Boosheid over rampzalige vissterftes in Australische rivieren


29 januari 2019 | Redactie

Met een derde geval van vissterfte op de Darling river in Australië binnen enkele weken, is de woede over deze ‘natuurramp’ gestegen en moet ook de politiek het ontgelden in de omgeving van Menindee in New South Wales. Zeker omdat er in dit Murray-Darling watersysteem ook kwetsbare Murray Cods het loodje leggen, vissen van soms vijftig jaar oud.

 

Zelfs de Murray cod legt het loodje...

 

Menindee

Wat is er aan de hand in de rivieren rond Menindee en kan er niets aan gedaan worden? Dat vragen veel mensen zich af na de zoveelste massale vissterfte in de Darling river. De sterftes ontstonden na dagenlange bloedhete dagen, waarbij ook het rivierwater te warm werd en vissen naar zuurstof hapten. Reden ook voor premier Gladys Berejiklian van New South Wales en eerste minister Scott Morrison om het vliegtuig te pakken en een kijkje te komen nemen.

 

 

Tienduizenden dode vissen…(Foto Adelaid Now)

 

Ramp

Premier Berejiklian suggereerde na inspectie dat er ondanks de kennis van zaken weinig tegen te doen was wanneer ‘we als mensen het weer niet kunnen controleren’. De temperaturen boven de 40 graden, in combinatie met een bijna niet-stromende rivier en stratificatie (waterlagen) in de Darling river, zijn waarschijnlijk debet aan de ramp, waarbij veel karpers, Golden perch, Bony bream en ook Murray cods het loodje legden door zuurstoftekort. Maar de dieper liggende oorzaken achter deze sterftes maken mensen ook boos. "My kids are mad fishermen at the best of times," zegt een mevrouw Moroni tegen de pers,  "it's becoming a very short-term hobby at the moment."

 

 

Boosheid over de bedreigingen voor de mooie Murray en Darling rivieren...

 

Irrigatie

Het Murray-Darling watersysteem is met zijn 3100 km een van de langste watersystemen in Australië, maar ook zeer kwetsbaar. Het stroomt door een enorm groot en droog landbouwgebied waar irrigatie van levensbelang is. Er wordt dan ook enorm veel water onttrokken aan de rivieren, en ook komen er restanten van bestrijdingsmiddelen in het water. Wanneer de rivier vervolgens flink opwarmt en er door minder stroming en een dalende waterstand al minder zuurstof in het water zit, kan een aanslag op dat laatste beetje zuurstof veroorzaakt worden door plotselinge temperatuursveranderingen waarbij algen afsterven en er ook geen koudere zuurstofrijkere onderlaag in het water zit.  

 

 

Koudedip

Rond Kerst 2018 was er een eerste golf vissterfte, gevolgd door een tweede golf op 6 en 7 januari 2019, en nu dus een derde sterfte. Waterbeheerders verklaren dat de sterfte ook volgde op een koudere periode na een periode van hoge temperaturen, waarbij een warmere bovenlaag water met veel (blauwe en groene) algenbloei bovenop een koudere onderlaag met weinig opgeloste zuurstof kwam te drijven. Op 5 en 6 januari ging de temperatuur ineens van 46 naar 28 graden en dat zorgde er mede voor dat de waterlagen gingen mengen en er in alle waterlagen te weinig zuurstof kwam. Ook de derde golf vissterfte volgde na zo’n koudedip na een periode van warm weer.

 

Murray cod

In Australië staat de Murray cod (Maccullochella peelii) bijna symbool voor het oude Australië. De vis uit de familie van de Zaagbaarzen leek bijna uitgestorven, maar werd dankzij herstelwerkzaamheden en uitzettingen weer enigszins op de been geholpen. Grotere exemplaren worden dan ook gekoesterd omdat ze voor belangrijk nageslacht zorgen. De sterftes onder de Murray cod komen dan ook hard aan bij veel Australische sportvissers en natuurliefhebbers.

 

 

De Murray cod (Foto GoFish Nagambie)…

 

De opruimwerkzaamheden zijn in volle gang en er wordt druk overlegd welke maatregelen genomen kunnen worden om een vierde ramp te voorkomen.

 

Klik hieronder voor een filmpje van The Guardian over de problematiek.

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.