Flick rig: ook voor nieuwe generatie karpervissers


24 april 2018 | Redactie

Hij is al vaker voorbij gekomen, maar de Flick rig is een blijverdje onder de rigs en zelfs populairder aan het worden. De Flick rig, ontworpen door de Engelse karpervisser Ian Russell, wordt in één adem genoemd met de effectieve Chod rig en Hinged stiff rig. Ook een generatie jonge karpervissers vist er mee. Ian Russel himself legt de montage nog eens uit in een video en een artikel namens Avid Carp.

 

Hier wordt de pop-up vastgezet met bait floss...

 

Avid Carp

Veel verschilt de Flick rig niet van een Hinged stiff rig, waarbij de strakke fluorocarbon onderlijn gestrekt op de bodem ligt. Maar de Flick rig zoals Ian Russell er karpers mee vangt, heeft een soepele maar zware onderlijn van Avid Carp’s 20 lb Pin Down Hooklink. Het laatste stukje lijn, dat na de ringswivel als een ‘chod’ rechtop staat, kan wel weer van fluorocarbon of speciale mono gemaakt worden.

 

Een soepele effectieve rig...

 

Flick rig

De haak die Russell voor de Flick rig gebruikt is een Longshank. Misschien wat afwijkend van de  gebruikelijke haken, maar bewust gekozen en voorzien van een D-lus voor bevestiging van de pop-up of de wafter. De lengte van de liggende onderlijn kan lang gemaakt worden voor een zachte bodem, of kort gehouden worden bij een hardere bodem.

 

Kijk hier voor een fotopagina over de stap-voor-stap montage van de Flick rig.

 

Ian Russel legt hieronder nog eens uit of film hoe hij die Flick rig maakt.

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.