Studeren aan de Lot | Blog Koen Verweij


13 mei 2018 | Koen Verweij

Koen Verweij

Karpervisser

In het artikel De kracht van een rivier in Dé Karperwereld 117 schreef ik over mijn eerste succesvolle viservaring aan de Lot. Ik bracht daar zes nachten onder mijn paraplu aan de waterkant door, terwijl mijn gezin genoot van het op hetzelfde terrein liggende luxe vakantiehuis. Het artikel werd afgesloten met de volgende zin: ‘Het was meer dan goed zo. Volgend jaar zijn er weer nieuwe kansen, want een nieuwe trip naar de Lot is alweer geboekt!’

En eindelijk was het zover, voorjaar 2018! Tijd om opnieuw naar de Lot te gaan.

 

En eindelijk was het zover, voorjaar 2018! Tijd om opnieuw naar de Lot te gaan, naar hetzelfde adres. Mijn visspullen werden weer in de auto geladen, zo ook mijn brolly en stretcher. Toch was het maar de vraag of ik ’s nachts zou gaan vissen. De studie die ik in de tussentijd was gaan volgen bleek namelijk een stuk zwaarder te zijn dan van tevoren gedacht. Ik moest, ook al was het vakantie, overdag flink doorstuderen om geen achterstand op te lopen en een beetje fris van geest zijn door een goede nachtrust zou ook helpen iets zinvols te produceren voor mijn portfolio. Het werd dus overdag studeren, ’s avonds vissen en ’s nachts slapen in het luxe vakantiehuis. Althans, de eerste dagen van de vakantie. Zou ik na een aantal dagen studeren tevreden zijn met het studieresultaat, dan gunde ik mijzelf misschien nog een nachtje doorvissen vanonder mijn paraplu.

 

studeren 02

Het is altijd weer spannend om zo’n superkrachtige riviervis te drillen!

 

De eerste avond landde ik de eerste vis, helaas een kopvoorn die geen enkele moeite leek te hebben met het verorberen van één van de 25 mm boilies waarmee ik meerdere keren per dag tussen het studeren door ook voerde. De tweede avond werd de top van mijn hengel opnieuw kromgetrokken, maar nu gelukkig door een karper. Nog voordat er een run kon ontstaan hing ik al in de hengel. Dit moest ook wel want ik viste vlak tegen obstakels aan in de vorm van omgevallen bomen. 

 

 


 

Hoe sterk riviervissen ook zijn, met degelijk materiaal zijn ze te blokken, zo heb ik door schade en schande geleerd…

 


 

 

Gevaarlijke stekken, maar wel hotspots voor de karpers! Op deze manier vissend moet het visgerei afgestemd zijn op de zware riviervisserij. Ik viste met stevige gevlochten lijn en haken waar ik het volste vertrouwen in had. Hoe sterk riviervissen ook zijn, met degelijk materiaal zijn ze te blokken, zo heb ik door schade en schande geleerd. Na het blokken wist ik meter voor meter de vis naar eigen kant te dirigeren, wat toch zo’n honderd meter lijn binnen draaien betekende. Ook al vertrouwde ik op mijn materiaal, een trillende rechtervoet kon ik niet onderdrukken totdat de karper veilig in mijn net landde. Het is altijd weer spannend om zo’n superkrachtige riviervis te drillen! Voldaan poseerde ik vervolgens met de vis die mij voor even terugbracht naar het hier en nu en alle studiedruk deed vergeten. 

 

studeren aan de lot 03

Gevaarlijke stekken, maar wel hotspots voor de karpers!

 

De twee avonden daarna verliepen karperloos. Het waren de kopvoorns die mij bezighielden. In Nederlandse kanalen worden karpervissers soms stapelgek van de brasems, in Franse rivieren kunnen de kopvoorns de karpervisser horendol maken. Op een gegeven moment haalde ik de zoveelste kopvoorn binnen, maar halverwege begon deze wel erg hard te vechten! Het kon niet anders dan dat een grote meerval de kopvoorn had gegrepen. Meters lijn werden van de spoel gerukt totdat de weerstand wegviel. De meerval had losgelaten en ik takelde een ernstig gehavende kopvoorn binnen. Het studeren ging volgens plan en ook al genoot ik van de korte avondjes vissen, ik was toch wel erg nieuwsgierig naar het resultaat van een nachtje doorvissen. De gevangen karper was prachtig, maar had mijn vangdrang niet gestild.

 

De stretcher werd uitgeklapt en de plu opgezet en zo lag ik eindelijk in de frisse lucht onder de sterrenhemel, daar waar een karpervisser hoort te zijn! Rond een uur of één, ik lag net een uurtje te dutten, werd ik gewekt door enkele piepen. Ik viste voor de veiligheid nu verder van de obstakels af, maar had de slip voor de zekerheid bijna dichtgedraaid. De rodpod had ik met haringen vastgetimmerd in de harde grond zodat ook deze geen kant op kon. Zo had ik even de tijd om vanuit mijn slaap bij mijn hengel te komen. Eenmaal bij bewustzijn genoot ik van de nachtelijke dril van wat uiteindelijk een spiegel bleek te zijn. Prachtig, want ik had hier tot nu toe alleen schubs gevangen!

 

studeren aan de lot 04

Ook tijdens het fotograferen vocht deze continu door. Wat een karaktervissen op de Lot!

 

Tot half vier ’s nachts werd mij rust gegund en lag ik in een diepe slaap. De aanbeet die toen volgde rukte mij uit een droom, maar helaas voor niets want ook ’s nachts eten de kopvoorns blijkbaar. Gelukkig kreeg ik bij het krieken van de dag opnieuw een aanbeet. Nu wel van een karper. Een sterke torpedoschub liet mij hard werken en ik moest deze vis dan ook ophalen met de boot, nadat ze zich had vast gezwommen achter een rotspartij. Met de boot recht boven de vis kon ik weer druk uitoefenen op de vis en wist ik deze met kracht omhoog te trekken; daarna stak ik snel het net onder de nog volop vechtende schub. Ook tijdens het fotograferen vocht deze continu door. Wat een karaktervissen op de Lot! Ik besloot dat het de laatste van de vakantie was en ben mijn visspullen, na het terugzetten van deze vechtjas, gaan opruimen.

 

 


 

En dan moet er gevist worden!

 


 

 

Er is meer dan studeren alleen, maar ook meer dan vissen alleen en aandacht voor het gezin mag ook niet vergeten worden. Gaar van de nachtelijke activiteiten vond ik het dan ook een mooie dag om met het gezin te gaan kanoën. 

 

studeren aan de lot 05

Prachtig, want ik had hier tot nu toe alleen schubs gevangen!

 

Van studeren zou toch niet veel terecht gekomen zijn. Het is een kwestie van balans blijven houden tussen wat leuk is, belangrijk is en wat soms ook gewoon moet. Over moeten gesproken… ik typ dit verslag onderweg naar huis terwijl mijn vrouw rijdt en besef dat de karpers thuis nog niet gepaaid hebben. Dat betekent dikke vissentijd! En dan moet er gevist worden! Voorlopig maar even niet studeren…


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.