Zwemmen met de maanvis - video


10 maart 2019 | Redactie

Bijna iedereen kent de maanvis van plaatjes in boeken, tijdschriften of van internet. Deze exotische vis wordt niet direct met de Noordzee in verband gebracht maar eerder met zijn leven in de oceanen. Heel soms raken ze echter uit de koers of spoelen op een van de Noordzeekusten aan. Zelfs een waarneming in de Noordzee van de karakteristieke ‘zwalkende’ rugvin behoort tot de mogelijkheden…

 

Een nieuwsgierige 'Mola mola'...

 

Nieuw Zeeland

De maanvis uit onderstaande video werd echter gefilmd door Aart Jan van Dijk bij de Poor Knights Islands in Nieuw Zeeland. Het toont een grote fraaie maanvis (Mola mola) die enigszins nieuwsgierig is naar de filmende duikers om zich heen en zich onbevreesd toont voor de camera.

 

 

Noordzee

Onze maanvis heet in het Engels ‘Sunfish’ en die naam past eigenlijk wat beter bij de vis. De vis ligt soms zijdelings (plat) aan de oppervlakte om te zonnebaden. Wanneer hij zwemt, lijkt hij met zijn grote smalle rugvin te wuiven, en zo wordt de maanvis wel eens gesignaleerd, ook in de Noordzee waarin hij jaarlijks van zuid naar noord trekkend wordt gespot.

 

Klik hieronder om het filmpje te zien van Aart Jan van Dijk.

 

 

 

 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.