 43/00 nylon en géén voorslag, want… Les één, stroming en vuil in combinatie met een gevlochten lijn als voorslag: géén goed idee!

 

Riviervissen Campingstijl 3

Mijn allereerste uit Wallonië, alweer meer dan drie jaar geleden.

 

Stroming en vangsten

Nu ben ik drie jaar verder. Met vooral veel blanks door heel eigenwijs doorvissen, ook wanneer de stroming afneemt. Maar ook met hallelujamomenten; als het moeilijk vissen is, blijkt de Maas soms erg voorspelbaar te worden. Het ‘wereldwijde web’ biedt daarbij uitkomst, want zo weet ik vooraf al hoeveel kubieke meter water er op dat moment doorheen stroomt en aan de hand daarvan kan ik de waarschijnlijkheid van een vangst inschatten. De grens van vangen of niet, blijkt rond de 100 m3 per seconde  te liggen. Tot  350 m3 per seconde is ze op een redelijk visveilige manier bevisbaar en daarboven kies ik het hazenpad. Onder de 100 m3 per seconde blijft er wel de kans op meerval en barbeel, dus vis ik meestal stug door. Overdag gebeurt er eigenlijk niets qua visserij. Het gezellige campingleven komt dan natuurlijk om de hoek kijken en ook dat voedt mijn passie. Petanque spelen, genieten van de omgeving en de bourgondische levensstijl. Genoeg vertier en vermaak.

 

Riviervissen Campingstijl 4
En dan als alles meezit!

 

De vissen

Zoals alom bekend zwemmen er heel grote vissen in Maas. In België concentreert zich dat vooral rond de centrales en industriegebieden in de buurt van Luik. Persoonlijk heb ik de behoefte niet om mijzelf te mengen in al die gekte rond een industriële omgeving met zware concurrentie vanwege een aantal erg grote vissen. Ik geniet ook van de gezworen karaktervechters met een gemiddeld gewicht van rond de 13 kilo, die slechts eens per jaar de binnenkant van een schepnet zien. Van bijvangsten als barbeel en meerval kan ik ook prima genieten, maar goed kopvoorns en brasems zijn daarentegen vaak ronduit ellendig te noemen. Een langere hair, met daarop twee of drie boilies met minstens twee centimeter ruimte tussen haak en aas, biedt vaak uitkomst.

 

Riviervissen Campingstijl 5

Drie bollen op een lange hair.

Riviervissen Campingstijl 61

Volle bak met de stroming vandaag!

Slotakkoord

De Maas, La Meuse, het is en blijft een ware dame. De haar uit stenen bestaande bodem, maakt haar hard, en ook helder en mooi – maar meestal is ze dan niet productief. Wordt ze bruin en ‘vals’ dan geeft ze soms plots wat van haar geheimen prijs! Het is een wispelturig ding, dat door goed te observeren echter ook best bereikbaar blijkt te zijn.
Schuim, takken, bladeren en soms hele bomen komen voorbij. Toch maakt dit alles dat er soms diverse drastische aanpassingen mogelijk zijn. Zoals een voorbij drijvende boom stroomopwaarts dwars vastleggen, op zo’n tien meter afstand, om zo tijdenlang bladvrij te kunnen vissen. Het vergt enige inspanning en ‘buiten de lijntjes denken’.

 

Riviervissen Campingstijl 7
Een meerval als bijvangst.

 

Voetnoot

Blijft je combinatie van een 13-voets, 3 lbs hengel met 43/00 hoofdlijn, 140 cm leadcore en 340 gram lood niet meer liggen, dan klinkt het eindsignaal! Kies altijd voor een oersterke onderlijn, zeg maar 35 lbs van zo’n stijf mogelijk gecoat materiaal. Gebruik het liefst inline-lood, dat is alleen afhankelijk per diepte of talud ook weer niet altijd mogelijk. Een haak in maat 6, met een naar binnen gebogen haakpunt vanwege de stenen en dus bot worden. Minimaal twee 20 mm bollen, maar nog vaker ga ik voor twee zinkende 20 mm’s met een pop-up er bovenop. Eén boilie is niet verstandig vanwege de vaak aanwezige brasem. Tegen kopvoorn kun je jezelf amper wapenen; die knallen met veel gemak twee 24 mm’ers achter elkaar zó naar binnen. Landt deze vis groepsgewijs op je stek, dan is het hek echt van de dam… Erg zwaar geflavourd aas levert trouwens dikwijls witvis op. Neutraal, ‘natuurlijk’ ruikende flavours werken meestal beter. Het sec uit natuurlijke ingrediënten bestaande aas van het merk Tactic Carp (TC) blijkt erg goed te werken. De Black Tuna van TC doet het goed in het voorjaar en de TC Sweet Hemp verricht goede zaken in de herfst.

 

Riviervissen Campingstijl 8
Alles op een rijtje aan de Maas.

 

In de verschillende landen om ons heen zijn de nodige campings aan de diverse rivieren te vinden. Soms heeft men terplekke goede informatie met betrekking tot het aanwezige visbestand. Misschien is het ook wat voor jou, want het is doorgaans goed te combineren met de vrije tijd van de rest van je familie.

 
Meer weten over Tactic Carp: klik hier.

 

Riviervissen Campingstijl 9
Niets mis met zo’n omgeving!

 

Riviervissen Campingstijl 10
Met een camping in de buurt heeft het iedereen naar zijn zin.

 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.