Pionieren in Las Vegas | Uit de oude doos


13 maart 2016 | Tijmen van der Sande

Vegas, baby! De stad van neonlichten, gokken, schaars geklede vrouwen en extravagante uitgaanslocaties. Alles is overdreven kitsch, hartstikke nep en veel te duur. Het is te heet om overdag buiten te komen en binnen is niets anders te vinden dan grote winkelketens en slechte restaurantjes.

 

Dit artikel is een overname uit Dé Karperwereld 101.

 

En toch was de avond in Las Vegas voor mij en Marjolijn een van de meest bijzondere van onze trip door de westkust van Amerika. De ‘Oh oh Cherso-achtige’ bezoekers lijken zich niet te schamen om vanuit hun gehuurde limousines met goedkope champagne naar voorbijgangers te spuiten. In de casino’s is het eerder onbeleefd om niet te staren naar de halfnaakte spelleidster achter de pokertafel en in het dure restaurant van je hotel kun je rustig in je zwembroek neerploffen voor een haute cuisine maaltijd. Op de strip lijkt niemand te beseffen dat deze stad midden in een gortdroge woestijn ligt waar de temperatuur dagelijks de 40-graden grens overschrijdt. Daarom is Las Vegas misschien eerder een stad die je in een reismagazine dan in Dé Karperwereld zou verwachten. Maar op nog geen half uur rijden van Vegas is de Colorado River afgedamd door de wereldberoemde Hoover Dam. Deze 220 meter hoge dam zorgt er voor dat er een 640 vierkante kilometer groot meer is ontstaan dat onder andere  Las Vegas van stroom voorziet en voorkomt dat de schaarse, maar vaak hele heftige buien, voor overstromingen zorgen. Een ideale locatie voor een dagje weg van alle gekte in Vegas. Eerst maar eens die Hoover Dam van dichtbij bekijken en dan naar de Las Vegas Boat Harbor om het idyllische jachthaventje te bezoeken. ‘Yeah right’, idyllische jachthaventjes, ik wist natuurlijk al lang dat het daar barst van de karper.

 

Pionieren in Las Vegas 2

 

Trashfish

Op het moment dat we vanuit de airco van de auto de parkeerplaats van het haventje op stappen, worden we overvallen door een enorme hitte. Het kraakheldere water ziet er heel aanlokkelijk uit in dit woestijnachtige landschap. Helaas ze zwemmen er niet in, want het stinkende water lijkt nog warmer dan de buitenlucht. Dan maar eerst een verkenningstochtje over de steigers van Las Vegas Boat Harbor. Volgens mijn bronnen moet het voornamelijk rond deze haven barsten van de karper omdat toeristen dagelijks de karper, meerval en harders komen voeren met popcorn. Als we halverwege de steiger zijn, lijkt het water vlakbij een groepje mensen plots te koken. Een bult kleine vis en enkele massieve exemplaren van ruim over de 15 kilo duiken op het langsdrijvende vreten. Ik spot een prachtige volschub, een ghost-koi en een schub die ruim de meter passeert in de eerste drie minuten op de steiger, dat belooft wat! Een stereotype Amerikaanse vrouw staat min of meer schreeuwend aan een groepje kinderen uit te leggen dat de meerval en harder leuke sportvissen zijn, maar dat de karper een echte ‘trashfish’ is. “Karpers zijn lelijk, smaakloos en planten zich enorm snel voort.” Op het moment dat ze mij ziet staan met mijn hengelkoker voegt ze er ook aan toe dat er vanaf de steigers niet gevist mag worden, dat zou te makkelijk zijn en alleen voor valsspelers. Op dat moment kijkt ze met een schuin oog op of ik nog sta te luisteren en ziet dat de boodschap bij me is aangekomen. Hoewel ik niet vies ben van een beetje vals spelen was ik ook niet van plan om vanaf de steigers te vissen. Ik had letterlijk de dikste vis een haak (zonder aas) in zijn bek kunnen laten zakken op het moment dat hij boven zou komen. Daarom zoeken Marjolijn en ik een plekje op het strandje net buiten de haven. Ik kan hier meters ver kijken vanwege het heldere water, maar zie geen enkele karper zwemmen. Ik vrees dat het nog best eens een taaie kluif zou kunnen worden om hier een karper te strikken, mede omdat de hitte het niet echt mogelijk maakt om langer dan een uur op het strandje te vertoeven.

