Tips voor het karpervissen op Franse kanalen


11 maart 2018 | Kevin Diederen

In ons jongste magazine (Dé Karperwereld 118) staat een artikel van Kevin Diederen waarin hij zijn visserij op de Franse kanalen beschrijft.

Deze tonronde vis kwam tijdens een ijskoude nacht in maart op de kant.

 

Het betreffende stuk kreeg veel positieve reacties, en ondertussen was er de vraag naar extra tips van karpervissers die hun geluk dit jaar ook eens willen beproeven aan vaartjes en kanalen in Frankrijk. Speciaal voor deze geïnteresseerden heeft Kevin een extra online stuk geschreven, doe er je voordeel mee:
   
tips karpervissen 02
In ons laatste magazine schreef Kevin Diederen over een succesvolle vroege voorjaarstrip.

 

Het vroege voorjaar is in mijn ogen een van de mooiste momenten om aan de kleine Franse kanalen door te brengen. Door de vaak geringe waterdiepte komen de vissen al vroeg op gang en door daar op een juiste manier op in te spelen heb je vaak al een goede kans om het voorjaar goed te beginnen. Om je kansen te vergroten heb ik een aantal tips opgeschreven die mij in ieder geval hebben geholpen om enkele mooie sessies te verwezenlijken.

 

1: Ga actief op zoek naar de karpers. In plaats van stil op een stoel te wachten breng ik een groot deel van de tijd wandelend door. De meeste kanalen zijn voorzien van goed begaanbare wandelpaden. Met een polariserende bril op mijn neus wandel ik deze af en speur ik naar tekenen van leven. Indien ik karpers heb gevonden markeer ik daarbij de stek door bijvoorbeeld een drinkfles water of een herkenbare tak neer te leggen. Vervolgens is het natuurlijk haasten om de spullen te halen.
Rondlopen met alle spullen doe ik bij voorkeur niet. Het is namelijk vaak zat gebeurd dat ik echt een halve dag aan het lopen ben voordat ik de gehoopte buit kan waarnemen. En dat is natuurlijk een stuk makkelijker te doen zonder kruiwagen vol spullen.

 

karpervissen 03
Het is belangrijk om de vis op te zoeken. Een goede polaroid bril en wandelingen zijn daarbij essentieel.

 

2: Zorg er voor dat je licht bepakt en mobiel kan vissen. Voor de visserij die ik bij voorkeur beoefen zal je vaak en snel verkassen. Een goede kruiwagen, compacte tas en vaak zelfs maar twee hengels is daarbij ideaal. Zorg er tevens voor dat alles op zo’n manier in de auto ligt dat je niet steeds alles om hoeft te gooien. De spullen die ik het vaakste en snelste nodig heb komen uiteraard bovenop te liggen.

 

tips karpervissen 04
Zelfs als het in het vroege voorjaar ’s nachts nog vriest is het mogelijk om mooie vissen te vangen.

 

3: Veel voeren is vaak nog uit den boze. Hoewel de karpers wakker beginnen te worden eten ze nog niet hele vrachtladingen aas weg. Voor een sessie van drie nachten had ik vaak genoeg aan nog geen twee kilo aas. Tijdens een van mijn beste trips viste ik zelfs amper een pondje ready mades weg.

 

4: Probeer de aandacht te trekken! Veel van mijn vissen wist ik te vangen door visueel sterk opvallende en gesoakte pop-ups aan te bieden. Door te kiezen voor aas dat zowel door de kleur als de vloeibare attractors enorm opvalt vergroot je de kansen op een aanbeet enorm. Je spreekt namelijk veel meer zintuigen aan en speelt tevens in op de nieuwsgierigheid van een karper.

 

tips karpervissen 05
Kevin vist graag met fel gekleurde pop-ups die hij soakt in een vloeibare attractor.

 

5: Minder is meer. Hoewel je in Frankrijk met vier hengels mag vissen gebruik ik op de kanalen vaak maar twee of drie hengels. Ik wil namelijk voorkomen dat mijn stek er uitziet als een spinnenweb vol met strakke lijnen. Vaak loop ik de hengels ook een flink stuk naar links en rechts uit. Om hierbij de in het water uitstaande lijn te beperken tot een minimum maak ik daarbij gebruik van speciale knijpers. Deze plaats ik op een stormpaal en helpen mij de lijn zoveel mogelijk uit het water te houden. Een ander handig voordeel hiervan is dat ik tevens veel minder last heb van eventueel drijfvuil.

 

tips karpervissen 06
Ook overdag is er vaak goed vis te vangen. Beperk je dus niet enkel tot het bivakkeren op nachtviszones.

 

6: Vergeet de dagzones niet! Op niet alle stukken kanaal mag je nachtvissen en dat zorgt er voor dat er hele stroken kanaal zijn waar iedereen voorbij rijdt. Juist dat soort sluisstukken kunnen enorm de moeite waard zijn. Niet alleen krijgen de vissen veel minder hengeldruk, maar mij viel op dat op veel van deze stukken ook nog eens het gemiddelde formaat van de vissen hoger ligt. Een logische verklaring zou kunnen zijn dat er op de nachtviszones wellicht meer karper wordt uitgezet. Of zal het puur toeval zijn? Het is aan jou om daar zelf achter te komen. Veel succes!

 

tips karpervissen 07
Speciale knijpers helpen om de lijndruk te verminderen.

 

Tips karpervissen 08
Een van een pop-up voorziene Multi Rig is vaak Kevin’s eerste keuze voor deze visserij.

 

tips karpervissen 09
In het ochtendlicht met een kanaaldertiger op de foto gaan… Het zou je dit voorjaar ook zelf kunnen overkomen!

 

Wil je Kevin zijn artikel ‘Solo in het voorjaar’ lezen, koop dan nú ons magazine in boekhandel, kiosk of hengelsportzaak. Ben jij ook een fanatieke karpervisser en wil je graag voortaan de beste artikelen als eerste lezen? Neem dan nu een voordelig abonnement en ontvang ’s lands oudste karpermagazine voortaan ‘vers van de pers’ in huis. Hoe…: klik hier!


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.