Droogte is voorbij, waterstand rivieren weer omhoog


04 december 2018 | Redactie

De regen van de afgelopen dagen en de verwachtingen over de neerslag gaat weer de ‘goede’ kant op. Vanaf morgen verdubbelt de waterafvoer in Rijn bij Lobith, en ook het peil in de Maas gaat weer omhoog. Hiermee komt een eind aan bijna 7 maanden historische droogte, die niet alleen de watervoorziening en de binnenvaart trof, maar ook de visstand en de sportvisserij parten speelde. Een artikel op www.waterpeilen.nl gaat dieper in op de achtergronden en prognoses.

 

Ondanks de verwachte regen zal het nog even duren voordat rivieren als de Waal weer op hun normale peil zijn...

 

Rijn

De weerkaart van de komende tijd ziet er qua neerslag beter uit, de lange droogte en neerslagtekorten in ogenschouw genomen. Regenzones boven het stroomgebied van Rijn en Maas zullen de rivieren weer gaan vullende komende dagen. De hele afgelopen week schommelde de afvoer bij Lobith rond de 750 m3/s, wat overeenkomt met een waterstand van ca 6,55 m +NAP, aldus Alphons van Winden van Waterpeilen.nl: “De regen die de komende dagen overtrekt zal de Rijnafvoer flink laten stijgen. Het is lang niet genoeg voor een hoogwatergolf, maar de 1000 m3/s gaan we zeker passeren en ook de 1500 m3/s komt na het volgend weekend weer binnen bereik. Daar horen dan waterstanden bij die bij Lobith respectievelijk 1 en 2 m hoger liggen dan het huidige waterpeil. In Nederland moeten we nog even wachten voordat het water ons bereikt. Pas op dinsdag (4 december – red.) komt het eerste water aan en op donderdag in de loop van de dag verwacht ik dat de 1000 m3/s gepasseerd wordt en in of na het weekend zou dan ook de 1500 m3/s bereikt kunnen worden.” 

 

 

Beeld van de afgelopen maanden: vrijwilligers van de Oldenzaalse hengelsportvereniging zoeken naar vis om over te zetten naar ander water…

(foto Facebook Sportvisserij Oost-Nederland)

 

Maas

Voor de Maas geldt weer een andere berekening, maar ook dar rivierpeil gaat in eerste instantie wat omhoog: “Door de regen die vandaag en morgen nog meer wordt verwacht zal de afvoer de komende 2 tot 3 dagen flink stijgen en een afvoer van 300 of 400 m3/s bij Maastricht is dan mogelijk. Omdat vanaf dinsdag een paar dagen minder regen wordt verwacht, zal de afvoer vanaf woensdag weer wat dalen. Door regenval op donderdag en vrijdag is een nieuwe stijging rond het volgend weekend goed mogelijk. De verwachte hoeveelheden zijn niet heel groot en een afvoer boven de 500 m3/s lijkt er dan ook nog niet in te zitten.”

 

 

Vele ogen waren gericht op de verwachte waterstanden...

 

Zoutgehalte

Lees in het verslag ook de actuele situatie over het optrekkende zoutgehalte in de rivieren en kanalen, een probleem dat maar moeilijk te stoppen valt ondanks de gebruikelijke maatregelen.  Ook in het Amsterdam-Rijnkanaal werden dit jaar opvallend hoge zoutconcentraties gemeten. Een ‘bellenscherm’ zou daar een oplossing voor moeten zijn.  

 

 

Extra veel water inlaten via de sluizen bij Wijk bij Duurstede in het Amsterdam-Rijnkanaal, kon niet verhinderen dat zoutgehaltes bleven stijgen...

 

 

 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.