Perfecte timing


17 maart 2018 | Martin Post

Hoe vang je meer dan honderd karpers in één seizoen? Martin Post flikte het afgelopen jaar door op verschillende wateren (waaronder zelfs enkele taaie circuitwateren) flink huis te houden. Zijn aanpak was ogenschijnlijk simpel maar vreselijk doeltreffend en ook timing speelde een belangrijke rol in zijn successen. Lees snel verder en doe je voordeel met de tips & tricks die hij geeft… 

 

We schrijven begin maart. De traditionele ‘seizoensaftrap’ van onze winkel is achter de rug en het kriebelt om weer lekker te gaan hengelen. Ik ben gebrand op een goede start van het voorjaar en daarom maak ik duidelijkere keuzes dan ooit tevoren.

 

Twaalf graden in maart

Gewapend met een thermometer loop ik wekenlang mijn rondjes langs diverse wateren. Meestal geeft de thermometer teleurstellende waarden aan op de diepe zandgaten, maar wanneer ik eind maart een ondiep water bezoek en de thermometer plots 12 graden Celsius watertemperatuur aangeeft, staan al mijn zintuigen op scherp. De warme westenwind zorgt voor een flinke opwarming van het water (op de windkant) en dat is waar ik al wekenlang naar op zoek was. Eerlijk gezegd ben ik verbaasd over de hoge watertemperatuur en tegelijkertijd is het een leermoment. Op ondiepe wateren kan het in het voorjaar soms snel gaan en binnen enkele dagen kan de watertemperatuur er stijgen van bijvoorbeeld zes graden naar 12 graden. Voor de karpers is het een verschil van dag en nacht, voor ons een verschil tussen vangen en blanken. 

 

Perfecte timing 02

 

Niet ingewikkeld

Begin april vis ik op het betreffende water mijn eerste nacht. De watertemperatuur is verder gestegen naar maar liefst 15 graden! Enerzijds is het vertrouwen torenhoog maar tegelijkertijd temper ik de verwachtingen met de gedachte dat het de eerste keer is op dit nieuwe water. Wanneer vijf minuten na het inwerpen de beetverklikker het uitkrijst sta ik met verbazing te kijken. Het zal toch niet? Maar binnen no-time ligt er een vis van rond de 16 kilo in het net. Wanneer de andere hengel er ook vandoor tettert weet ik het zeker; de timing is perfect! Terwijl de watertemperatuur op veel diepere wateren nog niets eens de acht graden Celsius haalt zijn de karpers op dit water al wakker en driftig op zoek naar voedsel. In de weken die volgen vangen we de sterren van de hemel. Elke nacht is het raak en vele vissen tot krap 20 kilogram zwaar bezoeken de oevers. Van ingewikkelde rigs of gecompliceerd aas is geen sprake. Het is een kwestie van het juiste water, de juiste stek én het perfecte moment. We analyseren de visserij tot in de kleinste details, maar de conclusie is dat we het niet ingewikkelder moeten maken dan het is. Eens te meer blijkt dat ondiepe wateren in het voorjaar soms razendsnel op gang komen - vaak sneller dan je meestal in de gaten hebt - en dat we de juiste keuzes hebben gemaakt. Wanneer we dezelfde tactiek op een diep en nog veel te koud zandgat hadden toegepast dan hadden we afgelopen weken vast en zeker geblankt.

 
Wil jij het complete artikel uit deze Karperwereld 118 graag als eerste lezen? Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier!

Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.