Draagbare power: overschakelen op lithium


01 juni 2018 | Redactie

Vandaag (1 juni 2018) is Dé Karperwereld nummer 120 uitgekomen, waarin Peter Vlasveld bericht over zijn ervaringen met de lithium-ion accu’s voor zijn rubberboot en voerboot. Peter heeft ‘grote schoonmaak’ gehouden en een flinke gewichtsreductie weten te bereiken. Lees hieronder zijn ervaringen…

 

Peter Vlasveld tilt liever zware karpers dan zware accu's...

 

Gewichtig

“Elke keer als ik eropuit ga naar de waterkant ga verbaas ik mijzelf weer hoeveel spullen ik mee moet sjouwen. Het lijkt zelfs alsof het met het jaar meer wordt!  Als ik dan ook nog eens een bootje nodig heb, dan lijkt het hek helemaal van de dam… Naast de (opblaas)boot, de motor en de pomp is er ook nog die verdomde accu. Het gemiddelde gewicht voor een 105ah loodaccu is ongeveer 25 kilo. Je ziet het er niet aan af, totdat je hem enkele honderden meters mee moet sjouwen naar het water, of totdat je je accu van de hoge waterkant je boot in wilt tillen.


 

Die Rebelcell is een echte uitkomst...

 

Gelukkig hoort dit sinds een tijdje tot de geschiedenis en is er een zorg minder wat betreft het gewicht aan visspullen. Sinds vorig jaar gebruik ik namelijk de accu’s  van Rebelcell. Zowel voor in de boot als in mijn voerboot heb ik mijn loodaccu’s vervangen voor lithium-ion accu’s. Een gewichtsreductie van meer dan 75 procent!

 

 

Om een vergelijking te geven, deze vijf kilo wegende 12V50 litium ion accu is qua kracht en uithoudingsvermogen vergelijkbaar met een 12V 105Ah loodaccu van minimaal 25 kilo.

 

Naast gewicht hebben de accu’s ook andere voordelen zoals beveiliging tegen oververhitting of onder en overbelading. Loodaccu’s verliezen na een tijd hun kracht, waar lithium Ion accu’s tot het einde hun volle kracht kunnen geven. Daar komt dan wel een nadeel bij, dat is dat je wel het niveau in de gaten moet houden. Want waar je met een loodaccu nog langzaamaan naar de kant kan komen., sta je met een lithium ion accu meteen stil. Het volgende nadeel heb ik ondervonden nadat ik met name de 12V50 accu een seizoen had gebruikt, en dat is dat de batterij indicatie niet helemaal waterdicht is. IP54 is spatwaterdicht, maar de accu tijdens het karpervissen in weer en wind in de boot laten staan was waarschijnlijk te veel. De accu werkte nog wel, maar de indicatie was niet meer leesbaar.

 

 

De Rebelcell Outdoorbox biedt een gegarandeerd droog onderkomen aan je accu en voorziet in extra veel gebruikersgemak.

 

De Outdoorbox

Gelukkig luistert Rebelcell goed naar de feedback van de gebruikers en heeft met de lancering van de Rebelcell Outdoorbox het vissen nog wat gemakkelijker gemaakt. Een waterdichte (IP65) koffer met daarin de 12V50 accu, voorzien van USB- en aanstekeraansluiting. Bovenop de koffer kan je aflezen wat de resterende spanning is, en de koffer is voorzien van een ANEN stekker. Dezelfde stekker heb ik op mijn elektromotor gezet en zit ook op de oplader.

 

 

 

De elektromotor kan je aansluiten met een ANEN stekker…

 

 

Je kunt eventueel een dieptemeter aansluiten via de sigarettenaansteker aansluiting, of bijvoorbeeld je telefoon opladen aan één van de twee USB aansluitingen.

 

Ik gebruik graag een kleine rubberboot, de ruimte daarin is zeer beperkt. Door de koffer echter rechtop te zetten tegen de spiegel, neemt deze amper  ruimte in, zéker ten opzichte van de kale 12V50 accu. En doordat de koffer waterdicht is, hoef ik me geen zorgen te maken als er een laagje water in mijn komt te staan.

Zelfs voor een korte sessie overweeg ik het om toch het bootje mee te nemen. Bij obstakelrijk water of moeilijk begaanbare stekken, kan het bootje namelijk net het verschil maken. Tegenwoordig heb je al veilige rubberbootjes van 1,60 tot 1,80 meter die met gemak achterin je auto passen. Met een Outdoorbox van slechts zeven kilo, in plaats van een grote zware accu, valt het allemaal zeker mee om mee te nemen.

 

Ben je al in het bezit van een 12V50 Rebelcell accu? Dan kun je de accu ook laten inbouwen in deze koffer. Ben je nog niet in het bezit van een lithium accu en til je je eigen ene breuk aan die zware loodaccu’s? Dan is het zeker het overwegen waard.

Ik ben in ieder geval heilig overtuigd van het voordeel, want voorheen was het meeslepen van de accu nog wel eens een obstakel bij de beslissing om eventueel een boot mee te nemen. Dat is nu niet meer het geval. Ik gebruik de accu zelfs als ik niet met de boot ga, om bijvoorbeeld mijn camera’s of telefoon op te laden.

 

 

Hengels op scherp en het bootje klaar voor actie!

 

Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.