Waarom sportvissen een gezonde bezigheid is


13 januari 2019 | Berend Masselink

Als sportvissers zijn we gezegend met een prachtige hobby, maar het valt niet altijd mee om dat uit te leggen aan huisgenoten, familie, collega’s op het werk of aan de waterkant. ‘Ga je nou alweer vissen?’ Het is een opmerking die elke sportvisser wel eens van een niet-visser te horen kreeg. Tijd om deze mensen eens goed van repliek te dienen.

 

Een zomeravond aan zee, veel mooier wordt het niet...

 

Want vissen is niet alleen een belangrijke ontspanning, maar tevens gezond voor lichaam en geest. Hieronder enkele antwoorden om uit je hoofd te leren, wanneer jou die vraag weer eens gesteld wordt...

 

Calorieën verbranden

Vissen houdt je fit. Je zet jezelf in beweging, sjouwt met je soms zware uitrusting naar de waterkant en loopt heel wat af op zo’n dag. Natuurlijk vooral als je actief vist, maar zelfs de statische sportvisser gebruikt zijn lichaam en spieren vaak. Ook hart en longen varen er wel bij om in de zuurstofrijke buitenlucht te zijn. De aangegeven 200 calorieën die je bij een uurtje vissen verbrandt, zijn niet uit de lucht gegrepen, want naast beweging verbruik je ook de nodige ‘brandstof’ om op temperatuur te blijven!

 

 

Vismaat bezig calorieën te verbranden door op karper te vissen met de penhengel...

 

Vitamine D

Buiten zijn, zelfs op niet-zonnige dagen, is belangrijk voor je vitamine D opname. Deze reguleert onder meer de aanmaak van calcium en fosfor en zorgt voor sterke botten. Ook je immuunsysteem verbetert, terwijl er een duidelijke link is tussen mentale gezondheid (tegen depressie en burn-out) en het verblijven in de natuur.

 

 

Een Vispas is nog altijd goedkoper dan een abonnement op de sportschool...

 

Positief effect

Voortbordurend op wat hiervoor geschreven werd, bevordert het vissen de concentratie en de rust en ontspanning wanneer je buiten bent. Het heeft een positief effect op de hersenen om in een ‘groene’ of 'waterblauwe' omgeving te zijn.

 

 

De heilzame groene en blauwe omgeving...

 

Ga lekker vissen!

Vissen werkt stress-verlagend. We zijn wel wat open deuren aan het intrappen, maar het feit ligt er. Je komt tot rust aan de waterkant. Niet voor niets zei de dokter vroeger: ‘Ga lekker vissen!’ en hetzelfde zullen huisartsen tegenwoordig vast opnieuw kunnen beamen.

 

Vissen verbroedert!

We kunnen zo nog wel even doorgaan, want vissen is in gezelschap en in clubverband of wedstrijdverband zeer goed voor de sociale contacten; het geeft sportvissers (kinderen!) zelfvertrouwen om vis te vangen; het houdt mensen ‘van de straat’, het biedt kinderen een ‘gezonde verslaving’ die kan voorkómen dat ze met drugs en alcohol aan de haal gaan. En tenslotte als uitsmijter: vissen verbroedert! Het verlaagt de drempels tussen rangen en standen, laat leeftijdsverschillen smelten; brengt verschillende nationaliteiten (social media) bij elkaar en geeft een internationaal gevoel van saamhorigheid onder sportvissers. 

 

Dus in plaats van 'Ga je nou alweer vissen?' zouden alle niet-vissers beter kunnen zeggen: 'Ga toch lekker vissen!' als je alle voordelen van het sportvissen duidelijk gemaakt hebt!

 

 

Vissen verbroedert!

 

Making life better

Zijn we volledig in deze opsomming? Vast en zeker niet! Maar misschien kun je zelf nog een reden opnoemen, wanneer we dit artikel delen op Facebook. Met dank aan de Canal & River Trust (‘making life better bij water’) in Engeland voor de inspiratie.

 

 

Teach them to fish!

 

 

 

 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.