Recordmeervallen van de Ebro


17 maart 2019 | Loek Roovers

Al een paar jaar liepen we rond met de gedachten om eens op de Spaanse Ebro te gaan vissen. Na het vele lezen van de nodige succesverhalen over de soms extreem grote meervallen en berensterke karpers werd het plan uiteindelijk definitief gemaakt om naar deze machtige rivier af te reizen en de jacht op zo’n enorme Silurus glanis te openen…

 

Stephan is een zeer betrouwbare gids en het beste materiaal is ter plekke te huur.

Zie voor alle informatie: www.biggame-ebro.nl  

 

We wilden liever niet helemaal onvoorbereid aan dit avontuur beginnen en daarom zochten wij contact met Rick Blankenstijn om te vragen wat eigenlijk de beste maanden zijn om kans te maken op deze Spaanse meervallen. Rick is eigenaar van Big Game Ebro en zo’n beetje de langst meedraaiende specialist op dit gebied. Als hij het niet weet, dan weet niemand het.


Het blijkt dat er behoorlijk wat geschikte maanden zijn om goed meerval te vangen; in april, mei en juni is de trefkans al hoog en we kunnen er vanuit gaan dat vanaf half augustus tot eind oktober een heuse toptijd is. Niet vreemd dat deze maanden altijd al snel zijn volgeboekt. Omdat wij slechts met z’n drieën zijn, kunnen we er nog in november terecht. Stephan is visgids ter plekke en hij weet ons te vertellen dat het jaar nogal ‘achterloopt’ vanwege een behoorlijk koud en nat voorjaar, zeker voor Spaanse begrippen. Dat gegeven zou er nog wel eens voor kunnen zorgen dat november een productieve maand zou kunnen worden.

 

02
De Europese meerval heeft zich inmiddels over veel landen verspreid, maar nergens vang je 12 exemplaren in één week van langer dan twee meter!

 

STATISCHE AANPAK LOONT!

We volgen dit advies graag op en wagen de gok. Gedurende de tweede week van november wordt Playas de Chacón nabij Caspe onze uitvalbasis! Om zo min mogelijk vistijd te verliezen maken we gebruik van de haal- en brengservice en zo worden we keurig op tijd bij het vliegveld in Reus opgepikt. Bij aankomst zijn we gelijk verrast door hoe mooi de appartementen zijn en vooral hoe dichtbij deze aan de rivier staan. De koelkast blijkt al rijkelijk gevuld met ijskoud bier en frisdrank.

 

03
Een unieke gelegenheid om zelf eens een monstermeerval te vangen.

 

Na een praatje met Stephan en een hapje en drankje van het huis, zijn we natuurlijk vooral benieuwd naar de Ebro zelf en de visserij van dat moment. Na een korte wandeling van slechts vijftig meter staan we aan een stek waar twee vissers aan hun laatste visdag aan de Ebro bezig zijn. Het blijkt dat zij de voorgaande week de nodige mooie meervallen hebben gevangen. De statische visserij met pellets blijkt het meest lonend; dat verklaart ook de bijvangsten in de vorm van karper. Prima nieuws voor ons dus, want we wisten inmiddels dat een goed aangevoerde stek de schroom bij de grotere exemplaren wat meer weghaalt. En dat biedt perspectief, want wij mogen deze stek immers zonder problemen overnemen.


We hebben daarmee een uitstekende stek om vanaf te starten, die bovendien vlakbij ons appartement ligt. Nachtvissen is verboden aan de Ebro en daarom is een dergelijk comfortabel onderkomen heel erg welkom.

 

04
Je waant je in een Spaans vakantieparadijs, en dat is ook! Voor sportvissers een stuk leuker dan de meeste costa’s…

 

Die avond genieten – net als de rest van de week – van een heerlijk avondeten, dompelen we ons onder in de sfeer van de fantastische natuurlijke omgeving en komen zo heerlijk tot rust. Maar als we in het donker alle activiteit van deze visrijke rivier waarnemen – ‘onverklaarbare kolken’ en massaal jagende snoekbaarzen – voelen we dat de spanning weer enigszins toeneemt en slapen we onrustiger dan verwacht die nacht.

 

DOOD-AAS

Direct na het ontbijt gaan we naar de stek om te starten met vissen. Als hengels gebruiken we de 360 Pellet Rods van Mad Cat (deze beschikken over een flinke testcurve), waaronder Shimano 6.500 Baitrunners hangen. Als gevlochten hoofdlijn is er Spiderwire opgespoeld, die voorzien is van een extra dikke voorslag. Stephan legt ons uit wat de beste onderlijnen zijn en laat ons tevens zien hoe we deze het beste kunnen vervaardigen.

