Het raadsel van de springende duivelsroggen


19 mei 2019 | Redactie

Je denkt misschien meteen aan Manta rays bij het bekijken van deze video, maar het gaat om de kleinere Mobula ray (duivelsrog) uit de familie van de Adelaarsroggen. Een familie met prachtige soorten roggen, waarvan er diverse op de gevoelige plaat en video zijn vastgelegd vanwege hun spectaculaire sprongen van soms enkele seconden lang.

 

Een samenscholing Mobula rays...

 

Samenscholen

De boeiende leefwijze van deze roggen laat onder meer samenscholingen zien van tientallen en soms honderden exemplaren, waarbij de vissen hun beroemde sprongen tonen.  Waarom ze dat doen is een vraag apart, waar wetenschappers zich al tijdenlang het hoofd over breken. Doen ze dit om parasieten kwijt te raken; om indruk te maken op hun soortgenoten, om te communiceren, of misschien wel gewoon voor de lol. Dat laatste past misschien niet helemaal in het straatje van de wetenschap, maar springen en gek doen is natuurlijk een uiting die je bij veel diersoorten tegenkomt, en niet alleen bij jonge exemplaren.

 

 

Rondjes draaien en springen...

 

Springen gaat nog wel...

 

 

Maar het neerkomen komt niet zo nauw...

Mobula rays

De samenscholende en springende Mobula rays laten zich in de Golf van Californië en de Golf van Cortez vaak zien en ook hun fraaie samenscholingen en sprongen zijn in deze wateren al vaker gefilmd, en onder meer te zien op BBC Earth. Maar je kunt er eigenlijk niet vaak genoeg naar kijken, vandaar onderstaande video.

 

Klik hieronder om een fraaie film te bekijken van deze duivelsroggen, gefilmd tussen 2015 en 2018 door Antoni Murcia.

 

 

 

 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.