Welke visstek is jouw geluksplek?


21 maart 2019 | Redactie

Gisteren was het de Internationale dag van het geluk. Nederlanders behoren al jaren tot de gelukkigste mensen ter wereld en dat blijkt ook nu weer, omdat wij op plaats 6 staan in een rijtje van 156 landen. Hoe dat komt, proberen twee onderzoekers van de Geluksatlas te achterhalen, door onder meer te vragen naar hun ‘geluksplekken’ in de leefomgeving. Wij denken dan natuurlijk meteen aan vissen. Vandaar onze vraag: wat is jouw mooiste ‘visstek’ waar je goede visherinneringen aan hebt?

 

Mooi weer, hengeltjes uit, sigaartje erbij. Deze pensionado ziet er niet ongelukkig uit volgens ons...

 

Geluksatlas

Waar zijn Nederlanders het gelukkigst? En wat maakt dat iemand zo gelukkig wordt van een bepaalde locatie? Is het een plek uit je jeugd waar je warme gevoelens bij krijgt? Is het de stilte van een natuurgebied waar alleen de vogels je storen? Of is het zien en horen van de branding op je favoriete strand de plek waar je volledig tot rust komt? Om deze vraag te beantwoorden doen Liesbeth Paardekooper en Marion van Amelrooij van de Geluksatlas een onderzoek naar ‘geluksplekken’ in Nederland. De leefomgeving speelt daarin een duidelijke rol, zo lezen wij in de leuke dagelijkse nieuwsbrief van Nature Today.

 

 

Dubbel geluk: een mooie regenboog op een prachtige visdag...

 

Enquête

Een enquête onder lezers van het Algemeen Dagblad moet duidelijkheid gaan geven. Inmiddels zijn ruim 350 reacties ontvangen. Een kleine 30 procent van de respondenten heeft een geluksplek in de directe woonomgeving, binnen tien kilometer van hun woning. Soms is de geluksplek ook letterlijk thuis: onder de eigen pergola of in de moestuin. Maar meestal gaat het om wandel- of fietsommetjes in de buurt.

 

Vakantiegevoel

De overige 70 procent van de geluksplekken is verder weg gelegen. De geluksplek lijkt sterk gekoppeld aan een vakantiegevoel. Vakantieplekken staan natuurlijk vaak voor groen, rust en veel recreatiemogelijkheden.

 

 

De eerste zeeforel om 6 uur 's morgens...

 

Biesbosch

De Hoge Veluwe en de Veluwezoom/Posbank zijn de absolute toppers: bijna één op de tien respondenten noemt de Veluwe. Ook de nationale parken Utrechtse Heuvelrug, Biesbosch, Weerribben-Wieden, Sallandse Heuvelrug en Drentse Aa worden regelmatig genoemd. En het strand, zoals de Zeeuwse stranden, Hoek van Holland, Bergen/Egmond en de stranden van de Waddeneilanden.

 

Wat is jouw geluksplek?

Mensen kunnen online hun persoonlijke geluksplek aanmelden. Tot eind april kunnen geluksplekken worden toegevoegd. Daarna ronden Liesbeth en Marion het onderzoek af en maken van de genoemde plekken een ‘gelukskaart’. Natuurlijk kun je als sportvisser een goede inbreng leveren door jouw mooiste visplekken aan te melden op dit formulier. Waar vind jij absolute rust bij het vissen? Welke visplek heeft voor jou de mooiste herinnering? Waar had jij je mooiste vangst? Misschien wordt de ‘gelukskaart’ van Nederland dan nóg mooier…

 

 

Of gewoon dicht bij huis, in een bootje bij Aalsmeer... (foto's Berend Masselink)

 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.