Reden om te azen…


05 mei 2018 | Harnold Kikkert

Heerlijk, een dampende mok koffie bij een gebakken eitje waaronder de nodige bacon ligt. Uiteraard mag de vers gemalen peper en het nodige zeezout niet ontbreken. Zo zit ik ’s ochtends geregeld aan een verlaten kanaal, toen en nu.

 

Zo heel af toe hoor je een meerkoet ruzie maken met z’n broer of zusje. Vervelende gedrogten vind ik het. Bij het irritante af. Nee, geef mij maar de heerlijke sound van grutto’s en wulpen wanneer ik aan het vissen ben. Ik vermoed dat het bij velen van ons ook zo vergaat…

 

Geheim zakje

In de beginjaren draaide ik zelf mijn boilies. Karpermagazines waren er toen nog niet, maar ik was gelukkig al vroeg lid van de KSN. De verenigingsboekjes werden gretig gelezen, beter gezegd; ik vrat ze bijna op! De zondag voor de jaarlijkse landelijke meeting in Leerdam was de aangewezen dag om het periodiek huisorgaan ‘De Karper’ te verslinden. Niemand mocht mij die dag storen. Jan Junge, Rini Groothuis en Willem Peters waren enkele van de veelschrijvers in het lijfblad van de KSN. De opgedane kennis werd gedeeld met de leden. Alles kwam aan bod, voertechnieken, lijnen en welke haken te gebruiken, én het allerbelangrijkste onderwerp voor mij: aas! Er werd bijvoorbeeld beschreven welke ingrediënten je moest gebruiken in combinatie met een bepaalde flavour en dergelijke. Geheime toevoegingen mocht je zeker niet vergeten! Man, ik heb wat uren staan rollen thuis. Als ik dan weer een bolletje had ‘uitgevonden’ dan liet ik het mijn dochtertje proeven, want dat deed je natuurlijk zelf niet… Als zij het lekker vond, dan werd er mee gevist. Vele kilo’s werden er gedraaid en die werden in zakjes van 500 gram, of een kilo gedaan. Deze gingen dan vervolgens de diepvries in, met een sticker erop met welke boilie er in het geheime zakje zat. Zodat je precies kon zien of je die voor de koudere óf juist voor de warmere periode nodig had. 

 

Reden om te azen… 02

 

Watertemperatuur is heilig

In de koudere periode voer je niet de hoeveelheid die je ten opzichte van de warme en ‘betere’ periode nodig hebt. Tegenwoordig is het niet veel anders. Ik denk echter wel dat de voerhoeveelheden in de warmere tijden tegenwoordig behoorlijk naar boven zijn bijgesteld. Ook in mijn eigen visserij heb ik dit gemerkt en laat ik het zo zeggen: het heeft mij geen windeieren gelegd. Voor het gemak neem ik oktober als vertrekpunt. Stel dat er in deze maand een koudere periode aanbreekt, dan schakel ik over naar een kleinere hoeveelheid voer. Zo is het mogelijk een winterstek op te bouwen. Onder warmere omstandigheden in diezelfde maand blijf ik echter voorlopig nog wel de zomerse voerhoeveelheden hanteren. Soms zijn de maanden september en oktober nog relatief warm en dan bouw ik de voerhoeveelheden niet af. Maar ik houd wel degelijk rekening met de heersende weersomstandigheden, waarbij ik de windrichting, de luchtdruk en de watertemperatuur dagelijks bij houd. De watertemperatuur is namelijk heilig voor mij. Ik meet dan ook altijd de temperatuur van het water aan het begin van een voercampagne. Uiteraard heb ik de stek al lang van te voren bezocht en gepeild. Ik zal proberen het een en ander te verduidelijken in het  volgende voorbeeld…

 
Wil jij het complete artikel uit deze Karperwereld 118 graag als eerste lezen? Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier!

Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.