Een zoektocht naar de juiste diepte


12 april 2018 | Sietse Nicolai

Daar staan ze dan, waterpas op hun luxe buzzerbar set, met de slingers ingeklapt en een montage op de bodem. Eentje onderaan het talud, eentje halverwege en een in eigen kant. Het kan niet anders of er volgt zo een fluiter van jewelste! Maar helaas, elke vorm van actie blijft uit… Sietse Nicolai van De Hengelsportreus in Drempt bericht vanuit de Achterhoek.

 

Bij de Hengelsportreus in Drempt vind je veel karpermaterialen voor alle technieken...

 

Verkassen

Hoe kan het nu dat er op elke bodemdiepte stilte heerst, terwijl je nog zo mooi op de stekjes ligt die ze van de week helemaal kaal hebben gevreten? En aan de oppervlakte is ook al geen activiteit. De buren hebben er ook al last van. De karpers lijken van het water verdwenen. Het liep nog zo lekker de laatste weken. Verkassen is vaak het eerste wat we proberen om toch vis te vangen, en vaak met succes. Maar wat nu als alle stekken bezet zijn? Wat als zelfs verkassen geen vis oplevert?  Probeer voor je gaat verkassen eerst eens iets anders. Stel jezelf de vraag: “Zit ik wel in de juiste waterlaag te vissen?”

 

Stijgen

Onze geliefde bodemgrazers maken namelijk graag een uitstapje naar andere waterlagen en nemen bijvoorbeeld de lift naar half water. Het kan zijn dat ze stijgen om te azen, om op te warmen, of omdat het ze gewoonweg te druk wordt op de bodem met al die stukken lood, en de rust van een etage hoger zoeken.

In dat geval zal zelfs de best uitgebalanceerde knikker onberoerd blijven. Is het dus druk aan het water of warmt het op dan moet deze vraag eigenlijk al in ons hoofd zitten. We gaan met de zig-rig vissen. Kijken of we kunnen uitvogelen op welke verdieping ze zwemmen. Roofvissers en vliegvissers weten maar al te goed dat de juiste waterlaag erg belangrijk is, maar veel karpervissers blijven te lang vastkleven aan de bodem.  En dat terwijl het zo’n simpele set-up is. Een aanpassing is zo gedaan.

 

Hieronder een leerzaam filmpje van Korda over het zig-vissen.

 

 

 

PVA schuim

Maar wat hebben we er nu voor nodig?  Allereerst een hoofdlijn met weinig rek voor een goede beetindicatie. Een zig kit van bijvoorbeeld Nash of Korda. Hiermee kun je direct de diepte aanpassen. Dan een loodje van 3 tot 4 oz dat de montage onder kan trekken. En als laatste een drijvende onderlijn van ongeveer een meter met zighaak en drijvend aas tegen de haak aan.

Plak een stukje PVA schuim op de zigdobber om de haak aan te plakken zodat we de montage niet in de knoop kunt gooien. Gooi de montage in en geef daarna lijn tot de zigdobber boven komt. Zien we nu ons aas van de zigdobber afdrijven dan weten we dat de montage niet in de knoop zit. Nu draaien we de montage naar beneden tot deze bij het lood zit.

 

 

 

Zig-materialen van Korda...

 

We maken op 50 cm vanaf de molenbeugel een markering op de hengel met bijvoorbeeld tape. Trekken we nu een stuk lijn van de molen, beginnend bij de beugel, omhoog tot de markering , dan weten we dat we 50 cm ondieper zijn gaan vissen. Laat de eerste keer de montage weer door de oppervlakte breken en tel het aantal halen van 50 cm om de diepte te bepalen. Nu weer terug naar de bodem. Geven we nu steeds 50 cm lijn dan kunnen we heel precies de diepte kiezen die we willen bevissen en ook een eventuele tweede hengel snel aanpassen op de juiste waterlaag als we de vis gevonden hebben.

 

 

Ziggaz van Nash...

Ziggen kan met veel soorten aas, kunstaas of zig bugs...

 

Karper op de vlieg!

Als aas is een stukje foam of een pop-up voor nieuwsgierige karpers vaak niet te negeren. Vissen we op een van de bodemhengels een pop-up dan pakken we diezelfde voor de zig. Zo weten we bij een vangst dat de diepte de doorslag gaf en niet het aas. Azende karpers pakken speciaal gebonden zig bugs ook erg goed. Karper op de vlieg met een 2,5 lb stok! Nash heeft een heel assortiment op dit gebied. Gebruik je er ook nog langzaam zinkende pellets, of zelfs de Riser pellets van Nash bij dan kun je de vis al van ver lokken.

 

Riser pellets...

 

Deel je ervaringen

Als het niet loopt zoals we zouden willen kunnen we nu ook in verschillende waterlagen zoeken en onze kansen vergroten op een vangst. Verkassen kan altijd nog. En als dat niet helpt eventueel een ander aas of rigje op de bodem. Zoeken en proberen, dat maakt het vissen ook zo leuk. De uitdaging om datgene te vinden wat de vangsten in het positieve doet omslaan. En de opgedane ervaring meenemen voor een volgende keer. En delen met anderen. Delen van ervaringen levert immers meer vis en plezier op en vergroot je eigen kennis sneller dan je zelf bij elkaar kunt vissen.

 

Bekijk hieronder een filmpje van Nash over het zig-vissen

 

 

 

 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.