Gekleurde blaadjes: tactiek in het najaar…| Uit de oude doos


22 februari 2016 | Michiel Slootweg

Soms zijn er van die periodes waarin alles lijkt te lukken. Ik zeg met recht ‘soms’. Ook in mijn visserij zijn er vele momenten dat het niet lukt en alles lijkt dan precies het tegenovergestelde te zijn van hoe je het had ingeschat. Alle succesverhalen hebben dus ook een keerzijde.

Dit artikel is een overname uit Dé Karperwereld 104.

 

Iedereen die beweert altijd alleen maar goed te vangen, liegt in mijn ogen dat ie barst. Maar goed, eerlijk is eerlijk een succesverhaal leest natuurlijk wel lekker weg! Vandaar ook een artikel over ‘alles lukt periodes’ van mijn kant. Opvallend genoeg zijn die periodes vaak in het najaar…

 

De R komt in de maand

Zoals uit de titel wel blijkt, gaan we het in deze bijdrage vooral over de herfst hebben. Als er één periode in het jaar is waarin je echt goed kunt vangen, is dat namelijk in deze tijd. Iedere visser weet inmiddels wel dat de vissen in deze periode hun (vet)reserves voor de winter gaan aanvullen. Ik probeer de laatste jaren dan ook juist in het najaar m’n meeste vistijd te spenderen. Voor het opzoek gaan naar ‘die ene lastige vis’ is de herfst het uitgelezen moment. In het spraakgebruik praat je dan over ‘de R in de maand’, maar ik smokkel daar graag ook nog de tweede helft van augustus bij. De laatste jaren heb ik het idee dat er vanaf half augustus namelijk al echt iets gaande is in het eetgedrag van de vissen. Doe daar september, oktober en met zacht weer november nog bij en je hebt het over de beste periode van het jaar. Alles gaat makkelijker nu en je kunt ook rustig wat meer voer gebruiken. Dat ‘wat meer’, hoeft overigens geen emmers vol te zijn. Een kilo of drie per voerbeurt is bij mij vaak het maximum in deze periode. Meestal volstaat een kilo of twee al. Liever secuur en met een achterliggende gedachte een paar kilo boilies op een stek, dan klakkeloos een emmer vol het water in trappen…

 

Gekleurde blaadjes tactiek in het najaar 2

Twee heerlijke bakken aan het einde van augustus.

Gekleurde blaadjes tactiek in het najaar 3

Keuzes en het begin

Maar waar beginnen we? Welk watertype, welke aassoort, wat voor een voerhoeveelheid, waar en zo zijn er nog wel enkele vragen te beantwoorden! Ik zal proberen in het kort uiteen te zetten wat voor mij belangrijk is om tot een goed vangstresultaat te komen. Allereerst zoek ik in deze periode naar een water met een mooi karperbestand, met het liefst een paar gewichtige vissen ertussen. Verder moet het er niet te overdreven druk zijn, zodat je in elk geval redelijk je ‘eigen ding’ kunt doen. Na een definitieve waterkeuze verander ik in een visser met een lange adem; ik probeer iets opbouwen door met regelmaat voor te voeren - en tussentijds misschien wat aan te passen -, maar wel puur doorzetten op hetzelfde water zolang de temperaturen het toelaten. Naast een mooi karperbestand, zijn er nog wat andere zaken die ik belangrijk vind in m’n keuze. Er moet wat diepteverloop zijn, en voor mij de belangrijkste: beschutting, lees ‘luwte’, waar de koude oostenwind niet bij komt! Juist een hoek van een water, die in de luwte ligt - dus weg van de koude oostenwind - is vaak zo’n plek waar ze graag gaan liggen in de winterperiode. Heb je hiernaast wat dieper water, met ondiep water in de nabijheid, dan kun je er donder op zeggen dat ze daar in de winter gaan liggen. In de late herfst schuiven de vissen hier voorzichtig aan naartoe. Ik zal meestal in de buurt van zo’n hoek beginnen met vissen, zodat ik in de loop van de herfst steeds meer kan opschuiven naar de winterplek. Naast de diepte, is juist ook die nabij gelegen ondiepte belangrijk. Als het na de eerste kou weer even wat warmer wordt, zullen de vissen maar al te graag nog even de ondiepe zones aandoen. Overdag met een lekker zonnetje en wat voeren vooraf, kun je maar al te vaak hier nog een vis vandaan peuteren!

 

Gekleurde blaadjes tactiek in het najaar 4

Als het serieus koud gaat worden, met echte vrieskou, houd ik het meestal voor gezien.