 

Pionieren in Las Vegas 3

Pionieren in Las Vegas 4

Amerikaanse karper

Ik gooi wat drijvende korsten zo ver als ik kan in de hoop dat daar karper ligt die ik vanaf de oever niet kan zien. De meeuwen hebben het snoepgoed echter eerder gevonden dan de vis en al snel is al het brood weer van de oppervlakte verdwenen. Ik besluit een stukje langs de waterlijn te struinen en stap ineens vanuit de blubber op een hard plaatje. Bij nadere inspectie blijkt dit een restant van een oude mosselbank te zijn die een eindje het water inloopt. Aan het einde van de plaat zie ik drie kleine schubkarpertjes op de bodem azen. Ik kneed een bol brood op de enorme 1/0 klauwhaak die ze me bij de lokale hengelsportzaak in de handen geduwd hebben. De kleine haken waren allemaal dunstelige vliegvishaken dus moest ik het doen met een setje Owner meervalhaken. De flinke homp brood verdwijnt in de zwemrichting van de voorste vis. Het ‘oldskool’ oranje drijvertje staat op precies de goede diepte en dus zou ik een aanbeet vrij snel moeten opmerken. Als de vis nog enkele tientallen centimeters van mijn aas verwijderd is, maakt hij ineens wat onrustige bewegingen en begint hij als een dolle in de bodem te wroeten. Niet veel later zie ik het drijvertje bewegen, maar het is me niet duidelijk of de vis het aas gepakt heeft of enkel tegen de lijn aan zit te wroeten. Slaan of wachten? Mijn ongeduld wint het van mijn beheersing en ik sla de lijn van het wateroppervlak af. Mijn linkerhand grijpt naar de slinger van de molen om nog wat meer lijn te kunnen pakken en dan komt het besef dat ik mijn eerste Amerikaanse karper sta te drillen. Op de 40 grams spinhengel geeft dit kleine rakkertje nog een leuke sport en ik voel me weer even dat kleine ventje die op het lokale parkwater zijn eerste karper staat te drillen. Marjolijn schiet er op los met haar camera en klikt een serie prachtige foto’s.  De vis moet even bijkomen, maar na een korte aanmoediging (in het Engels vanzelfsprekend!) schiet-ie er toch vandoor…

 

Pionieren in Las Vegas 5


Yes, die nemen ze me niet meer af! De andere twee vissen zijn door de dril inmiddels verdwenen en ik besluit voor een bonusvis iets dichter naar de steigers toe waden. Ik heb zo’n vermoeden dat dit niet echt de bedoeling is, maar: “I’m the stupid Dutch guy, how should I know?” Ik spot hier meteen enkele betere vissen en ook een meerval van rond de meter duikt na verloop van tijd op het brood aan de oppervlakte. Net op het moment dat ik genoeg vis aan het azen heb om mijn haak er tussen te deponeren, komt er een havenwachter opgefokt op me af lopen. Ik mag in het totale havengebied niet vissen moet minstens een paar honderd meter verderop gaan staan. Op het moment dat hij beseft dat hij met een hele domme Nederlander te maken heeft, kalmeert hij en legt hij me vriendelijk uit waar ik wel en niet mag vissen. De hitte is inmiddels toch bijna ondragelijk geworden en de buit is binnen. We besluiten daarom de verkoeling van de airco weer op te zoeken en ik plof voldaan neer in de auto. In Vegas is alles nep en met pionieren had dit dan ook niets te maken, maar hij telt wel. Karper vangen in Las Vegas: check!

 

Pionieren in Las Vegas 6


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)


Er zijn nog geen reacties geplaatst.