Nederlandse monstermeerval van 206 cm


22 februari 2019 | Redactie

Deze week ving Han van den Eertwegh met zijn vismaat Yvo Bindels aan boord een Nederlandse meerval van 206 cm lang. Een Siluris glanis in dit formaat is beslist een vis van de buitencategorie! Beide roofviscracks hadden het deze dag eigenlijk op snoekbaars voorzien... We stelden namens Dé Roofvis redactie daarom enkele vragen over deze bijzondere vangst aan Van den Eertwegh.

 

Han van den Eertwegh met zijn enorme meerval...

 

Han, van harte met deze enorme vis! Wat ons verbaast is dat jullie een dergelijke kanjer met relatief zeer licht materiaal aan boord wisten te krijgen. Hoe kwam deze vangst tot stand?

 

Dank je wel! Ben ook wel blij met deze vis. Hij is groter dan mezelf! Als de rivier in de winter stevig stroomt vissen Yvo en ik graag met wat zwaardere verticaalhengels om de grote sterke snoekbaarzen in de stroming de baas te kunnen. Ik gebruik hiervoor graag een Spro HS Titan hengel met een lijn  van ongeveer 7 kg trekkracht. Het is altijd even zoeken waar de snoekbaarzen zich op dat moment bevinden, want bij het stijgen of dalen van de waterstand zijn de stromingen en neringen steeds weer nét even anders. Ten gevolge daarvan verplaatsen de grotere snoekbaarzen zich nog wel eens. Als aas kiezen we meestal voor wat grotere shads zoals de 15 cm Wob 2.0. Met dit relatief lichte materiaal heb je niet veel te vertellen als je een grote meerval aan de lijn krijgt. Het duurde dan ook dik twee uur en we waren ongeveer 5 km stroomafwaarts voordat we de eerste tekenen van vermoeidheid zagen (bij de vis!). Toch duurde het daarna nog bijna een half uur voordat we de meerval konden landen…

 

 

Verzuurde armen en schouders...

 

We kunnen ons voorstellen dat je niet alles kunt vertellen over de vangstlocatie, maar kun je wat vertellen over wat voor type water en stek de aanbeet kwam?  

 

We vissen meestal op de Maas. Deze rivier is afhankelijk van neerslag (ook vanuit alle zijriviertjes in de Belgische Ardennen) en kan als gevolg van een dag flink regenen snel stijgen of dalen. Deze dag was de waterstand voor ons precies goed na een korte, heftige hoogwaterpiek. We bevissen meestal achtereenvolgens verschillende stekken, die in het verleden mooie vissen hebben opgeleverd, maar proberen ook steeds andere en nieuwe stukken. De wat flauwe aanbeet kwam op een diepte van ongeveer 5 meter, net op het randje van de stroming.

 

 

Na ongeveer 2,5 uur kregen ze de vis aan land...

 

Komt het vaker voor dat jullie meerval vangen tijdens het snoekbaarzen, zit er een (groeiende) tendens in de afgelopen jaren?

 

Zeker. Elk jaar vangen we één of twee meervallen in de winter tijdens het vissen op snoekbaars… en Yvo op zijn viswater soms wel tien! Daarnaast lossen we ook wel eens grote vissen. Dit wijten we aan de harde tandplaten in de bek van de meervallen, waar een ‘kleine’ haak niet altijd goed grip in krijgt. Ik merk op mijn thuiswater zeker dat er laatste tijd een groeiende tendens in zit. Steeds vaker krijgen we ‘per ongeluk’ een meerval aan de lijn.

 

 

Han en Yvo met hun monstervis...

 

Hebben jullie nog wel snoekbaars gevangen deze dag of beheerste deze gigant jullie volledige visdag?

 

Op de eerste stek kregen we enkele aanbeten en vingen we een paar snoekbaarzen. Nadat we verkast waren naar de betreffende stek hadden we ze net gevonden en begonnen aanbeten te krijgen. We hadden al meerdere mooie snoekbaarzen gevangen voordat ik de meerval aan de lijn kreeg. Toen duurde het (met stroomop terugvaren erbij) ongeveer drie uur voordat we weer terug waren op onze stek na ons meervalavontuur. Voor de laatste uurtjes begon de zoektocht naar de snoekbaarzen weer opnieuw, maar de goede bijtperiode was duidelijk voorbij. Toch hebben we nog elk met een snoekbaars de dag af kunnen sluiten. Het vangen van deze grote meerval aan (te) licht materiaal heeft inderdaad wel een groot deel van onze vistijd opgeslokt. Maar dat was alle moeite waard!

Het vangen van een vis zoals deze valt of staat met een goede vismaat die weet wat hij doet. Direct na de aanbeet werd de motor door Yvo overgenomen en hij hield passerende schepen, obstakels zoals palen of tonnen, en drijfvuil in de gaten. Eigenlijk vang je zulke vissen samen.

 

 

Gelukkig was er nog een beetje tijd over om nog een snoekbaars te vangen...

 

Hoe heb je avond na deze vangst beleefd, heb je nog wel kunnen slapen of is de adrenaline nog altijd niet helemaal uit het bloed verdwenen?

 

Het heeft wel een dag geduurd voordat het daadwerkelijk tot me doordrong dat ik echt een hele grote meerval aan kunstaas heb gevangen, volgens enkele reacties misschien wel de grootste ooit in Nederland. Dan denk je toch wel even na wat er is gebeurd…. Waar ik vooral last van had die avond en de dag erna waren mijn arm en schouder, die flink verzuurd waren na de lange dril. Bij het terugzien van de foto’s ben ik wel blij met deze gigant. Het zal denk ik nog lang mijn grootste vis ooit blijven! Ik heb geslapen als een roosje!

 

Hartelijk dank Han én Yvo dat jullie dit geweldige avontuur met ons wilden delen en geniet vooral van die geweldige vangstroes!

 

 

En Han sliep als een roos die avond...

 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (2)


 

Greg

Nederlandse meerval ....????
Is toch regio limburg (belgie )????
Mooie vangst mannen !

P

Wat gebeurt er dan nadien met zo een grote meerval ?