Twee bijzondere waarnemingen van roggen


27 mei 2019 | Redactie

Je hebt roggen en roggen. Er zijn veel verschillende soorten op de wereld, maar sommige komen in het nieuws. Afgelopen weekend werd de melding doorgegeven van een enorme witte Manta ray die in Indonesië was gefilmd. Iets dichter bij huis was de vangst van een sidderrog op een Texelse viskotter bijzonder nieuws.

 

Een enorme Manta ray bij de Raja Ampat eilanden in Indonesië...

 

Indonesië

Die enorme Manta ray (Manta birostris of Manta alfredi) is op zich al nieuws, maar wanneer deze ook nog eens fraai witgekleurd blijkt te zijn, mag je wel spreken van een spectaculaire waarneming. De spanwijdte van een dergelijke rog kan wel 7 meter bedragen, terwijl de lengte van deze wordt geschat op 8 meter, inclusief lange staart.  De waarneming kwam van de Raja Ampat eilanden in Indonesië, waar veel toeristen getuige waren en Damian Young de beelden met een drone maakte. De Manta rays kunnen in kleur verschillen van wit tot donker en behoren tot de twee genoemde soorten, waarvan de Alfredi iets kleiner is dan de Birostris.

 

 

Een sidderrog van de TX38 (Twitter: @hvstexel)...

 

Sidderrog

Dichter bij huis was er de melding op Twitter van een sidderrog. De bemanning van de TX38 kreeg dit exemplaar in de netten op de Noordzee. De sidderrog (Torpedo marmorata) werd levend weer teruggezet. Deze rog kan stroomstoten geven tot wel 220 Volt om zijn prooi te verdoven of aanvallers af te schrikken. Hij komt voor in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Een exemplaar in de Noordzee blijft echter zeer zeldzaam, volgens de nieuwsbronnen is dit pas de vierde ooit.

 

Klik hieronder voor een filmpje van de enorme Manta ray.

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.