 


 

…je bent eigenlijk bezig met een droom die aan het uitkomen is…

 


 

Al snel kunnen we de lijnen uitvaren, compact extra voer bijstorten en ondertussen de stek met behulp van een fishfinder nader inspecteren op aanwezigheid van eventuele vis. Ons langverwachte avontuur is dan eindelijk begonnen! We ontdekken flinke scholen met aasvis, daaronder nemen we de nodige ‘grote bananen’ op het beeldscherm waar: dat is geheid dikke meerval! Op advies van Stephan maken we meteen een tactische aanpassing; een aantal hengels voorzien we van een dood-aas-systeem (levend aas is hier namelijk verboden).

 

05
Het oogt rustig en vredig, maar een knalharde aanbeet en dan is het ineens keihard knokken geblazen!

 

Hoewel we in ons achterhoofd er rekening mee houden, schrikken we als we al tijdens onze eerste bak koffie een keiharde aanbeet krijgen op de tweede hengel. Als ik de hengel stevig vastgrijp krijg ik het gevoel dat deze toch niet malse hengel zó doormidden gaat breken! Het is een spectaculair gezicht. Terwijl de molenspoel het uitgiert, voel ik mijn hart bonken en  mijn benen flink trillen. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt! Stephan is echter al de boot ingesprongen en roept me luidkeels toe dat ik maar beter snel maak dat ik bij hem aan boord kom. Een bijna 35 minuten durende dril volgt. Als we weer terug op de oever komen met onze eerste vangst, ontdekken we dat dit al meteen een exemplaar is die ruim over de twee-meter-grens gaat. Het lukt me niet een oerkreet te onderdrukken. Ik steek twee gebalde vuisten in de lucht en besef dat ik net één van de mooiste momenten uit mijn vissersbestaan beleefd heb… Mijn vismaten zijn ook enorm enthousiast, ik hoop zo ontzettend dat zij ook een dergelijke monstervis mogen vangen. Stephan staat met een brede grijns op zijn gezicht, met al zijn ervaring weet hij ons lachend te vertellen dat de kans nu groot is dat ieder van ons een monster gaat vangen. Nog op datzelfde moment duikt de vierde hengel ineens hoepelrond. Als je het niet eerder hebt meegemaakt kun je jezelf amper voorstellen met wat voor een geweld die aanbeten doorkomen. Ongelofelijk.

 

06
Een typisch Ebro-landschap…

 

EUFORIE

Mijn vismaat is aan de beurt, hij heeft al eens eerder op Ebromeerval gevist en die ervaring komt hem goed van pas op deze prachtige rivier tussen de Spaanse bergen. Het is een bijzonder gezicht om twee vissers vanuit een platbodem de volgende grote vis te zien drillen. De serene rust wordt opnieuw doorbroken door het geluid van een gierende molenslip en de kreten van euforie wanneer er opnieuw een meerval van bijna twee meter lengte aan boord wordt gehesen.

 

07
Zonder degelijke boot met buitenboordmotor en fishfinder ben je hier eigenlijk zo goed als verloren.

 

In de loop van de dag fotograferen en filmen we zo vaak en veel, dat het wel lijkt op we op reportage zijn voor Discovery Channel. Het is maar goed dat we alles zo goed vastleggen, want wat we allemaal meemaken lijkt haast onwerkelijk; je bent eigenlijk bezig met een droom die aan het uitkomen is. Er gebeurt die dag vistechnisch gezien zoveel, dat het amper is bij te benen, laat staan dat het lukt om het verder exact te beschrijven. In totaal vangen we elf meervallen, waarvan er inderdaad drie langer dan twee meter zijn!

 

GENIETEN!

Wanneer we die avond terugkeren naar onze uitvalbasis gaat Stephan druk in de weer met de barbecue. Hij moet lachen om onze zeer voldane gezichten, we genieten met volle teugen. Om de geslaagde dag op een gepaste manier af te ronden gaan die avond nog naar één van de gezellige barretjes die Caspe rijk is, want het is per slot van rekening toch ook een beetje vakantie. Naarmate de avond vordert worden de vangstverhalen sterker en de vissen die erin voorkomen alsmaar groter…

 

08
Droomvangsten die je de rest van je leven niet meer vergeet. Zie voor alle informatie: www.biggame-ebro.nl   

 

Onze week kan eigenlijk al niet meer stuk, maar brengt de dagen erna nog meer geweldige vangsten. De topdag van elf stuks wordt niet meer geëvenaard, maar we vangen gemiddeld genomen echt serieus grote meervallen. Van de in het totaal 30 aanbeten hebben we 22 meervallen geland, waarvan er maar liefst 12 langer dan twee meter en zwaarder dan 90 pond zijn!


Mocht je zelf eens een goede kans willen maken op meervallen van topformaat, dan is het helemaal niet verkeerd om ook eens een beroep te doen op de diensten van Rick en Stephan van Big Game Ebro. Het scheelt een boel rompslomp en je kunt jezelf ook direct concentreren op waar het eigenlijk om draait: lekker ontspannen en onvergetelijke Spaanse monstermeervallen vangen!


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.