De aanpak van groot water


31 maart 2018 | Niels Van Aelst

Door de jaren heen heeft het karpervissen zich enorm geëvolueerd. Deze evolutie heeft het licht op bepaalde zaken sterk veranderd. Er zijn zeker voordelen aan verbonden, maar ook een hoop nadelen…

 

Iedereen zal al wel gemerkt hebben dat het arsenaal kapervissers fors gestegen is. Dit heeft voor sommige plaatsen zware gevolgen gehad: extreme drukte, zware dressuur, beschadiging van vis, vervuiling tot aan beperkingen die opgelegd werden door het toedoen van vissers. Deze gevolgen zorgen ervoor dat er weinig plaatsen zijn in mijn omgeving waar ik volledig mijn ding kan doen en honderd procent kan genieten van mijn visserij. Toch wordt er hemel en aarde verzet om wel op deze plaatsen te kunnen vissen. In dit artikel geef ik een beeld van mijn aanpak van de afgelopen jaren op grotere openbare wateren. Wateren waar de vissen nog geen naam hebben en groot zijn geworden op natuurlijk voedsel.

 

De aanpak van groot water 02

 

Voorbereidingen

Grote openbare wateren zijn meestal geen lachertje en vragen dan ook om een heel goede aanpak en voorbereiding. Ik start meestal op mijn pc, zoekend op internet naar zoveel mogelijk informatie. Denk maar aan de nachtzones, vergunning, regels, parkings, inlaatkades, de ZW kant, eventueel eilanden, uitlopers, plateaus, wierbedden en grote obstakels die op Google Earth meestal goed zichtbaar zijn. Eenmaal ik deze info heb plan ik een kijksessie in. Deze wordt voornamelijk besteed aan het bekijken van de nacht/dag zones en de meest interessantste plaatsen worden bezocht met boot en dieptemeter. Probeer zoveel mogelijk water en stekken gezien te hebben, je hebt direct veel meer kennis en uitwijkmogelijkheden bij de hand. Dit is meestal een zware last, maar je zult er zonder twijfel de vruchten van plukken in de volgende sessies. De vissen vinden kan nu eenmaal knap lastig zijn op groot water. Maar met een goed overzicht, de juiste voorbereiding en een goede kennis zijn zelfs de hardste waters te kraken. Neem zeker ook genoeg aas mee! Wanneer je eenmaal een school hongerige karpers op je stek hebt kan het best snel gaan. Ik voorzie meestal in 60 tot 80 kilogram boilies, met een diameter van 20/25 mm en wat tijgernoten voor een week. Ik ben een echte boilievisser, maar ‘tijgers’ kunnen soms zeker voor verrassingen zorgen! De kleinere partikels zoals hennep gebruik ik graag in de winter. Het weer is namelijk een factor die een grote rol speelt op grotere wateren. Ik houd deze nauw in het oog en probeer meestal mijn sessies te plannen wanneer er lage drukgebieden hangen, dit gaat meestal gepaard met wisselvallig en winderig weer. Dit maakt een wereld van verschil in de vangsten. Neem echter nooit te grote risico’s, want zelfs kleinere windsnelheden kunnen het vissen al vrij taai maken op groot water, laat staan de stormen waar je soms mee te maken kunt krijgen! Dichte mist, onweer, regen en hagelbuien kunnen een vissessie enorm zwaar en zelfs gevaarlijk maken. Daarom zijn een goede boot, motor, GPS en een zwemvest van levensbelang! Ook je tent met extra lange piketten vast zetten is geen overbodige luxe, want een felle windvlaag rukt je tent zonder probleem uit de grond. Ik geef nog een klein opsomming aan materiaal dat ik belangrijk vind en altijd standaard meeneem: Een dieptemeter met down- en sidescan, reddingsvest met harnas, een benzinemotor óf genoeg batterijen voor de elektromotor, eventueel een generator voor de batterijen, een goed waadpak, molens met veel lijncapaciteit, genoeg gevlochten lijn, genoeg (fluorocarbon) voorslag (56/00 tot 74/00), zwaar lood (230 tot 320 gram), extra lange banksticks, zware hangers, baitprotector, linebiters en een sterke hoofdlamp. Met dit alles in het achterhoofd kan het echte werk starten!

 

Wil jij het complete artikel uit deze Karperwereld 119 graag als eerste lezen? Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier!

Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.