Redmire Pool: levend antiek


21 april 2018 | Robert Paul Naeff en Antony Hurst

Ik denk dat er maar weinig karpervissers bestaan die nog nooit van Redmire Pool gehoord hebben. Het kleine watertje in Engeland waar het voor ons, moderne karpervissers, allemaal begonnen is. Hier werd geschiedenis geschreven, maar ook zagen hier verschillende ‘moderne’ materialen en technieken het levenslicht. Denk aan echte karperhengels, beetverklikkers, grote schepnetten enzovoorts… 

 

Misschien leuk om eens te horen hoe het er anno 2018 voorstaat met het water en zijn bewoners. Maar misschien nog leuker om te horen hoe ik vorig jaar dankzij een toevallige ontmoeting, in nota bene Frankrijk, op het spoor kwam van onvervalste Redmire karpers die in rechte lijn afstammen van de oorspronkelijke vissen van het water. Karpers die, zoals de meesten wel weten, op hun beurt weer stammen uit ons eigen kikkerlandje. Voordat ik hierover ga uitweiden is het wellicht nuttig om eerst nog even een kleine duik in het verleden te maken en te kijken hoe het ook alweer zat met het fameuze water in die eerste dagen van het moderne karpervissen.

 

Redmire Pool: levend antiek 02

 

Hoe het allemaal begon

Ergens in de 17e eeuw werd er in een kleine vallei in Herefordshire een dam geconstrueerd in het riviertje de Garron. Zo ontstond een stuwmeertje van drie acres wat neerkomt op 1,2 ha. Het watertje dat pas eeuwen later de naam Redmire kreeg, vanwege de roodgekleurde grond in het meer en omliggende streek, lag op een landgoed genaamd Bernithan Court. Vandaar dat het water eerst bekend stond  als Bernithan Pool. Van de eerste honderden jaren is eigenlijk weinig bekend. Ongetwijfeld zat er wat vis, maar dat waren zeker geen karpers. Het landgoed kreeg gedurende zijn bestaan met verschillende eigenaren te maken en ergens rond 1930 verscheen er een zekere Kolonel Barnardiston op het toneel. Hij en zijn vrouw werden de nieuwe eigenaren van het landgoed en dus ook van het meer. De kolonel hield blijkbaar van forelvissen want een van de eerste dingen die hij deed was het uitzetten van forel. Helaas voor hem leende het water zich niet echt voor een dergelijke vissoort. Een van de oorzaken dat deze vissoort het niet volhield was de ongebreidelde wiergroei in de zomer. 

 

Redmire Pool: levend antiek 03

 

De forellen werden destijds waarschijnlijk gekocht bij de Surrey Trout-farm. Een Engels bedrijf dat zoals de naam al doet vermoeden in de eerste plaats forellen verhandelde, maar er werden ook tal van andere zoetwatervissen verhandeld. De eigenaar van deze viskwekerij, een zekere Donald Leney, had daarbij een zwakke plek voor karper. Vanaf 1925 toog hij ieder jaar naar Nederland om jonge karpers te kopen in Vaassen. Hier lag de viskwekerij van de Nederlandse Heidemaatschappij die daar ergens rond 1900 een vijvercomplex had aangelegd en was begonnen met een karperkweek. De oorspronkelijke ouderdieren waren vermoedelijk Boheemse en Galicische karpers en kwamen uit Duitsland en Oostenrijk. Zoals gezegd bezocht Leney regelmatig deze viskwekerij in Vaassen en zocht dan de snelst gegroeide vissen van dat jaar uit en nam ze mee terug naar Engeland. In die tijd was de Surrey Trout Farm trouwens ongeveer het enige bedrijf in de UK dat karper kon leveren. Het is niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk was het ook Donald Leney die de eigenaar van Bernithan Pool adviseerde om karper uit te zetten om de wiergroei op zijn meer tegen te gaan. Op 10 maart 1934 arriveerden 50 jonge karpertjes op het landgoed en werden daar uitgezet. Waarschijnlijk zaten er weinig predatoren in het meer want de vissen overleefden voor het grootste deel. De twee jaar oude karpertjes hadden tijdens het uitzetten een lengte tussen de 15 en 20 cm en konden in de jaren die volgden in alle rust doorgroeien.

 
Wil jij het complete artikel uit deze Karperwereld 119 graag als eerste lezen? Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier!

Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.