Onderzoek: achteruitgang grote zoetwatervissen 'schokkend'


10 augustus 2019 | Redactie

Berichten over de achteruitgang van de biodiversiteit en het aantal soorten flora en fauna, beheersen het nieuws het afgelopen jaar. Ook de vissen ontkomen er niet aan. Zeldzame vissoorten staan steeds meer onder druk. Een artikel in tijdschrift Global Change Biology van 8 augustus 2019, drukt ons nog eens met de neus op de ernstige feiten aangaande de achteruitgang van grote zoetwatervissen.

 

Dammen en stuwen zijn slecht voor de grote vissen in riviersystemen...

 

Salmoniden

In het artikel worden de uitkomsten van recent onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat grote vissen van 30 kg en zwaarder – die tientallen jaren oud kunnen worden – in aantallen met 94% zijn teruggelopen in de periode tussen 1970 en 2012. De bevindingen komen uit analyses die bestanden in rivieren en meren over de gehele wereld naast elkaar legden. Het betreft hierbij vooral steuren, salmoniden en meervallen.

 

 

De Atlantische steur (tekening Jeroen Helmer ARK)

 

Tweemaal zo groot

De achteruitgang past in het beeld dat ook opgaat voor grotere waterdieren binnen de ‘megafauna’ in het zoete water zoals kaaimannen, bevers, dolfijnen en grotere salamanders, waarvan werd berekend dat deze rond de 88% ligt. Die 88% in achteruitgang is tweemaal zo groot als de achteruitgang van dieren op het land en dieren in de oceanen.

 

 

Schokkend

Schokkend nieuws, vinden ook de onderzoekers van het team dat deze analyses berekende, bij monde van woordvoerder Fengzhi He, vis-ecoloog bij het Berlijnse Leibniz-Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries (IGB). En het eind is nog niet in zicht. De grootste bedreigingen betreffen namelijk de over-exploitatie, vanwege visserij, en de afdamming van riviersystemen door dammen en stuwen, die de migratie naar de voedsel- en paaigebieden belemmert.  Volgens Fengzhi He staan er wereldwijd nog zo’n 3700 projecten voor rivierdammen gepland, onder meer in grote riviersystemen als de Amazone, Mekong, Congo en Ganges.

 

Rode lijsten

De achteruitgang van deze zoetwatersoorten krijgt in de regel weinig aandacht vergeleken bij de achteruitgang van zoutwatersoorten als walvissen, dolfijnen en haaien in de zeeën en oceanen, zeggen de onderzoekers, terwijl er toch een zeer groot deel van die zoetwatersoorten op officiële rode lijsten staan of serieus bedreigd worden. Dat beeld moet volgens het persbericht van de IGB bijgesteld worden.

 

 

 

 


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.