Aas en hoeveelheid

Aaskeuze is iets heel persoonlijks en ik snap heel goed dat andere vissers misschien een totaal andere mening delen. Maar voor de goede orde: ik ga op m’n eigen resultaten af. Mijn keuze is in deze periode eigenlijk al jaren tweeledig, met vaak een worsteling om tussen die twee een keus te maken. Allereerst halibut pellets, ik schreef er ooit al eens een artikel over. Het is echt niet normaal meer wat je hiermee kunt bereiken. Juist in de periode augustus - september kun je hier gruwelijk mee vangen. Waarom? Waarschijnlijk omdat er nauwelijks exclusief mee wordt gevoerd en - ook belangrijk - niet mee wordt gevist aan de hair! Soms mixen andere vissers pellets met hun boilies, maar ze vissen het in 99 procent van de gevallen niet onder hun haak! Alleen maar hosanna dan over die pellets? Nee zeker niet, want zit er veel witvis op je water, dan wordt het moeilijk. Een ander nadeel is dat het een verzadigend aas betreft, met veel vismeel en erin geperste olie. Dit gaat in het diepe najaar/begin winter tegen je werken. Begin daarom langzaamaan met het mengen van weinig boilies bij de pellets, en voer dat op zodat halverwege oktober de boiliehoeveelheid de overhand heeft gekregen en je eventueel volledig tot boilies kunt overgaan. Pellets zijn ook nog eens relatief goedkoop, dat is dan ook weer mooi meegenomen. Als ik voor die andere keuze ga, boilies dus, ga ik het liefst voor twee maten door elkaar. Met niet al te veel vismeel erin. Maar het mag best een ‘fishy-achtige’ bol zijn, als het maar niet teveel verzadigt. Voer je dan ook nog eens met kleine en grote maten door elkaar, dan kun je de kleintjes ook nog eens wat meer de overhand geven als het kouder wordt, en zo toch wat meer balletjes te verspreiden zónder dat de hoeveelheid te groot wordt. Ik vis en voer overigens de laatste jaren enkel met ready mades, dit in tegenstelling tot de freezerbait-trend. Nooit het idee gehad dat de vissen hier op langere termijn moeite mee hebben. Voerstekken van meer dan drie maanden, leverden soms in december nog vis op. In zo’n zachte decembermaand ging er overigens nog maar één boterhamzakje bollen in en dan om de dag.

 

Gekleurde blaadjes tactiek in het najaar 5

Voer eens exclusief met pellets en vis er ook één aan de hair. Onvoorstelbaar wat je hiermee kunt bereiken!

 Gekleurde blaadjes tactiek in het najaar 7

Meerdere dagen later soaken met lever (liquid), Artic zalmoil en boterzuur, leerde ik van Martijn Nederpel.

Gesoakte boilies

In wil ook nog even wat kwijt over gesoakte boilies, omdat je hiermee de zaken soms prachtig naar je hand kunt zetten. Vismaat Martijn Nederpel gaf mij hierin les, in september in Frankrijk. Niet normaal meer hoe hard de vissen hier op gesoakte boilies zaten op een gegeven moment! Martijn had onze boilies bewerkt én overgoten met vloeibare lever, zalmolie en boterzuur. De vissen werden er dol van, het aantal dubbelruns, trippelruns en zelfs éénmaal vier hengels die tegelijk afliepen was niet te tellen; het was een echt gekkenhuis. Stof tot nadenken, ook voor Nederland. Wie voert er nou daadwerkelijk veel met van die kleffe bollen? Nou in mijn omgeving, zo goed als niemand. Op de wateren die al jaren onder druk staan, valt de last van witvis hartstikke mee, dat is mijn ervaring tenminste. Dus ook hier weer het liefst twee maten boilies door elkaar en dan een dag of twee de vloeistoffen er in laten trekken. M’n haakaasjes trek ik vacuüm, om het er nog dieper in te krijgen. In Nederland, zal ik dan vaak single hookbait vissen op zo’n aangevoerde plek, dit om in een korte tijd succes af te dwingen. En als er wel wat voer bij m’n haakaas gaat, is dat maximaal een balletje of tien. Maar het liefste dus zo’n gesoakt, gevacumeerd single hookbaitje! Nadeel is dat je goed moet timen en afbouwen als het kouder wordt, of die olie en lever moet weglaten. Daar ben ik nog niet helemaal uit. Daarmee experimenteer ik op dit moment nog wat en houd ik ruggenspraak met ‘gifmenger’ Martijn. Vandaar dat ik het in een losse alinea beschrijf. Soaken is echter zeker de moeite van het uitproberen waard in het najaar.

 

Gekleurde blaadjes tactiek in het najaar 8

Martijn Nederpel, aasalchemist en ‘begenadigd gifmenger’. Een man met veel kennis over alles wat met karperaas te maken heeft.

Succes…

Met een dikke glimlach denk ik aan een paar jaar terug rond de tijd dat de verkleurde bladeren van de bomen vielen. Een periode waarin een aantal van de hier bovenstaande zaken de boel heerlijk op gang hielp voor een prachtige afsluiting van het seizoen. Ik was op een water gestart met voeren en het liep vanaf het begin heerlijk. Augustus was me zelfs al goed gezind met een paar prachtvissen. Het voorvoeren werd daarom iets verder opgevoerd, maar zo eind september liep het wat terug. Het iets verplaatsen van m’n stekken en het terugbrengen van het voer hielp de vangsten weer vooruit, want ook in oktober kwamen er prachtige vissen uit. In november werd het kouder en aan het einde van die maand kwamen de eerste echte nachtvorsten. Het voeren werd drastisch teruggeschroefd en bleef in december uiteindelijk nog maar beperkt tot een boterhamzakje vol boilies om de dag. Wat geweldig was het om in december vervolgens nog één van de toppers te mogen landen! Een zalig gevoel van overwinning en een kloppend plan! Met een kop hete koffie in de vroege ochtend en een bak van een spiegel in de sling. Die hele succesperiode nog eens door je hoofd laten lopen en met het laatste restje adrenaline in je lijf je droomvangst vereeuwigen. Hoe mooi is dat? Daar doen we het voor, ik in ieder geval wel! We eindigen met succes, het cirkeltje is rond. Doe er je voordeel mee en vergeet vooral niet na te denken over je visserij. Daarmee staat of valt uiteindelijk ieders succes op de langere termijn.

 

Gekleurde blaadjes tactiek in het najaar 11

Een echte decemberbak. Slechts een paar handjes aas om de andere dag op een lang onderhouden stek. Een magisch moment in de vroege ochtend!


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.