Sluimerend Dynamiet 2.0: een nieuw boek van Rini Groothuis


13 augustus 2018 | Redactie

Omdat hij het schrijven over zijn grote passie niet kan laten, trekt Rini Groothuis nog één keer alle registers open om een nieuw karperboek te laten verschijnen. De inmiddels 71-jarige karpergrootheid, die diverse klassiekers op zijn naam heeft, laat in november het boek Sluimerend Dynamiet 2.0 verschijnen.

 

Een nieuwe klassieker?...

 

Rini Groothuis

Groothuis, die aan de wieg stond van het moderne karpervissen in Nederland, liet reeds in 1977 zijn eerste boek ‘Karper’ uitkomen. Dankzij zijn internationale contacten met onder meer de Engelse karpervissers, was hij in Nederland een van de voorlopers bij het karpervissen met boilies en zelfhaaksystemen, uitmondend in klassiekers als ‘Op jacht naar grote karper’ en ‘Het grote karperboek’.

 

 

Het plezier van het karpervissen was weer terug, gevolgd door het schrijven erover...

 

Sluimerend Dynamiet

De titel Sluimerend Dynamiet 2.0  is een knipoog naar een eerder verschenen boek onder de titel Sluimerend Dynamiet van de auteurs Van Onck en Van Beurden, dat beide Nederlandse hengelsportauteurs schreven in de jaren 60 en voor Groothuis het eerste hengelsportboek was dat hij zelf las.

 

 

In de jaren 60 verscheen dit boek over het vissen op karper...

 

Koi

Na jarenlang actief te zijn geweest in de koi-wereld en ook daar een belangrijk boekwerk schreef onder de naam ‘Nishikigoi Symfonie’, kwamen de kriebels weer terug om zelf naar de karperhengels te grijpen. Dat het inmiddels veertig jaar geleden was dat zijn eerste boek ‘Karper’ verscheen, zette hem aan het denken. Na wat nachtjes slapen en wat voorwerk achter de pc, komt het er in november dan toch van: een nieuwe karperboek!

 

Dé Karperwereld

In een artikel in de recente editie 121 van Dé Karperwereld magazine, verklaart Groothuis dat het geen technisch boek wordt, ondanks het streven om dicht bij de essentie van het karpervissen te blijven en telkens weer de oorzaken en gevolgen van je rig, het aas en het gedrag van de karper in het oog te houden. “Het zit tussen een roman en een thriller; waarbij hier en daar wetenschappelijke gegevens opduiken, vergezeld van tips en tricks. In het boek vraag ik me ook af wat de toekomst is van het karpervissen. Horen daar bijvoorbeeld ook 49 kg zware vissen bij die op 10 ha grote putjes rondzwemmen? Met andere woorden: wateren die de draagkracht van dergelijke vissen van nature niet hebben?” Groothuis gaat de moeilijke vraagstukken niet uit de weg en lijkt daarmee de rol van voorloper weer meteen op te pakken.

 

 

Mandy Zupansic schreef ook een bijdrage voor het boek...

 

Westerlaan Publishers

Het boek, waarin ook artikelen uit Dé Karperwereld magazine voorkomen, alsmede bijdragen van karpervissers als Mandy Zupansic, gaat bijna 400 pagina’s tellen en komt in november uit bij Westerlaan Publishers. Op de website www.westerlaan-publisher.com kun je alle info vinden over het boek, dat  tegen een gereduceerde prijs van € 46,95 euro (incl. verzendkosten) alvast bij voorinschrijving te bestellen is.

 

 

 

 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.